Categories: news

DNA anunta la ce nivel ar trebui sa fie pragul pentru abuzul in serviciu. Judecatoare din CSM: „Trebuie sa fie inalt, nu un leu sau 2 lei”

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) vrea prag pentru infractiunea de abuz in serviciu, dar doreste ca acest prag sa fie stabilit la un nivel foarte redus.

Ideea a fost exprimata luni dimineata de catre procurorul Marius Bulancea (seful Sectiei a II-a din DNA), la dezbaterea organizata pe aceasta tema de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, scrie News.ro.

Reprezentantii sistemului judiciar, ai asociatiilor profesionale ale magistratilor si ai mediului academic si profesiilor juridice liberale prezenti la a doua dezbatere organizata de Ministerul Justitiei privind modificarea dispozitiilor din Codul penal referitoare la abuzul in serviciu au sustinut ca este necesara impunerea unui prag valoric privind aceasta infractiune pentru a aduce predictibilitate legii.

Totusi, in viziunea lor, trebuie pus un prag redus, pentru a nu incuraja incalcarea legii. Ei au mai spus ca trebuie stabilita si gravitatea faptei, dar si ca noua reglementare trebuie sa precizeze ca pragul a fost atins inclusiv prin cumul de infractiuni.

„Nu putem ignora deciziile Curtii Constitutionale. Infractiunea de abuz in serviciu nu este singura din Codul Penal, iar alte infractiuni nu sunt supuse pragului. Dar instituirea unui prag valoric ar aduce o predictibilitate. Anumite state pedepsesc abuzul in serviciu, altele nu, dar cele care o fac nu au prag. Eu cred ca acest prag ar trebui stabilit pornit de la o suma minima, care sa nu incurajeze incalcarea legii. Exista situatii cand raspunderea penala poate fi inlaturata daca prejudiciul este sub o anumita suma sau este reparat. Semantica acestei infractiuni trebuie avuta in vedere, sa spunem ce inseamna grav”, a declarat reprezentantul Asociatiei Forumului Judecatorilor din Romania, Ciprian Coada.

El a subliniat ca este necesara stabilirea pragului, dar trebuie instituit un prag redus, pentru a nu constitui un prilej pentru incalcarea legii. Judecatorul a adaugat ca impunerea unui prag mai consistent ar crea inclusiv discriminari intre cetateni.

Acest punct de vedere a fost sustinut de catre procurorul DNA Marius Bulancea, care a mentionat ca valoarea care ar trebui avuta in vederea este salariul minim pe economie, intrucat o valoarea mai mare ar crea o discriminare nejustificata intre functionarii publici si demnitari.

„Cred ca este evident ce vrea CCR si CCR vrea introdus un prag. O lege care nu va impune un prag ar putea fi declarata neconstitutionala. (…) Daca ar fi necesar un asemenea prag – noi vedem zi de zi infractiuni de abuz in serviciu si s-ar putea sa fim organul care se intalneste cel mai des cu astfel de infractiuni -, cred ca trebuie facuta o analiza de la ce prag magistratii cred ca infractiunea este prea putin grava. Cred ca o asemenea analiza ne-ar da valoarea de referinta”, a afirmat Bulancea.

La randul lui, Paul Cosac (consilierul sefului DIICOT, Daniel Horodniceanu), a considerat ca noua reglementare trebuie sa precizeze ca pragul a fost considerat atins si prin cumulul a mai multe infractiuni mai mici.

Totodata, Bogdan Gabor, presedintele Asociatiilor Procurorilor din Romania (APR), s-a pronuntat pentru instituirea unor infractiuni in clauze speciale in ceea ce privelte achizitiile publice.

Judecatoarea Gabriela Baltag de la CSM a declarat ca ”nu putem avansa o suma valoare concreta, putem tine cont de recomandarile CCR, Comisiei de la Venetia si toate cele mentionate de alte curti constitutionale de prestigiu, care vorbesc despre un prag inalt, adica semnificativ, nu derizoriu”. Judecatoarea a precizat ca este obligatoriu sa vina cu un prag inalt, ”nu 1 leu sau 2”, iar raspunderea penala trebuie sa intervina in situatia in care celelalte raspunderi nu sunt incidente.

La finalul dezbaterii, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a zis ca nu ofera pe loc o concluzie, dar este convins ca in final se va ajunge la o intelege comuna.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

36 de secunde ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

3 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

50 de minute ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

3 ore ago

Politistii de penitenciare vor protesta luni in fata sediului ANP

Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…

29 de minute ago

Actrita Elena Caragiu, fosta sotie a lui Toma Caragiu, a decedat in SUA, la varsta de 87 de ani

Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…

45 de minute ago