DNA a anuntat miercuri ca l-a retinut pe seful Biroului pentru Imigrari al Judetului Caras Severin, Vali Mitrus, pentru luare de mita. DNA propune arestarea preventiva a acestuia.
„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 554/VIII/3 din 04 iunie 2024, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea unor masuri preventive, incepand cu data de 04 iunie 2024, fata de un numar de 4 persoane, dupa cum urmeaza:
– a fost dispusa masura retinerii fata de MITRUS VALI, sef al Biroului pentru Imigrari al Judetului Caras Severin,
– a fost dispusa masura controlului judiciar fata de HUNIADI ANDREI-CATALIN, ONCICA CRISTIAN-ARTHUR, functionari in cadrul Biroului pentru Imigrari Caras-Severin, si P.C.S., administrator al unei societati comerciale,
In sarcina celor 4 inculpati a fost retinuta comiterea unor infractiuni de luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise in forma simpla si continuata, forma participatiei penale fiind autoratul, complicitatea si instigarea.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In prezenta cauza se desfasoara cercetari cu privire la modalitatea in care angajati ai Biroul pentru Imigrari al Judetului Caras Severin ar fi incalcat, in schimbul unor sume de bani, dispozitiile legale prevazute, atat in legislatia primara pe linie de migratie, cat si in normele metodologice stabilite pe linie de munca, in legatura cu admisia, sederea si dreptul la munca al cetatenilor straini pe teritoriul Romaniei.
Concret, in perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpatii Mitrus Vali si Huniadi Andrei Catalin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai multi oameni de afaceri, printre care si inculpatul P.C.S., implicati in migratia ilegala, sume de bani cuprinse intre 2.100 lei si 22.000 euro si alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de munca si prelungirea nelegala a dreptului de sedere in Romania in cazul a peste 1.137 cetateni straini (majoritatea din Pakistan si Bangladesh (peste 80%), dar si din Sri Lanka, India, Nepal si Sudan).
Dupa emiterea avizelor de munca, o parte dintre cetatenii straini, care ar fi intrat in tara, ar fi fost preluati de reprezentantii societatilor pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazati fara forme legale in diferite locatii si plasati in mod nelegal pentru a munci la alte societati. Ceilalti ar fi fost preluati direct de persoane care ar fi facut parte din retelele de traficanti de migranti si calauziti spre state din Vestul Europei, trecand ilegal frontiera de stat a Romaniei.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Celor 4 inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
La data de 05 iunie 2024, inculpatul Mitrus Vali urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie”, a transmis DNA.
Surse judiciare au prezentat pentru aktual24.ro detalii despre grupul infractional cu foste si actuale cadre ale MAI care au creat o retea prin care erau adusi migranti in Romania.
Principalele institutii vizate de perchezitiile de marti sunt Inspectoratul General pentru Imigrari Arad si Inspectoratul General pentru Imigrari Caras-Severin. Angajati din cele doua institutii inchideau ochii la expirarea vizelor si nu ii expulzau migranti, au precizat sursele.
Mai multi fosti si actuali ofiteri MAI sunt implicati, ei fiind coordonati de un fost angajat MAI, care aducea migrantii in tara, cu contracte fictive de munca.
Marti dimineata au avut loc numeroase perchezitii in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Arges, Sibiu si municipiul Bucuresti in acest dosar.
„La data de 4 iunie 2024, politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Caras-Severin, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caras-Severin, pun in aplicare 67 de mandate de perchezitie domiciliara in judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Arges, Sibiu si municipiul Bucuresti, intr-un dosar penal vizand savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de migranti, trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei, facilitarea sederii ilegale in Romania si spalarea banilor.
Actiunile procurorilor D.I.I.C.O.T. se desfasoara in coordonare cu cele ale procurorilor D.N.A., care efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce are ca obiect comiterea unor infractiuni de coruptie aflate in legatura directa cu infractiunile cercetate de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caras-Severin.
Din cercetarile efectuate a reiesit ca, in cursul anului 2022, pe fondul aparitiei unui nou mod de operare vizand traficul de migranti (introducerea acestora in Romania cu vize de munca, dar in scopul real de a le facilita trecerea catre tari din spatiul Schengen), un barbat, fost angajat al MAI, ar fi initiat si constituit un grup infractional organizat, prin intermediul a 7 societati comerciale (dintre care cinci cu acelasi domiciliu fiscal), la care ar fi aderat si alte societati comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt barbat (colonel in rezerva), care, ulterior pensionarii, ar fi dezvoltat o metoda de obtinere a unor beneficii materiale substantiale, prin intermediul unei firme, infiintate in scopul recrutarii fortei de munca din strainatate.
Probatoriul administrat a relevat ca, in perioada 2022 – iunie 2024, gruparea, formata din peste 37 de persoane, cetateni romani si straini si 7 grupuri de firme, insumand 31 de societati comerciale cu sediile in Caras-Severin, Timis si Arad, ar fi actionat pe teritoriul Romaniei, in scopul savarsirii infractiunii de trafic de migranti.
Activitatea infractionala s-ar fi desfasurat pe sase paliere.
Astfel, unul ar fi fost format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora si care indeplineau diferite functii in cadrul societatilor, un altul format din foste si actuale cadre ale M.A.I., un palier constituit din reprezentantii de drept si de fapt ai unor firme din judetul Caras-Severin, racolate in acelasi scop infractional, iar ultimele doua paliere formate din alti membri ai grupului, unii avand sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietatea lor ca locatie, pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de munca in Romania, iar ceilalti ocupandu-se de transportarea si transferarea migrantilor sositi in Romania, cu intentia de a patrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE.
Din actele de urmarire penala a rezultat ca administratorii sau asociatii societatilor comerciale ar fi stabilit legaturi cu recrutorii din plan extern, iar angajatii cetateni romani, membri ai grupului infractional, ar fi avut sarcina obtinerii pentru persoanele recrutate a avizelor de munca si a vizelor pentru dreptul de sedere in Romania.
In acest scop, ar fi racolat angajati cu putere de decizie sau fosti angajati cu influenta asupra functionarilor din cadrul birourilor Caras-Severin, Timis, Arad si Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrari, generand astfel o stare de pericol la adresa securitatii nationale, ca urmare a favorizarii patrunderii pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini, cu potential risc terorist.
Pana la acest moment, s-a stabilit ca grupul infractional ar fi obtinut eliberarea de avize de munca cu incalcarea procedurilor legale pentru 1.181 de cetateni straini, majoritatea din Pakistan si Bangladesh (peste 80%), dar si din Sri Lanka, India, Nepal si Sudan, parte dintre acestia parasind Romania pentru a se indrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fara a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.
De asemenea, s-a stabilit ca membrii grupului infractional organizat, utilizand relatii cu lucratori ai Biroului pentru Imigrari Caras-Severin bazate pe acte de coruptie, ar fi facilitat sederea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini ale caror vize expirasera si trebuiau returnati in tara de origine.
Din investigatiile efectuate a rezultat ca, pentru un aviz de munca, migrantii ar fi platit intre 500 – 1.000 de euro, iar, cu cat termenul pentru obtinerea acestuia era mai scurt, cu atat pretul solicitat devenea mai mare, ajungand chiar si la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoana.
Astazi, sunt puse in executare aproximativ 40 de mandate de aducere, cei in cauza urmand a fi condusi pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caras-Severin”, se anunta intr-un comunicat al DIICOT.
Si DNA s-a implicat in acest caz.
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, savarsite in perioada 2022 – 2023, de catre functionari publici din cadrul unor institutii publice de pe raza judetelor Caras-Severin si Arad, in contextul indeplinirii sau neindeplinirii atributiilor de serviciu in legatura cu migratia persoanelor.
Actiunile procurorilor anticoruptie sunt coordonate cu cele ale procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Caras – Severin care desfasoara cercetari intr-o cauza penala ce are ca obiect, intre altele, comiterea unor infractiuni privind traficul de migranti, in legatura directa cu infractiunile cercetate de procurorii DNA.
In cursul zilei de 04 iunie 2024, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 7 (sapte) locatii situate pe raza judetelor Caras-Severin si Arad, din care doua sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie.
Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare”, a transmis DNA.
Activitatile de transport de persoane si livrari au fost verificate in cadrul unei actiuni ample…
„Langa podul pietonal, care trece peste raul Turia din Valencia, o intalnim pe Amparo Esteve.…
De la inceputul anului 2024, pompierii tulceni au intervenit pentru a stinge peste 200 de…
Cu putin inainte de alegerile prezidentiale din SUA, agentiile de informatii din Washington avertizeaza cu…
Premierul spaniol Pedro Sanchez a anuntat desfasurarea celei mai mari interventii de forte militare si…
Conform unui comunicat recent al IGPR, violenta domestica in Romania continua sa fie o problema…