Discutiile ONU privind clima vizeaza alimentele care incalzesc planeta
Peste 130 de tari au semnat o declaratie privind alimentatia, in cea de-a doua zi a summitului ONU privind clima COP28 de la Dubai, Emiratele Arabe Unite.
Alimentele contribuie la o treime din gazele cu efect de sera care cresc temperaturile globale, transmite BBC.
Liderii, inclusiv regele britqnic Charles, au declarat la COP28 ca timpul se scurge pentru a aborda schimbarile climatice.
Declaratia Emiratelor privind agricultura durabila, sistemele alimentare reziliente si actiunea climatica a fost salutata de multi experti si organizatii caritabile, care spun ca ar fi trebuit sa fie adoptata cu mult timp in urma.
Tarile care au semnat reprezinta 5,7 miliarde de persoane si 75% din totalul emisiilor provenite din productia si consumul de alimente la nivel mondial, potrivit Emiratelor Arabe Unite, tara gazda a COP28.
Natiunile ar trebui sa includa acum emisiile provenite din sectorul alimentar in planurile lor de combatere a schimbarilor climatice, denumite si contributii stabilite la nivel national.
Statele Unite, China, UE si Regatul Unit – unii dintre cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor din sectorul alimentar – au semnat acest document.
„Declaratia trimite un semnal puternic natiunilor lumii ca putem mentine obiectivul de 1,5 grade Celsius doar daca actionam rapid pentru a schimba sistemul alimentar global in directia unei mai mari sustenabilitati si reziliente”, a declarat Edward Davey, seful grupului de cercetare World Resources Institute UK.
Dezbaterile legate de alimentatie si clima se concentreaza adesea pe faptul daca oamenii ar trebui sa manance mai putina carne si produse lactate.
Pe masura ce preturile la alimente au crescut in intreaga lume, s-a pus accentul pe modul in care imprevizibilitatea tot mai mare a vremii cauzata de schimbarile climatice ar putea, de asemenea, sa creasca costul cumparaturilor din supermarket.
Dar este putin probabil ca aceasta declaratie sa duca la politici guvernamentale precum o taxa pe carne sau la scaderea preturilor la alimente pe termen scurt, spune Edward Davey.
Liderii organizatiilor mondiale care reprezinta fermierii au salutat cu prudenta declaratia.
Esther Penunian, sefa Asociatiei fermierilor din Asia, care reprezinta 13 milioane de fermieri, a calificat-o drept o „piatra de hotar majora”.
Dar ea a indemnat guvernele sa transforme promisiunile in politici reale.
Ea spune ca este nevoie de mai multa finantare pentru clima pentru a-i ajuta pe micii fermieri, care produc o treime din alimentele din lume, dar sunt la mila vremii extreme.
Fermierul brazilian Karina Goncalves David a declarat ca este bucuroasa sa vada ca atentia liderilor se indreapta spre agricultura.
Vremea extrema, inclusiv valul de caldura record si inundatiile care au lovit Brazilia in noiembrie, afecteaza ceea ce cultiva fermierii, spune ea.
„Criza climatica ii afecteaza direct pe fermieri. Excesul de ploi pe care l-am inregistrat face sa putrezeasca alimentele pe care le cultivam, iar culturile noastre fie mor, fie cele care au ramas au stagnat”, a declarat ea pentru BBC News.
Emiratele Arabe Unite au anuntat acordul in timp ce liderii mondiali se adresau conferintei, promitand noi actiuni privind schimbarile climatice si avertizand asupra impactului asupra natiunilor lor.
Regele Charles a subliniat ritmul accelerat al schimbarilor climatice intr-un an care s-a confirmat acum ca fiind cel mai cald inregistrat vreodata.
„Efectuam un experiment vast si infricosator de schimbare a tuturor conditiilor ecologice, deodata, intr-un ritm care depaseste cu mult capacitatea naturii de a face fata”, a declarat regele.
„Pamantul nu ne apartine noua, noi apartinem Pamantului”, a conchis el.
Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care va gazdui discutiile peste doi ani, a declarat in cadrul reuniunii ca lumea are nevoie de actiuni concrete.
„Omenirea sufera din cauza secetei”, a spus el, punand accentul pe situatia actuala din nordul Braziliei, unde regiunea amazoniana este afectata de cea mai grava seceta din istoria sa.
Premierul britanic Rishi Sunak a declarat delegatilor ca exista o „deconectare” intre ceea ce el a numit „retorica nobila de pe scene ca aceasta si realitatea vietii oamenilor din intreaga lume”.
Marea Britanie a fost acuzata ca si-a incetinit progresul in combaterea schimbarilor climatice dupa ce Sunak a anuntat schimbari politice majore in septembrie.