DNA-ul din Slovacia a fost inchis azi. Guvernul: „A incalcat drepturile omului”. Presa independenta este si ea sub asaltul puterii

externe

Robert Fico, Ucraina, niciodata, premier, NATO, aderare

De la incercarile de a controla mass-media publica la eliminarea Biroului Special al Procurorului Anticoruptie si la incurajarea propagandei rusesti, coalitia de guvernare din Slovacia o ia pe urmele premierului ungar Viktor Orban in ceea ce priveste actiunile iliberale. Miercuri, biroul special al procurorului care se ocupa de cazuri grave de coruptie – multe dintre ele implicand parlamentari sau aliati apropiati de afaceri ai lui Fico – a fost inchis, la ordinul premierului, relateaza Politico.

Masura a provocat indignare la Bruxelles, inalti oficiali UE exprimandu-si ingrijorarea cu privire la aceste incalcari ale statului de drept.

Executivul UE se afla sub o presiune din ce in ce mai mare din partea Parlamentului European pentru a da dovada de fermitate in ceea ce priveste chestiunile legate de statul de drept, in urma deciziei de a debloca miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei, care fusesera inghetate din cauza preocuparilor legate de independenta justitiei.

„Institutia a contribuit in mod semnificativ la incalcarea drepturilor omului”, a sustinut Robert Fico anterior in legatura cu aceasta decizie, despre care a spus ca face parte dintr-o reforma a codului penal.

La sfarsitul lunii februarie, Curtea Constitutionala a Slovaciei a suspendat unele parti ale reformei codului penal al lui Fico, care a redus pedepsele pentru coruptie si a redus termenul de prescriptie pentru infractiuni majore, cum ar fi violul.

Reforma codului penal a lui Fico a declansat ample proteste in intreaga tara si a provocat furia opozitiei.

Insa decizia Curtii Constitutionale nu a blocat dizolvarea biroului procurorului special si inlaturarea sefului acestuia, procurorul general Daniel Lipsic.

„Lipsic si oamenii sai l-au urmarit sistematic pe Fico si pe oamenii lui Fico in ultimii trei ani si jumatate. Lipsic este cel mai important inamic al lui Fico si al oamenilor sai, nu opozitia, nu intelectualii”, a spus Michal Vasecka, analist politic la Bratislava Policy Institute.

Potrivit lui Vasecka, Fico se concentreaza in prezent pe amplasarea oamenilor sai in institutii cheie – la fel cum a facut Orban in Ungaria.

Iar urmatoarea miscare ar putea fi peisajul mediatic din Slovacia.

Guvernul slovac a intrerupt comunicarea cu patru institutii media nationale la scurt timp dupa ce a venit la putere in toamna anului trecut, descriindu-le ca fiind „ostile” si „nu suficient de obiective”

Situatia a escaladat in martie, cand ministrul culturii, Martina Simkovicova, a anuntat un proiect de lege care prevedea inchiderea postului RTVS si inlocuirea acestuia cu un nou organism numit Televiziunea si Radioul slovac (STaR), care urma sa fie condus de persoane numite politic.

In 2018, asasinarea jurnalistului de investigatie Jan Kuciak si a logodnicei sale Martina Kusnirova a provocat cele mai mari proteste de la Revolutia de catifea din 1989, cand slovacii au iesit in strada pentru a cere inlaturarea regimului comunist cehoslovac.

In urma crimelor, Fico a demisionat din functia de prim-ministru, alaturi de alti cativa oficiali de rang inalt, dar acum a revenit la putere.

Revizuirea legislatiei mass-media a starnit critici puternice din partea grupurilor de aparare a drepturilor, a jurnalistilor si a opozitiei.

„Acum ca Robert Fico s-a intors la putere, el vrea sa se razbune. Vaneaza jurnalisti”, a declarat activistul Jan Galik, cu sediul in Kosice, care este unul dintre fondatorii initiativei „Pentru o Slovacie decenta”, un grup al societatii civile care a organizat protestele dupa uciderea lui Kuciak.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: