DNA detaliaza, cum a fost posibil ca fostii ministri implicati in dosarul Microsoft sa scape atat de usor. Nu degeaba a fost data afara procurorul de caz
DNA face primele precizari dupa ce mai multi fosti ministri au scapat basma curata ca urmare a prescrierii faptelor din dosarul Microsoft. Astfel, DNA a sesizat Inspectia Judiciara la adresa procurorului care s-a ocupat de acest caz, Mihaiela Moraru Iorga.
„In legatura cu imprejurarea ca fata de unele fapte s-a dispus efectuarea urmaririi penale in personam dupa implinirea termenului de prescriptie, dar si cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul sef al DNA a solicitat Inspectiei Judiciare sa faca verificari sub aspectul respectarii normelor de procedura penala de catre procurorul de caz care a instrumentat initial aceasta cauza (mediatizata prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili daca au fost sau nu savarsite abateri disciplinare din cele prevazute de Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor”, a transmis DNA, conform Digi24.ro.
DNA sustine ca ar fi vorba despre greseala sau neglijenta fostului procuror Mihaiela Moraru Iorga, care in 2013 a deschis dosarul Microsoft, dupa o sesizare a Corpului de Control al Premierului de la acea vreme.
In septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru inceperea urmaririi penale a celor sapte fosti ministri si le-a obtinut in aceeasi luna. Doar ca procurorul Mihaela Moraru Iorga nu s-a grabit sa ii puna sub acuzare in persoana pe cei sapte, iar la finalul anului 2014 faptele s-au prescris. Procurorul a decis sa ii puna sub urmarire pe suspecti abia la inceputul anului 2015. Era prea tarziu, pentru ca acuzatiile erau vechi de 10 ani.
Daca ar fi inceput urmarirea penala pe numele celor sapte in septembrie 2014, atunci cand DNA a obtinut avizele, procurorul ar fi castigat cativa ani in care ancheta ar fi putut fi finalizata.
Eroarea a fost descoperita de procurorul care a preluat dosarul Microsoft dupa ce Mihaela Moraru Iorga a fost data afara din DNA, in vara anului trecut. Inspectia Judiciara a fost sesizata pentru aceste nereguli inca de anul trecut, insa pana acum nu a ajuns la o concluzie in privinta Mihaelei Moraru Iorga.
Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit ca suspectii au fost pusi sub acuzare dupa ce infractiunile s-au prescris. In cazul lui Daniel Funeriu, s-a constatat ca „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”.
Procurorii anticoruptie au dispus joi clasarea cauzei fata de fostii ministri Dan Nica, Silvia Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu cercetati pentru abuz in serviciu in dosarul Microsoft.
Potrivit unui comunicat al DNA, cauza a fost clasata pe motiv ca faptele au fost prescrise in cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 – iulie 2004, al Silviei Adriana Ticau, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelasi minister si in cazul lui Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003 – 2005.
„Termenul general de prescriptie pentru infractiunea de abuz in serviciu este de 10 ani. Referitor la aceasta infractiune, data savarsirii ultimei actiuni este 21.10.2004, data adoptarii Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a inceput sa curga termenul general de prescriptie a raspunderii penale (si nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul platii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) – Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronuntata de I.C.C.J. – Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 4963/1/2013 in ceea ce priveste momentul consumarii infractiunii de abuz in serviciu”, se precizeaza in comunicat.
Procurorii anticoruptie au dispus anterior clasarea cauzei in dosarul Microsoft si fata de fostii ministri Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu in dosarul Microsoft.
Solutia de clasare a fost dispusa pe 8 ianuarie 2018, ca urmare a implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale.
„S-a dispus solutia clasarii conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedura Penala, intrucat in cazul infractiunilor retinute in sarcina lor (constand in initierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotarari de guvern, in perioada 2000 – 2004, prin care erau favorizate anumite firme in contextul mentionat mai sus) s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale”, se arata in comunicatul DNA.
Aceeasi solutie a clasarii s-a dispus fata de Mihai Tanasescu in cazul infractiunii de luare de mita si spalarea banilor, care a constat in faptul ca in perioada iunie 2003 – noiembrie 2004 a pretins si primit de la omul de afaceri Claudiu Florica si de la o alta persoana, prin intermediari, sume de bani provenind din incasarile firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derularii contractului de licentiere Microsoft.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.