DNA spulbera caracatita din Ministerul de Interne. Inca 18 ofiteri au fost pusi sub urmarire PENALA
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 18 angajati din cadrul MAI – Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) in dosarul in care sunt deja cercetati sase fosti sefi ai acestei structuri pentru fapte privind schimbarea destinatiei fondurilor alocate pentru cheltuieli operative catre cheltuieli de protocol.
Cei 18 angajati sunt anchetati pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals.
Procurorii au constatat ca angajati din cadrul DIPI, sub pretextul existentei unor cheltuieli pentru activitati informativ-operative, au intocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere si in baza carora sume din fondurile operative au fost folosite, in mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, inzestrarea institutiei ori au fost folosite in interes personal de catre persoane din conducerea institutiei.
Potrivit unui comunicat al DNA, angajatii DIPI ar mai fi efectuat urmatoarele activitati: atestarea in fals necesitatea/existenta unor cheltuieli operative, insusirea de sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite in interes personal, folosirea rapoartelor Compartimentul fonduri operative, cunoscand ca au fost intocmite in fals, in scopul fraudarii fondurilor.
„In total, 24 de persoane, intre care sase cu functii de conducere la data faptelor, au dobandit calitatea de suspect in prezentul dosar. Din probele administrate in acest moment, exista suspiciunea rezonabila ca suma deturnata din fondurile operative ale DIPI pentru cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei, in perioada 2014-2015, depaseste 220.000 lei, iar suma insusita in interes personal depaseste 70.000 lei”, se arata in comunicat.
Ancheta are legatura cu modul in care ofiterii, rand pe rand, au delapidat fondurile destinate filajelor. In plus, seful DIPI, Rares Vaduva a incercat sa musamalizeze probele care ii incrimau pe fostul vicepremier al Romaniei, Gabriel Oprea, si pe predecesorii sai. Practic, Vaduva ar fi refuzat in mod repetat declasificarea documentelor, astfel incat sa fie excluse o serie de probe ce ar fi sustinut acuzatiile aduse de procurori.
Ancheta pe care Vaduva incearca sa o tina „clasificata” viza achizitiile extravagante, facute in mandatul lui Gheorghe Nicolae. Banii din fondurile operative, destinate informatorilor si activitatilor de filaj, au fost folositi la cheltuieli de protocol sau cadouri pentru diversi sefi. Banii au fost tocati pe un autoturism Audi A8, de 90.000 de euro, fotolii si jacuzzi pentru biroul ministrului, ceasuri, telefoane scumpe, sau parfumuri.
Petrecerile sefilor din DIPI Mai multi ofiteri DIPI revoltati de aceste achizitii au denuntat totul la DNA si au povestit cum erau deturnate fondurile. Ei s-au plans ca resursele alocate activitatii infomativ-operative erau neglijate, in raport de cele de protocol, destinatia banilor fiind schimbata discretionar de sefi. Astfel, s-a ajuns ca 20% din bugetul de fonduri operative al DIPI sa fie alocat conducerii serviciului secret si Diviziunii Administrative, in timp ce pentru structurile din teritoriu, cheltuielile operative au reprezentat doar 7% din fondurile alocate in acest scop.
O parte din banii destinati informatorilor au fost folositi pentru achizitionarea a sute de sticle de bauturi alcoolice, uniforme, cine festive ale sefilor DIPI, la care participau si sefii altor institutii publice, dotarea caselor de protocol, a sediului institutiei etc. Ancheta procurorilor a scos la iveala ca pentru achizitia autoturismului Audi A8 a fost intocmita o nota-raport, care a fost clasificata, pentru a se ascunde achizitia. Limuzina a fost dotata suplimentar de la livrare cu semnale acustice si luminoase, si a fost folosita pentru transportul lui Oprea, pana si la restaurante sau la intalnirile de partid. In contradictie cu achizitia „clasificata” a limuzinei de lux, dotarea cu armament a Diviziunii Protectie si Protocol din DIPI s-a intocmit printr-o documentatie neclasificata, subliniaza procurorii. „Au urmarit conspirarea sursei de finantare a bunului si nu conspirarea autovehiculului”, mai arata acestia.
Premierul Dacian Ciolos a numit marti un nou sef la Departamentul de Informatii si Protectie Interna, din cadrul Ministerului Administratiei si Interne. Noul sef al spionilor de la Interne este Mihai-Cristian Marculescu. Decizia privind demiterea lui Rares Vaduva de la sefia DIPI a fost publicata, marti, in Monitorul Oficial, alaturi de o decizie a premierului Dacian Ciolos privind instalarea in functie a lui Mihai-Cristian Marculescu ca secretar de stat in Departamentul de Informatii si Protectie Interna, in locul lui Vaduva.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook