Directorul holdingului bulgar de asigurari Eurohold AD, din care face parte si Euroins sustine ca retragerea licentei asiguratorului din Romania este de fapt o preluare ostila
Directorul Eurohold, cel mai mare holding bulgar din Bulgaria, a acuzat mai multi oficiali romani de frauda, coruptie, spalare de bani si conspiratie pentru a pune in scena o criza economica si politica majora, scrie Euractiv.
Presedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold Bulgaria AD, Asen Hristov, a sustinut luni (20 martie) o conferinta de presa la Bucuresti, dupa ce, vineri, saptamana trecuta, autoritatea de reglementare din Romania, ASF, a declarat insolventa si a retras licenta celui mai mare asigurator auto din tara, Euroins, care face parte din holdingul Eurohold.
Autoritatea de reglementare din Romania a anuntat vineri (17 martie) insolventa celui mai mare asigurator auto din tara, Euroins, o companie cu capital bulgar care face parte din holdingul Eurohold, o masura pe care acesta din urma a denuntat-o drept „preluare ostila”.
El a precizat ca Eurohold va cere in instanta pierderi de 500 de milioane de euro pentru pierderea investitiilor si pentru daunele suferite. Potrivit spuselor sale, la aceasta suma se adauga 400 de milioane de euro ca pierderi pentru FGA, fondul de garantare auto, si cresterea asteptata a preturilor de reasigurare – un total de 1 miliard de euro care va fi platit in cele din urma de contribuabilul roman.
Potrivit lui Hristov, existau doua optiuni. Daca ASF „isi pune orgoliul pe primul loc”, rezultatul ar fi daune de 1 miliard de euro pentru Romania, a spus el.
A doua optiune este ca ASF sa recunoasca faptul ca a gresit si sa returneze licenta catre Euroins. In acest caz, Romania nu ar avea „nicio pierdere”.
Hristov a subliniat, de asemenea, rolul publicatiei Libertatea care a desfasurat o campanie negativa si a publicat in fiecare zi documente interne pe care nu le puteau obtine fara ajutorul ASF.
Hristov a mentionat, de asemenea, posibilitatea ca Eurohold sa intenteze procese impotriva unor membri individuali ai ASF.
El a dat o lista de nume despre care a spus ca au facut presiuni asupra Euroins si ca au fost implicati si “in furtul a 400 de milioane de euro” de la City Insurance, candva cel mai mare asigurator din Romania, care a dat faliment in 2021.
„Ei incearca sa fraudeze intregul stat roman, dar si sa creeze o criza politica. Da, unii dintre ei au absolvit la Moscova, dar asta este o alta problema”, a spus Hristov, sugerand ca presa din Romania ar trebui sa faca investigatii.
Intre timp, o comisie parlamentara din Parlamentul Romaniei a interpelat conducerea ASF in legatura cu cazul Euroins si cu falimentul anterior al City Insurance.
Vicepresedintele ASF, Cristian Rosu, a deplans „volatilitatea” pietei romanesti de asigurari si numarul mic de companii de asigurari auto.
„Pe piata romaneasca, pana mai ieri erau active noua companii (de asigurari auto), iar astazi sunt opt companii de asigurari. In Marea Britanie sunt 200 de companii, iar in Italia sunt 178 de companii. In Polonia, sunt 35 de companii. Simplu: cu 35 de companii, ponderea relativa a unei companii este, in medie, de 3%. Cand un jucator cu 3%, din diverse motive, iese de pe piata, pentru ca asa a vrut sau pentru ca a dat faliment, nu distorsioneaza nimic”, a spus el.
Parlamentarii din partidul populist romanesc AUR Alianta pentru Unirea Romanilor au afisat in timpul audierilor de la Parlament, bannere pe care scria „ASF – coruptie” si „ASF – hoti”. Printre altele, ei au protestat fata de salariile din cadrul autoritatii romane de reglementare, care ar fi de 12.000 de euro pe luna.