Directorul OMS pentru Europa: Mpox nu este noul COVID
Un oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a subliniat marti ca mpox, indiferent daca este tulpina noua sau veche, nu este noul COVID, deoarece autoritatile stiu cum sa-i controleze raspandirea, informeaza Reuters.
„Putem si trebuie sa luptam cu mpox impreuna”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, intr-o conferinta de presa a ONU.
„Deci vom alege sa punem in aplicare sistemele pentru a controla si elimina mpox la nivel global? Sau vom intra intr-un alt ciclu de panica si neglijenta? Cum raspundem acum si in anii urmatori se va dovedi un test critic pentru Europa si pentru lume”, a adaugat el.
Mpox sau variola maimutei, o infectie virala care provoaca leziuni pline de puroi si simptome asemanatoare gripei, este de obicei usoara, dar poate ucide.
Clada 1b a provocat ingrijorare la nivel mondial, deoarece pare sa se raspandeasca mai usor prin contactul apropiat.
Un caz cu aceasta varianta a fost confirmat saptamana trecuta in Suedia si legat de un focar in crestere in Africa, primul semn al raspandirii sale in afara continentului. Dupa identificarea noii variante, OMS a declarat recentul focar al bolii o urgenta de sanatate publica de interes international.
Kluge a spus ca accentul pus pe noua tulpina va ajuta, de asemenea, in lupta impotriva Cladei 2 mai putin severa, care s-a raspandit la nivel global din 2022, permitand Europei sa-si imbunatateasca raspunsul prin consiliere si supraveghere mai bune in materie de sanatate.
Aproximativ 100 de cazuri noi de mpox de tip clada 2 sunt acum raportate in regiunea europeana in fiecare luna, a adaugat Kluge.
Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu exista dovezi ca se raspandeste usor prin aer.
Autoritatile sanitare trebuie sa fie in alerta si flexibile in cazul in care exista clade noi, mai transmisibile sau care isi schimba calea de transmitere, dar nu exista recomandari ca oamenii sa poarte masti, a declarat purtatorul de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic.