Discutie tensionata intre Macron si Putin. Presedintele Frantei a vorbit despre „tentativa de asasinare” a lui Aleksei Navalnii
In cursul unei convorbiri telefonice, presedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut luni clarificari omologului sau rus Vladimir Putin cu privire la cazul opozantului rus Aleksei Navalnii, spitalizat in prezent la clinica Charite din Berlin, dupa ce demersuri similare au fost facute inainte de catre Germania, SUA, Uniunea Europeana si G7, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Presedintele francez i-a cerut liderului rus ‘sa faca lumina deplina fara intarziere’ asupra ‘tentativei de asasinare’ a lui Aleksei Navalnii, tentativa pe care a calificat-o drept ‘otravire’, a anuntat Palatul Elysee.
‘O clarificare este necesara din partea Rusiei in cadrul unei anchete credibile si transparente’, i-a transmis lui Putin seful statului francez, precizand ca ‘Franta impartaseste, pe baza propriilor analize, concluziile mai multor parteneri europeni cu privire la faptele de otravire (a lui Navalnii) cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok’.
Pana in prezent Franta s-a exprimat cu privire la acest caz in cadrul G7 si al UE la nivel de Minister de Externe.
Internat in august la terapie intensiva intr-un spital dintr-un oras din Siberia dupa ce i se facuse rau in avion, Aleksei Navalnii, considerat opozantul nr.1 al Kremlinului, a fost transferat in Germania. Medicii germani au spus ca au gasit in organismul sau urme de otravire cu agent neurotoxic de tipul Noviciok, substanta conceputa in perioada sovietica in scopuri militare.
Saptamana trecuta, criticile occidentale s-au inmultit. UE a evocat posibile sanctiuni, iar cancelarul german Angela Merkel a facut cunoscut faptul ca Germania nu exclude inghetarea proiectului sau emblematic de gazoduct cu Rusia, Nord Stream 2, destinat sa aprovizioneze Europa cu gaze rusesti prin Marea Baltica.
Tarile G7, intre care Franta, au cerut marti Moscovei sa-i aduca ‘urgent’ in fata justitiei pe autorii ‘otravirii confirmate’ a lui Navalnii, denuntand ca ‘inacceptabila’ orice fel de utilizare a armelor chimice.
Secretarul de stat american Mike Pompeo nu a exclus posibilitatea ca otravirea opozantului rus sa fi fost orchestrata de ‘inalti responsabili’ rusi.
Kremlinul a contraatacat, indicand ca ‘orice tentativa de a asocia Rusia in vreun fel cu ceea ce s-a intamplat este inacceptabila’.
Berlinul, la randul sau, a anuntat luni ca laboratoare francez si suedez au confirmat ca opozantul rus a fost victima otravirii cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.
Acest caz a dat o lovitura dura dialogului franco-rus pe care Emmanuel Macron incerca sa-l relanseze, intinzandu-i mana lui Vladimir Putin, ceea ce a provocat unele temeri in randul aliatilor europeni.
Putin a calificat luni drept ‘neintemeiate’ si ‘fara fundament’ acuzatiile formulate impotriva Rusiei in cazul Navalnii, in cursul convorbirii telefonice avute cu Emmanuel Macron, noteaza EFE.
‘Situatia din jurul ‘cazului lui Navalnii’ a fost minutios abordata, Vladimir Putin subliniind caracterul inadecvat al acestor acuzatii nefondate fata de partea rusa’, sustine Kremlinul intr-un comunicat, indicand ca aceasta convorbire telefonica a avut loc la initiativa lui Macron.
Presedintele rus a subliniat ca ‘pentru a clarifica circumstantele reale ale celor intamplate, specialistii germani ar trebui sa furnizeze Rusiei probe biologice, raportul medical cu rezultatele analizelor lui Navalnii si initierea unei actiuni comune cu medicii rusi’.