Un cetatean suedez care lucreaza pentru corpul diplomatic al UE este inchis in Iran pentru acuzatii de spionaj de mai bine de un an, relateaza Politico.
Johan Floderus, care lucreaza pentru Serviciul European de Actiune Externa (SEAE), a fost retinut pe aeroportul din Teheran in aprilie 2022, in timp ce se intorcea acasa dintr-o vacanta, a informat New York Times.
El este detinut in inchisoarea Evin din capitala iraniana de mai bine de 500 de zile, potrivit presei.
Floderus a detinut mai multe functii in cadrul UE. A lucrat ca ajutor pentru comisarul european pentru migratie, Ylva Johansson, si sa alaturat SEAE in 2019.
UE si guvernul suedez nu au dezvaluit detalii despre arestare pana luni.
Intr-o declaratie pentru Politico, ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a declarat: „Guvernul a lucrat – si lucreaza – foarte intens la acest caz. Persoana in cauza a fost lipsita in mod arbitrar de libertate si, prin urmare, ar trebui eliberata imediat. Acest mesaj a fost transmis, inclusiv de catre mine personal. Dincolo de asta, nu pot intra in mai multe detalii”.
Peter Stano, purtatorul de cuvant al Comisiei pentru afaceri externe si politica de securitate, a declarat: „Comisia a luat legatura cu autoritatile suedeze din cauza responsabilitatilor lor consulare. El nu a confirmat daca Floderus este inca angajat de SEAE”.
„Acest caz trebuie privit si in contextul numarului tot mai mare de detentii arbitrare care implica cetateni UE”, a spus Stano. „Am folosit si vom continua sa folosim orice ocazie pentru a ridica problema autoritatilor iraniene pentru a obtine, in stransa cooperare cu statele membre implicate, eliberarea tuturor cetatenilor UE detinuti in mod arbitrar”.
Membrii familiei lui Floderus au declarat pentru postul suedez SVT ca sunt „profund ingrijorati si cu inima franta”.
„Stim ca multi muncesc din greu pentru a-l elibera si suntem recunoscatori pentru asta”, a spus familia sa intr-un comunicat. „In acelasi timp, fiecare zi este un calvar urias, pentru noi si mai ales pentru Johan. El trebuie eliberat si lasat sa vina acasa imediat”, se mai arata in comunicat.
Arestarea lui Floderus este cea mai recenta dintr-un tipar tot mai des intalnit de „diplomatie a ostaticilor” pe care Iranul il foloseste in incercarea de a obtine concesii de la Occident, a scris New York Times.
La inceputul acestui an, lucratorul umanitar belgian Olivier Vandecasteele a fost eliberat dupa ce a petrecut mai mult de un an in detentie iraniana, in schimbul teroristului condamnat Assadollah Assadi, care fusese inchis in Belgia.
Vestea arestarii lui Floderus a dus la reactii puternice in cadrul UE.
Europarlamentarul verde german Hannah Neumann a reactionat la stire pe X, fostul Twitter, spunand ca SEAE ar fi trebuit sa informeze Parlamentul European cu privire la arestare.
Europarlamentarul suedez Abir Al-Sahlani a scris „Acest lucru este scandalos!!!!!” pe X, adaugand: „In timp ce pastreaza acest secret, regimului mullahilor din Iran i s-a oferit ocazia sa santajeze guvernele europene si sa continue sa ucida oameni!”.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…