„Discurs dement autoflagelator”. Tariceanu nu mai vrea ca autoritatile sa „lupte” cu coruptia
Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca fenomenul coruptiei trebuie combatut, dar nu cu formula „lupta impotriva coruptiei” si ca inocularea perceptiei ca Romania este o tara corupta aduce deservicii statului, care se asaza la negocieri cu acest „handicap imens”. El a afirmat ca exista coruptie si in alte tari, dar acolo lumea nu scoate in evidenta acest lucru, incercand sa se faca curatenie, dar cu armele legale ale statului de drept.
Tariceanu a declarat, miercuri, la Scoala de Vara a Femeilor din ALDE, ca de mai bine de 10 ani s-a incercat sa se inoculeze ideea ca Romania este o tara corupta.
„De peste 10 ani s-a incercat cu multa sarguinta sa se inoculeze si o alta perceptie, perceptia ca Romania este o tara corupta si daca Romania este o tara corupta, evident, elitele sunt corupte, elitele politice, elitele intelectuale, elitele economice, toti suntem corupti. Discutam luni, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, despre modul in care probabil strainii se raporteaza la Romania. Dupa ani de zile in care institutii ale statului, incepand cu presedinti, cu oameni care erau ministri, parlamentari, parlamentari in Parlamentul European au vorbit cu nesat despre coruptia din Romania puneam o simpla intrebare. Ce se intampla cu un ministru, un oficial strain care urmeaza sa vina in Romania si se pregateste de vizita si sta de vorba cu consilierii lui si i se pune intrebarea, prima intrebare, ce stiti despre Romania, inainte de a face vizita? Ce sa stiu, ca e o tara corupta”, a afirmat Tariceanu, citat de news.ro.
El a spus ca i se pare condamnabil ce s-a intamplat in Romania acestor 10 ani.
„Mi se pare extrem de condamnabil ce s-a intamplat in Romania acestor 10 ani. Sa stiti ca coruptie exista in toate tarile din Europa si, evident, fenomenul coruptiei trebuie combatut, dar nu cu formula «lupta impotriva coruptiei», care mie imi aduce aminte de perioada anilor ’50, cand luptam sa starpim burghezo-mosierimea, chiaburii si exploatatorii. Lupta este o actiune politica. La noi si combaterea coruptiei a luat forma unei actiuni politice. Nu tinem cont de reguli, nu tinem cont de legislatie, nu tinem cont de respectarea drepturilor fundamentale, mergem inainte sa raportam cat mai multi corupti”, a explicat liderul ALDE.
El a sustinut ca nici Bulgaria nu are acest discurs care aduce deservicii tarii.
„Ma uit simplu ce se intampla in Bulgaria. Bulgaria nu este un exemplu de tara, cu tot respectul pe care il am pentru vecinii nostri de la sud, dar nu e o tara care sa spuna ca se compara cu tarile nordice, de exemplu. Dar nu am observat acest discurs public dement autoflagelator, care in final aduce deservicii tarii. De ce aduce deservicii tarii ? Pentru ca Romania, in relatiile bilaterale, in relatiile multilaterale se asaza la discutii, la negocieri cu acest handicap imens”, a mentionat Tariceanu.
El a mai dat exemple de coruptie si din alte tari europene, spunand ca acolo oamenii nu incep sa se laude cu acest lucru, ci incearca sa faca curatenie cu armele statului de drept.
„In celelalte tari europene, coruptia este, as putea spune, infloritoare. Uitati-va scandalul cu firma Volkswagen si cum a fost el musamalizat, uitati-va la scandalurile de coruptie din Franta dinaintea alegerilor prezidentiale si dupa alegerile prezidentiale, in care este implicata clasa politica si elitele politice franceze. Uitati-va la alte tari din Europa, ce se intampla acolo, toata lumea incepe sa strige in cor suntem corupti, suntem corupti? Nu. Incearca sa faca acea curatenie, dar o face justitia cu armele legale ale statului de drept, nu se implica serviciile de informatii in lucrurile astea, nu se implica forte oculte care sa combata coruptia”, a spus Tariceanu.