Sotii Ramona si Gabriel Sacarin solicita CNA sa retraga licentele autodivizuale ale societatile care detin televiziunile Antena 3, Romania TV, Realitatea TV si B1 TV si amendarea celor 4 televiziuni cu cate 600.000 de lei. In acelasi timp, sotii Sacarin au depus si o plangere penala la DNA impotriva a zece membri ai Consiliului National al Audiovizualului pentru abuz in serviciu si complicitate la comunicare de informatii false.
Sotii Sacarin acuza cele patru televizuni de difuzarea neautorizata a inregistrarii video din casa familiei Saramat in care apar imagini cu Sorina, nerespectarea dreptului la replica, promovarea de stiri false si difuzarea de programe care contin incitare la ura, si incitare la ura, incitare la violenta publica si raspandirea de informatii false care pun in pericol ordinea de drept.
De asemenea, sotii Sacarin au depus si o plangere penala la DNA impotriva a zece membri ai CNA. Ei sunt acuzati ca nu si-ar fi indeplinit, timp de aproape o luna, atributiile prevazute de lege pentru a interveni in cazul emisiunilor TV care au tratat cazul adoptiei Sorinei.
Prin neindeplinirea atributiilor de serviciu, membrii CNA ar fi creat Sorinei si parintilor adoptivi un prejudiciu moral in valoare de 1,2 milioane euro, „deoarece dreptul la viata privata si de familie al subsemnatilor si al fiicei noastre minore sunt grav afectate”, informeaza ziare.com.
„Nu au transmis prompt o somatie de intrare in legalitate a radiodifuzorilor, pentru a opri incalcarea drepturilor fundamentale la viata privata si de familie, pentru a opri incalcarea drepturilor fiicei noastre minore si pentru a opri denigrarea magistratilor,” se arata in plangerea penala.
Potrivit legislatiei, membrii CNA pot trimite somatii de intrare in legalitate difuzorilor, pentru a opri incalcarea acestor drepturi si denigrarea magistratilor.
„Nu au luat niciun fel de masura cu privire la oprirea scandalului public al carui obiectiv a fost denigrarea profesiei de magistrat si intimidarea magistratilor, permitand astfel, prin omisiune, afectarea prestigiului justitiei – desi aveau aceasta obligatie de a actiona conform art. 10 alin. (1) din Legea 504/2002 a audiovizualului,” arata sotii Sacarin.
Potrivit plangerii penale, CNA s-a sesizat abia pe 25 iulie 2019, dupa ce sotii Sacarin au plecat din tara impreuna cu Sorina, si la mai mult de o luna de zile de la data la care a inceput asaltul mediatic asupra familiei si a magistratilor din cadrul Curtii de Apel Craiova si Parchetului aferent, la data de 21 iunie 2019.
„Membrii CNA au incalcat timp de o luna obligatia de a actiona, desi aceasta obligatie constituie una dintre atributiile de serviciu principale ale membrilor CNA, reglementate prin lege organica,” se precizeaza in sesizarea depusa la DNA.
Sotii Sacarin explica si de ce le solicita televiziunilor 1,2 milioane de euro:
„Denigrarea subsemnatilor a avut un caracter extrem de grav, prin prisma acuzatiilor fabricate si propagate cu privire la subsemnatii: de traficanti de organe si persoane;”
„Denigrarea a avut o durata extrem de indelungata, diminuandu-se abia dupa ce subsemnatii am parasit teritoriul Romaniei, fara insa a inceta nici dupa plecarea in SUA;”
„Dreptul minorei la viata privata si de familie a fost extrem de grav afectat, fiica noastra minora de 8 ani fiind subiectul principal, timp de o luna de zile, al tuturor posturilor de televiziune de scandal;”
„Discursul urii acceptat de membrii CNA prin pasivitate a pus in pericol chiar viata si integritatea fizica a subsemnatilor si a minorei, deoarece la data de 26 iunie 2019, in timp ce ne deplasam cu autoturismul persoanl, subsemnatii am fost recunoscuti in trafic, iar un alt autoturism participant la trafic a incercat scoaterea subsemnatilor de pe partea carosabila a soselei;”
„Precizam ca in masina se afla si fiica noastra minora Sorina. Acest lucru nu ar fi fost posibil, daca membrii CNA ar fi actionat prompt si ar fi determinat intrarea in legalitate a radiodifuzorilor.”
Sotii Sacarin sustin ca, prin omisiunea de a actiona, membrii CNA au permis ca imaginea si demnitatea lor sa fie incalcate zi de zi, seara de seara, de mai multe posturi de televiziune simultan, timp de o luna.
„Subsemnatii nu suntem persoane publice, nu detinem functii publice, asadar, dreptul la imagine, la viata privata si de familie al subsemnatilor este grav afectat de expunerea mediatica negativa fara precedent, urmare a pasivitatii membrilor CNA,” se arata in plangerea penala.
Potrivit sursei citate, omisiunea membrilor CNA de a sanctiona „discursul urii si a infomartiilor false si lipsite de obiectivitate” ar fi condus la mentinerea unui scandal public, care a creat precedentul periculos pentru siguranta nationala si statul de drept ca Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) sa se autosesizeze „impotriva unui magistrat in urma unor stiri false”.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…