Divizarea Siriei in TREI state va avea un efect in lant, va schimba radical harta LUMII. China, Rusia si chiar SUA vor fi afectate

analize

Structura dreptului international poate fi zguduita din temelii, daca secretarul american de stat, John Kerry, scoate de la baza acesteia piatra de temelie care o mentine dreapta.

Acesta a spus ca, daca incetarea focului in Siria nu va avea succes, exista un plan B pentru impartirea Siriei in mai multe state, pe criterii etnico-religioase. Daca acest lucru se va intampla, atunci acesta va fi un semnal clar pentru sfarsitul conceptului de suveranitate westfalian.

Acesta este conceptul care reglementeaza guvernarea statelor nationale asupra teritoriilor proprii si treburilor interne, ca principiu de baza in dreptul international. Daca planul B al lui Kerry va fi pus in aplicare, atunci ONU va trebui sa corecteze propria harta a normelor suveranitatii, intocmind alta pe baze etnico-religioase, si nu sprijinita pe conceptul de integritate teritoriala?

Asta inseamna ca, in loc sa se guverneze conform principiului suveranitatii, in limitele unui perimetru teritorial delimitat, noul concept ar putea conduce la extinderea sau scurtarea unor teritorii, conform unor norme etnico-religioase?

In aces sens, conceptul ar putea prinde in mari tari multiculturale si multietnice, precum China, Rusia, India, SUA si alte state? Acestea sunt cateva dintre intrebarile care ar trebui sa isi gaseasca un raspuns daca planul B al lui Kerry va fi impus.

Dupa cum scria Jacob Zenn de la Fundatia Jamestown, China este ingrijorata de „perspectiva trasarii unor noi granite in Orientul Apropiat, care ar putea conduce la noi concepte pentru suveranitate si stat, nu numai in aceasta regiune, ci oriunde in lumea islamica, inclusiv in Asia Centrala si Xinjiang”.

In Rusia, exista deja voci care deplang caderea URSS, iar Vladimir Putin este ingrijorat de posibilitatea ca, in viitor, Caucazul de Nord sa fie impartit sub presiunea jihadistilor islamisti, scrie Christina Lin intr-un articol pentru Asia Times.

Fiasco in impartirea Indiei

India are deja experienta impartirii teritoriale pe criterii religioase. In 1947, India coloniala s-a impartit in Pakistan, cu populatie majoritar musulmana, si India, cu majoritate religioasa hindusa. Pakistanul de est s-a transformat in actualul stat Bangladesh. In ciuda acestui fapt, cele doua tari nu au stins flacara discordiei, ceea ce a facut ca cele doua state sa devina mari puteri nucleare ale lumii.

In plus, daca suveranitatea nu se mai bazeaza pe norma integritatii teritoriale, cedand in favoarea credintelor religioase, nu cumva si alte covingeri, precum cele politice, pot deveni motive de anexare a noi teritorii sau dezmembrare a altora?

Se va delimita Texas de SUA?

In SUA, statul Texas isi cere independenta. Texas mai este numit si „republica stelei singuratice”, fiind independent intre 1836-1845. Separatismul sau a atras atentia Rusiei. Mass-media ruseasca a folosit analogia dintre Crimeea si Texas, remarcand ca cele doua teritorii s-au desprins intial din Rusia, respectiv Mexic.

In Texas domina o lipsa de incredere generala in guvernul federal pe fondul unui management de stanga.

La inceputul lui 2015, cand SUA vorbea depre implicarea militara in Europa, pe fondul conflictelor din Ucraina, presedintele parlamentului din Cecenia a spus ca, daca SUA vor livra arme in Ucraina, „noi vom incepe sa livram arme Mexicului si „vom relua dezbaterea despre statutul teritoriilor din California, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah, Colorado si Wyoming”.

Cu speranta ca SUA vor continua sa actioneze pe modelul quid pro quo (un lucru pentru altul), un inalt oficial al armatei chineze, colonelul Liu Mingfu, a dat un semnal in cartea sa, The China Dream: „Daca oricare dintre statele SUA isi va declara independenta, sau va dori sa se rupa de acestea, China nu se va amesteca si nici nu va stabili relatii diplomatice cu aceste parti ale SUA si nici nu le va acorda ajutor militar”.

In acelasi timp, daca Siria va fi divizata pe criterii etnico- religioase, China va fi ingrijorata pana acolo unde acest lucru va influenta legitimitatea noilor sale interese. Divizarea Siriei poate avea un efect mondial inlantuit, care va pune sub semnul intrebarii conceptul westafalian de suveranitate. Teoretic se poate ajunge la o reactie in lant, cu efecte imprevizibile.

Raportul din 2012 al Defense Intelligence Agency a simulat teoretic un astfel de episod. Astfel, daca SUA vor sprijini eforturile Turciei, Arabiei Saudite si Qatarului de a crea un stat salafit in cazul prabusurii Siriei iar Turcia presedintelui Erdogan sprijina separarea Turkestanului de Est de China, atunci China va sprjini autonomia Kurdistanului fata de Turcia, iar rusia va sprijini ruperea Texasului de SUA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: