Distrugatorul Sazanami a traversat stramtoarea Taiwan – prima nava de razboi japoneza care a facut acest lucru, intr-o demonstratie de forta fata de China

externe

nava de razboi, japoneza, stramtoarea Taiwan, China

O nava de razboi japoneza a traversat pentru prima data stramtoarea Taiwan, situata intre Taiwan si China continentala, au anuntat mass-media japoneze, citate de BBC.

Sazanami, un distrugator al Fortei Maritime de Autoaparare, a trecut miercuri prin stramtoare de la nord la sud pentru a participa la exercitii multilaterale in Marea Chinei de Sud, au declarat surse guvernamentale citate.

Nave militare din Australia si Noua Zeelanda, care faceau parte din exercitiu, au tranzitat calea navigabila impreuna cu nava japoneza.

Acest lucru se intampla la mai putin de doua saptamani dupa ce Germania a trimis doua nave de razboi prin corpul ingust de apa, in ceea ce a declarat a fi o demonstratie a libertatii sale de navigatie – atragand reprosuri din partea Chinei.

Cotidianul chinez de stat Global Times, citand o sursa anonima, a declarat ca armata chineza „a efectuat activitati de urmarire si monitorizare de-a lungul intregului curs [al navelor] si a controlat situatia”.

Atat SUA, cat si Taiwanul sustin ca stramtoarea de 180 km – o ruta cheie de transport maritim si comercial prin care trece aproximativ jumatate din flota globala de containere – face parte din apele internationale si este deschisa tuturor navelor militare.

Dar China, care revendica Taiwanul autoguvernat ca parte a teritoriului sau, revendica suveranitatea si jurisdictia asupra stramtorii.

Bec Strating, profesor de relatii internationale la Universitatea La Trobe din Australia, a declarat ca tranzitul raportat al Japoniei este „parte a unui model mai larg de prezenta navala sporita a tarilor din Asia si din afara acesteia, care sunt ingrijorate de afirmatiile maritime ale Chinei”.

„Japonia, in special, s-a confruntat cu tacticile „zonei gri” ale Chinei in Marea Chinei de Est”, a declarat ea pentru agentia de presa AFP.

Potrivit analistilor, tacticile de razboi din zona gri vizeaza slabirea unui adversar pe o perioada indelungata de timp. Washingtonul si aliatii sai traverseaza mai frecvent stramtoarea Taiwan pentru a consolida statutul acesteia de cale navigabila internationala.

Armata chineza a acuzat Germania de cresterea riscurilor de securitate prin traversarea stramtorii la 13 septembrie, dar Berlinul a declarat ca a actionat in conformitate cu standardele internationale. A fost pentru prima data in 22 de ani cand o nava militara germana a traversat stramtoarea.

In afara de Germania si Japonia, Canada, Australia si Marea Britanie au strabatut, de asemenea, stramtoarea cu nave de razboi in ultimii ani.

Saptamana trecuta, Beijingul a trimis pentru prima data un portavion intre doua insule japoneze din apropierea Taiwanului. In august, un avion spion chinez a zburat in interiorul spatiului aerian al Japoniei, determinand Tokyo sa condamne incursiunea ca fiind „absolut inacceptabila” si o „incalcare grava a suveranitatii”.

Liderii grupului de natiuni Quad – Japonia, Australia, India si SUA – au declarat saptamana trecuta ca vor extinde cooperarea in domeniul securitatii maritime pentru a contracara asertivitatea crescanda a Chinei in Marea Chinei de Sud.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: