DNA a anuntat luni ca fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata in dosarul Tel Drum, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, printre altele, fapte comise pe vremea cand era presedinte al CJ Teleorman. Dosarul are 773 de volume, anunta surse judiciare.
Comunicatul DNA:
In cauza mediatizata prin comunicatele nr. 1056 din 13 noiembrie 2017, nr. 1110 din 21 noiembrie 2017 si nr. 72 din 17 ianuarie 2018, nr. 374/VIII/3 din 26 iunie 2020, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:
LIVIU NICOLAE DRAGNEA, la data faptelor presedintele Consiliului Judetean Teleorman, pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte),
– instigare la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, comisa in forma participatiei improprii,
MUGUR BATAUS, la data faptelor functionar in cadrul Consiliului Judetean Teleorman, pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, comisa in forma participatiei improprii,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
VICTOR PIPEREA, la data faptelor functionar in cadrul Consiliului Judetean Teleorman, pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
MARIN PREDESCU, la data faptelor functionar in cadrul Consiliului Judetean Teleorman, pentru savarsirea infractiunilor de:
– complicitate la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, comisa in forma participatiei improprie,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
SC TEL DRUM SA, pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– evaziune fiscala, in forma continuata,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte).
Persoana fizica, apropiata a primului mentionat, actionar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA, pentru savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat,
Persoana fizica, la data faptei asociat si administrator al unor societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat,
Persoana fizica, la data faptei reprezentant al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat,
Persoana fizica, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul,
Persoana fizica, la data faptelor reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru savarsirea infractiunilor:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– evaziune fiscala, in forma continuata,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte),
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, ar fi initiat un grup infractional organizat din care ar fi facut parte functionari din administratia locala, administratori/reprezentanti ai firmei SC Tel Drum SA si ai altor societati comerciale.
Grupul ar fi actionat in perioada 2001-2017 in scopul de a obtine, in mod fraudulos, sume importante din contractele finantate din fonduri publice (nationale si europene), prin infractiuni de abuz in serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscala si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Sub coordonarea si decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, in cadrul grupului, functionarii publici ar fi actionat in interesul unor societati private. Pentru functionarea grupului ar fi fost necesara privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Judetean Teleorman, prin persoane interpuse, in patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achizitionarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare si atribuirea, in mod discretionar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din judet catre Tel Drum SA.
SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comerciala din grup, capitalizata masiv si folosita la obtinerea contractelor de lucrari, pentru distribuirea capitalului catre celelalte societati comerciale si membrii grupului, pentru achizitionarea de bunuri mobile si imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum si pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile catre aceiasi membri.
Una dintre infractiunile savarsite in scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat in adjudecarea nelegala, de catre firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum judetean din Teleorman, DJ 701, in valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. In acest context, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis si semnat hotarari si dispozitii, cu incalcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, intre altele, au inclus o conditie restrictiva ce avantaja SC Tel Drum SA.
Cu ajutorul altor doua persoane din grup, respectiv inculpatii Mugur Bataus si Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat ca firma Tel Drum beneficiaza de date confidentiale ce au avantajat-o la obtinerea contractului si ca in documentele pentru licitatie au fost incluse conditiile restrictive, inclusiv cerinta ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului sa fie varianta la rece in situ.
In mod similar, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea ar fi facut demersuri si ar fi contribuit la adjudecarea, de catre firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum judetean din Teleorman, in valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
In vederea finantarii acestui proiect si asigurarii castigarii licitatiei de catre SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi functionari publici, Mugur Bataus si Predescu Marin, ar fi obtinut modificarea ilegala a proiectului tehnic, prin introducerea de conditii restrictive (cerinta ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului sa fie varianta la rece in situ) si majorarea devizului lucrarilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalti doi anterior mentionati, l-ar fi determinat pe functionarul desemnat cu predarea documentelor sa foloseasca inscrisuri false si inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obtinand astfel in mod injust finantarea.
Cu referire la cele doua contracte de reabilitare drumuri judetene din Teleorman, prejudiciul creat in dauna bugetului public ar fi de:
– 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferenta dintre pretul ofertat de Tel Drum SA si pretul cel mai mic ofertat) ,
– 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferenta dintre devizul real prevazut in proiect si devizul modificat).
Insumate, cele doua valori reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat si concomitent beneficiu necuvenit pentru firma castigatoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei.
In ceea ce priveste infractiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul ”Reabilitarea drumului judetean DJ 506, paguba retinuta reprezinta intreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.
In plus, in vederea sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul sau, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantoma, operatiuni comerciale fictive pe care le-a inregistrat in documentele contabile in perioada 2010-2012. In acest fel, SC Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentand TVA si impozit pe profit.
Ministerul Dezvoltarii Regionale prin Administratia Publice si Fondurilor Europene, precum si Ministerul Finantelor – Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-au constituit parti civile in cauza. Consiliul Judetean Teleorman nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
Pentru recuperarea prejudiciilor, in cauza s-au dispus masuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…