DNA scoate armele pentru a lupta cu ordonanta guvernului de infractori. PSD vrea sa o aplice retroactiv

news

DNA a transmis CSM un punct de vedere in legatura cu prevederile ordonantei pe justitie in care avertizeaza ca aplicarea retroactiva a acestora este neconstitutionala. In cazul in care aceste prevederi s-ar aplica, DNA ar pierde un numar consistent de procurori.

Guvernul a marit de la 8 la 10 ani conditia de vechime pentru ca un procuror sa poata activa in DNA. Tot in aceiasi ordonanta s-a prevazut ca procurorii pot ramane in DNA nu mai daca indeplinesc noile conditii prevazute in legea de organizare judiciara.

”(…) In cazul aplicarii acestui articol, 34 de procurori din cadrul directiei, din care 24 numiti si 10 delegati, vor fi afectati de dispozitiile art. VII mai sus mentionat (…) In cazul excluderii perioadei cat procurorii au avut calitatea de auditor de justitie din vechimea necesara numirii in cadrul directiei in afara celor 34 de procurori care au vechimea sub 10 ani, inca 23 de procurori, din care un delegat, ar avea vechime sub 10 ani”, afirma DNA in materialul transmis catre CSM, scrie g4media.ro.

Impactul asupra activitatii institutiei este, de fapt, mult mai mare, avand in vedere ca procurorii vizati de OUG sunt cei tineri, operativi – ceea ce inseamna ca vor pleca 57 din cei 100 de procurori care lucreaza efectiv dosare, adica DNA va pierde aproape 60% din forta de munca efectiva doar in cazul aplicarii noilor conditii de vechime.

DNA avertizeaza ca aplicarea retroactiva a prevederilor ordonantei este neconstitutionala.

”Dispozitiile tranzitorii din art. 5 al Legii nr. 207/2018 mai sus citate sunt in acord cu dispozitiile art. 15 alin. 2 din Constitutie potrivit caruia “Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile”. In plus, dispozitiile tranzitorii cuprinse in art. 5 din Legea nr. 207/2018, au caracter de norma speciala, fata de dispozitiile art. VII din proiectul OUG, avand in vedere caracterul expres al primelor in raport cu caracterul general al celor din urma. Daca art. VII al OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei se interpreteaza in sensul ca procurorii numiti la DNA pot fi revocati din functie intrucat nu ar mai indeplini conditiile potrivit legii noi (care impune alte conditii de vechime), ar fi o veritabila retroactivare a legii, ceea ce inseamna nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. 2 din Constitutie, or legiuitorul este obligat ca in activitatea de legiferare sa respecte principiul neretroactivitatii legii (cu singura exceptie permisa cea a legii penale sau contraventionale mai favorabile) si ar fi incalcat totodata principiul stabilitatii procurorilor consfintit in art. 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata”, se mai arata in documentul semnat si inaintat catre CSM de Anca Jurma, procurorul-sef al DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: