Disperat, Tariceanu a cerut in instanta anularea interceptarilor din dosarul lui pe motiv de „stat paralel”. Declaratii lacrimogene in fata judecatorilor

politica

Procurorul DNA a cerut, marti, la ultimul termen al dosarului in care Calin Popescu Tariceanu e acuzat de marturie mincinoasa, o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare pentru acesta. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au stabilit pronuntarea in dosarul de marturie mincinoasa pentru data de 22 mai.

„Apreciem ca dincolo de orice dubii rezulta savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa pentru care solicitam condamnarea la pedeapsa cu trei ani cu executare. Pedeapsa de trei ani e cea mai potrivita pentru a satisface scopul”, a declarat, in instanta, procurorul DNA.

Avocatul presedintelui Senatului a solicitat, in timpul procesului, excluderea probelor privind procesele legale privind interceptarile efectuate pe baza mandatului de siguranta nationala in perioada 2008-2014.

„Va solicit sa excludeti din aceasta cauza probele privind procesele verbale ce vizeaza interceptarile efectuate pe baza mandatului de siguranta nationala, din perioada 2008-2014. Evolutia realitatii juridice ma obliga sa fac aceste solicitari, care se completeaza cu recentul interviu al presedintei ICCJ, doamna Cristina Tarcea. A recunoscut ca in perioada 2008-2014 nu a existat cadrul legal pentru interceptari. Ideea de baza a solicitarii e ca nu a existat cadru legal. Interceptarile pe siguranta nationala nu pot fi considerate mijloc de proba. Noi nu am contestat continutul interceptarilor, ci am contestat, in camera preliminara, legalitatea”, a spus aparatorul

Totodata, avocatul lui Calin Popescu Tariceanu a solicitat achitarea clientului sau, invocand in acest sens aspecte din lege, care subliniaza motivele unei achitari: fapta nu exista, fapta nu e prevazuta de legea penala sau nu exista probe care sa dovedeasca savarsirea infractiunii.

„Toate declaratiile au fost facute sincer, cu dorinta de a afla adevarul… Ma consider nevinovat, nu am dorit sa ingreunez cercetarea penala… Acuzatiile se bazeaza pe speculatii, mistificari si pe contradictii. Contradictii grave, care abunda in rechizitoriu”, a sustinut seful Senatului.

El a dat exemplu relatia cu „printul” Paul sau cu Tal Silberstein sau Dan Andronic.

„Aceste lucruri m-au frapat. Este mai degraba un proces de intentie. Se urmareste altceva decat scoaterea la lumina a adevarului. Nu exista nicaieri nicio afirmatie a unui martor care sa dovedeasca faptul ca eram la curent cu achizitiile drepturilor succesorale. Se fac foarte multe broderii si supozitii. S-a vorbit ca am avut relatii comerciale cu Remus Truica. Nu este adevarat. Au spus ca si-a cumparat motocicleta de la firma mea. Nu este adevarat”, a mai spus seful Senatului in fata judecatorilor, citat de ziare.com.

Tariceanu a explicat ca, desi era vorba de 19 convorbiri telefonice, nu a fost vorba de tot atatea intalniri si ca oricum s-ar fi discutat despre probleme politice. El a aratat ca nu stia ca acesti consultanti israelieni, care aveau un contract cu PNL, aveau afaceri imobiliare in Romania si nu-l interesa acest aspect.

„Faptul ca am fost tarat in acest proces mi-a afectat imaginea si mi-a afectat familia si pozitia publica”, a incheiat Tariceanu.

In 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, alaturi de Dorin Marian, fost sef al Cancelariei premierului, dosarul avand legatura cu declaratiile pe care cei doi le-au dat in cauza privind retrocedarea presupus nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa.

Oricare ar fi decizia judecatorilor in prima instanta, aceasta poate fi contestata.

Foto: ziare.com

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: