DNA a transmis un comunicat de presa, marti, in urma publicarii Raportului MCV, in care scoate in evidenmta „atacurile” la adresa activitatii sale si „modificarile succesive aduse cadrului legislativ aplicabil si posibilitatea punerii la indoiala a autoritatii deciziilor definitive”.
”Conducerea Directiei Nationale Anticoruptie a luat la cunostinta de continutul raportului MCV publicat de Comisia Europeana la data de 22 octombrie 2019.
Raportul remarca faptul ca, de la ultima evaluare ce a avut loc in noiembrie 2018, in pofida faptului ca Directia Nationala Anticoruptie si Inalta Curte de Casatie si Justitie au continuat sa investigheze si sa sanctioneze faptele de coruptie la nivel inalt, demonstrand profesionalism in imprejurari foarte dificile, atacurile impotriva activitatii lor, modificarile succesive aduse cadrului legislativ aplicabil si posibilitatea punerii la indoiala a autoritatii deciziilor definitive ridica probleme asupra sustenabilitatii rezultatelor in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.
Constatand ca rezultatele activitatii in combaterea coruptiei la nivel inalt raman solide, raportul remarca insa semne ca presiunea continua la care au fost supuse institutiile cheie in combaterea coruptiei, intre care D.N.A., a avut un impact negativ. Un exemplu se refera la modificarile aduse legilor justitiei ce au inclus schimbari majore cu privire la cerintele de vechime, cu impact asupra capacitatii D.N.A. de a functiona.
Documentul apreciaza conducerea D.N.A. pentru faptul ca a reusit cu succes sa mentina activitatea institutiei, dar observa ca natura provizorie a numirilor interimare la varful institutiilor judiciare da o nota de incertitudine si vulnerabilitate.
Referitor la cele sus mentionate, D.N.A. isi mentine angajamentul ferm in continuarea activitatii de combatere a coruptiei la nivel inalt, cu impartialitate si profesionalism.
Totodata, D.N.A. isi exprima convingerea ca rolul sau nu poate sa fie desfasurat decat intr-un context in care cadrul legislativ si de constructie institutionala garanteaza independenta institutiilor judiciare si eficienta combaterii coruptiei la nivel inalt”, arata DNA.
Evolutia situatiei privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei in Romania in primele luni din 2019 a fost motiv de ingrijorari serioase, iar drept rezultat Comisia Europeana a fost nevoita sa informeze autoritatile romane, in luna mai, ca daca nu sunt facute imbunatatirile necesare sau daca sunt facuti alti pasi negativi atunci Executivul comunitar va adopta masuri in conformitate cu cadrul privind statul de drept, in plus fata de parametrii Mecanismului de Cooperare si Verificare, releva raportul adoptat marti de Colegiul Comisarilor.
Raportul analizeaza situatia incepand din noiembrie 2018. Documentul arata ca, de la ultimul raport, Comisia Europeana a fost nevoita, in mai multe randuri, sa transmita autoritatilor romane ingrijorarile sale privind statul de drept in legatura cu evolutiile in reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.
”Comisia regreta faptul ca Romania nu a pus in aplicare recomandarile suplimentare formulate in noiembrie 2018, care erau in deplina concordanta cu pozitiile exprimate de celelalte institutii in aceasta privinta. Recomandarile respective trebuie puse in aplicare daca se doreste repunerea procesului de reforma pe calea cea buna si reintrarea pe traiectoria incheierii MCV, astfel cum se prevedea in raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea ca Romania ar putea insufla un nou elan procesului de indeplinire a obiectivelor MCV si isi afirma disponibilitatea de a oferi sprijin autoritatilor romane in acest scop. Comisia va continua sa urmareasca indeaproape evolutia situatiei prin intermediul MCV”, releva comunicatul executivului comunitar referitor la raport.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…