In ultimele saptamani, un director al fabricii de masini electrice Tesla din Germania a trimis managerii sa verifice mai multi angajati care, in ultimele noua luni au continuat sa fie platiti in timp ce se aflau in concediu medical, potrivit The Guardian.
Andre Thierig, directorul de productie al fabricii, a spus ca vizitele la domiciliu sunt o practica obisnuita in industrie, iar compania a vrut pur si simplu sa „apeleze la etica de lucru a angajatilor”.
Miscarea producatorului auto al lui Elon Musk, cu sediul in SUA, a starnit indignarea sindicatului IG Metall, care reprezinta o parte din cei 12.000 de muncitori ai fabricii Berlin-Brandenburg.
Sindicatul a facut campanie impotriva a ceea ce a pretins ca sunt conditii dure de munca, cu ore „nerezonabil” de lungi si norme de sanatate si siguranta precare.
„Angajatii din aproape toate zonele fabricii au raportat un volum de munca extrem de mare”, a declarat Dirk Schulze, director regional la sindicat. „Atunci cand este lipsa de personal, lucratorii bolnavi sunt supusi presiunii, iar cei sanatosi sunt incarcati cu munca suplimentara. Daca administratia fabricii doreste cu adevarat sa reduca numarul de bolnavi, ar trebui sa rupa acest cerc vicios.”
Ratele concediilor medicale la fabrica de la periferia Berlinului, despre care sindicatul spune ca opereaza cu o „cultura a fricii”, au atins 15% sau mai mult.
Sindicatul spune ca exista o „cultura a fricii” care provoaca stres si duce la cereri de concediu medical in randul lucratorilor.
Cu toate acestea, Thierig a spus ca unii lucratori profita de legile germane privind protectia muncii. El a spus ca printre cei 1.500 de lucratori temporari ai fabricii, care opereaza in conditii similare cu angajatii cu norma intreaga, rata medie de absenta prin boala este de doar 2%.
„In analizele noastre privind prezenta la locul de munca, unele fenomene au devenit evidente: vinerea si in turele de noapte, isi iau concediu medical cu aproximativ 5% mai multi angajati decat in alte zile lucratoare. Acesta nu este un indicator al conditiilor proaste de munca, deoarece conditiile de munca sunt aceleasi in toate zilele de lucru si pe toate schimburile. Aceasta sugereaza ca sistemul social german este exploatat intr-o oarecare masura”, a spus Thierig.
Compania a identificat aproximativ 200 de angajati care au fost platiti, dar nu s-au prezentat deloc la munca in acest an. „Ei trimit o noua scrisoare de la medic cel putin o data la sase saptamani”, a spus el.
In octombrie anul trecut, Tesla a respins afirmatiile facute de IG Metall ca normele de sanatate si siguranta din fabrica nu erau adecvate.
Fabrica, care se afla in Grunheide, in sud-estul Berlinului, a fost deschisa in 2022 si este primul producator de masini electrice din Europa.
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…
Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…
Un nou raport al Biroului National de Statistica din Italia (ISTAT), publicat joi, arata o…