Directorul general al Fundatiei Bill & Melinda Gates cere miliardarilor lumii sa doneze mai mult si cat mai curand

externe

bill gates

Directorul executiv al Fundatiei Bill si Melinda Gates are un mesaj: Hei, miliardarilor, donati mai mult din banii vostri pentru a lupta impotriva inegalitatilor si faceti-o cat mai curand, relateaza Association Press.

Mark Suzman a facut acest apel in scrisoarea sa anuala publicata joi, care a inceput cu povestea lui Chuck Feeney, un miliardar ale carui actiuni filantropice i-a inspirat pe Warren Buffett, Bill Gates si Melinda French-Gates. Feeney, care a murit in octombrie, a facut avere din magazinele duty free si a donat 8 miliarde de dolari in timpul vietii sale, mare parte din aceasta suma in mod anonim.

Mesajul este unul familiar din partea Fundatiei Gates, unul dintre cei mai mari finantatori din lume in domeniul sanatatii globale. Fundatia a anuntat recent ca va cheltui 8,6 miliarde de dolari in 2024, cel mai mare buget de pana acum, ajutata de o donatie de 20 de miliarde de dolari facuta de Gates in 2022.

Bugetul record coincide cu erodarea progreselor inregistrate de organizatiile nonprofit pentru a pune capat saraciei, a combate bolile tratabile si a eradica foametea. Expertii spun ca regresul este cauzat de pandemie, de razboiul din Ucraina si de nivelul ridicat al datoriilor in multe tari cu venituri mici si medii.

Apelul fundatiei se bazeaza pe manifestul „Giving Pledge”, care a fost lansat de familia Gates si de Buffett in 2010 ca un angajament pentru miliardari de a dona majoritatea averii lor. Donatorii pot face donatii in timpul vietii sau in momentul decesului lor si pentru orice cauza.

Suzman a precizat ca Feeney s-a alaturat angajamentului in 2011, adaugand: „Stiu ca foarte putini oameni sunt dispusi sau capabili sa isi doneze toata averea”.

Fundatia Gates intentioneaza sa isi mareasca bugetul anual la 9 miliarde de dolari anul viitor si apoi sa se mentina la acest nivel. Consiliul de administratie al fundatiei a aprobat bugetul din acest an, dar a cerut conducerii fundatiei sa se gandeasca la modul in care isi va finanta activitatea atunci cand bugetul nu va mai creste, a declarat Suzman.

Grupurile din miscarea de altruism, precum Longview Philanthropy, solicita in mod regulat, chiar si celor cu o avere mica sa doneze 10% organizatiilor caritabile. In septembrie, au publicat un raport despre ceea ce s-ar putea realiza daca 1% din cei cu venituri mari ar dona 10% din veniturile lor.

Un raport al Oxfam International, publicat in aceasta luna in timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia, a constatat ca averile celor mai bogati cinci oameni din lume s-au dublat din 2020, iar concentrarea tot mai mare a bogatiei ar putea produce primul trilionar in urmatorul deceniu.

Dincolo de aceasta, o parte din ce in ce mai mare a banilor de caritate din SUA se indreapta catre fondurile de consiliere a donatorilor (DAF), care permit donatorilor sa solicite un avantaj fiscal. Cu toate acestea, nu exista un termen limita pentru momentul in care fondurile dintr-un DAF trebuie sa fie donate unor cauze caritabile.

Chuck Collins, director la Institute for Policy Studies, care a studiat donatiile miliardarilor, a declarat ca donatiile catre intermediari, cum ar fi DAF-urile, reprezinta o modalitate prin care cei mai bogati donatori pastreaza controlul asupra fondurilor de caritate, in timp ce obtin scutiri de impozite, in loc sa dea banii catre organizatii non-profit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: