Dinozaurii de la Academia Romana cer ca tinerii sa fie obligati sa ramana in tara dupa ce isi finalizeaza studiile superioare
Academia Romana vrea sa apeleze la o masura impusa de regimul comunist pentru a bloca plecarea tinerilor absolventi de studii superioare in strainatate.
Exodul tinerilor cu studii superioare a atins cote alarmante, atrage atentia Academia Romana in „Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani”, publicata recent pe site-ul institutiei, potrivit Economica.net.
Pentru a scadea exodul creierelor, academicienii propun ca absolventii de facultate care au invatat pe locuri bugetate sa munceasca in tara pe o perioada egala cu durata studiilor universitare subventionate de stat, iar in caz contrar, sa restituie banii cheltuiti de stat pentru pregatirea lor.
Academia Romana a publicat recent a patra parte a „Strategiei de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani”, in care atrage atentia asupra cresterii ingrijoratoare a numarului tinerilor cu studii superioare care emigreaza si propune scaderea exodului creierelor prin obligarea absolventilor de facultate care au studiat pe locuri subventionate de la buget sa munceasca in tara pe o perioada egala cu durata studiilor universitare, iar in caz contrar, sa restituie banii cheltuiti de stat pentru pregatirea lor.
„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate, sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala”, se arata in strategia de dezvoltare a sistemului de educatie romanesc in urmatorii 20 de ani, publicata de Academia Romana.
Ori o masura similara a fost aplicata pana in 1990. Orice tanar care parasea definitiv Romania era obligat sa achite costurile statului cu studiile sale superioare, suma care se ridica la zeci de mii de lei, in functie de profil.
Introducerea unei astfel de cerinte ar fi insa in mod sigur respinsa de catre Comisia Europeana. Desi fluxul migrationist pleaca in marea majoritate a cazurilor dinspre Romania spre celelalte tari ale UE si nu invers, Comisia Europeana ar penaliza Romania socotind ca este vorba de o incalcare a liberei circulatii a fortei de munca.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook