externe

Doctorite agresate sexual chiar in timpul operatiilor, de colegii lor, in Marea Britanie

BBC News a stat de vorba cu femei care au fost agresate sexual in sala de operatie in timp ce aveau loc interventii chirurgicale. Autorii studiului spun ca exista un tipar in care stagiarii de sex feminin sunt abuzati de chirurgi barbati cu vechime, iar acest lucru se intampla acum, in spitalele NHS.

Colegiul Regal al Chirurgilor a declarat ca descoperirile au fost „cu adevarat socante”.

Hartuirea sexuala, agresiunea sexuala si chiar violul au fost mentionate ca fiind secretul deschis al chirurgiei.

Exista o poveste nespusa despre femei care au fost mangaiate in halate, despre chirurgi barbati care isi sterg fruntea pe sanii lor si despre barbati care isi freaca erectiile de personalul feminin. Unora dintre ele li s-au oferit oportunitati de cariera in schimbul sexului.

Analiza realizata de Universitatea din Exeter, Universitatea din Surrey si Grupul de lucru privind conduita sexuala necorespunzatoare in chirurgie – a fost impartasita in exclusivitate cu BBC News.

Aproape doua treimi dintre femeile chirurg care au raspuns cercetatorilor au declarat ca au fost tinta hartuirii sexuale si o treime au fost agresate sexual de colegi in ultimii cinci ani.

Femeile spun ca se tem ca raportarea incidentelor le va afecta cariera si ca nu au incredere ca NHS va lua masuri.

„De ce are fata lui in decolteul meu?”

Exista o nervozitate in a vorbi deschis despre acest subiect. Judith a cerut sa fie folosit doar prenumele ei. Ea este acum un chirurg consultant experimentat si talentat.

A fost agresata sexual la inceputul carierei sale, cand era persoana cu cea mai mica putere in sala de operatie – iar un chirurg senior de sex masculin transpira.

„El s-a intors pur si simplu si si-a ingropat capul in sanii mei si mi-am dat seama ca isi stergea fruntea pe mine. Te blochezi imediat, „de ce este fata lui in decolteul meu?”, a povestit ea.

Cand a facut-o pentru a doua oara, Judith s-a oferit sa-i aduca un prosop. Raspunsul a venit inapoi „nu, asta e mult mai distractiv”, a povestit ea, „si a zambit – m-am simtit murdara, m-am simtit umilita”.

Si mai rau pentru ea a fost tacerea totala a colegilor ei.

„Nici macar nu era cea mai in varsta persoana din sala de operatie, dar stia ca acest comportament era in regula si asta este pur si simplu putred”.

Acest lucru i s-a intamplat lui Judith in mijlocul salii de operatie, dar hartuirea si abuzul sexual se extinde dincolo de spital.

„Am avut incredere in el”

Anne – si ea a preferat anonimatul – a vrut sa vorbeasca cu BBC pentru ca ea crede ca schimbarea se va produce doar atunci cand oamenii vorbesc.

Ea nu alege sa descrie ceea ce i s-a intamplat ca fiind viol, dar este clar ca sexul care a avut loc nu a fost consimtit. S-a intamplat la un eveniment social legat de o conferinta medicala – o intalnire a medicilor din aceeasi specialitate.

Ea era stagiara, iar el era consultant.

„Aveam incredere in el, il admiram”, spune ea.

El a mizat pe seama acestei increderi spunand ca ea nu-i cunostea pe ceilalti oameni de acolo si ca nu putea avea incredere in ei.

„Deci, m-a condus inapoi la locul unde stateam, am crezut ca vrea sa vorbim si totusi s-a intors brusc spre mine si a facut sex cu mine.”

Ea a spus ca in acel moment corpul ei a inghetat si „nu l-am putut opri”.

„Nu este ceea ce imi doream, nu fusese niciodata ceea ce imi doream, a fost total neasteptat”.

Cand l-a vazut a doua zi, „abia daca reusea sa se tina pe picioare”.

„Nu am simtit ca pot face scandal, am simtit ca exista o cultura foarte puternica de a suporta tot ce ti se face”.

Incidentul a avut un impact de durata, lasand-o mai intai amortita din punct de vedere emotional, iar ani mai tarziu „amintirea imi venea in minte ca o groaza, ca un cosmar” la locul de munca, chiar si cand se pregatea sa opereze un pacient.

Zdruncinarea increderii in chirurgi

Este larg acceptat faptul ca exista o cultura a tacerii in jurul unui astfel de comportament. Pregatirea chirurgicala se bazeaza pe invatarea de la colegii mai in varsta din sala de operatie, iar femeile au spus ca este riscant sa vorbeasca despre cei care au putere si influenta asupra viitoarelor lor cariere.

Raportul, care este publicat in British Journal of Surgery, este prima incercare de a avea o idee despre amploarea acestui fenomen.

Chirurgii inregistrati – barbati si femei – au fost invitati sa participe in mod complet anonim, iar 1.434 au raspuns. Jumatate au fost femei: 63% dintre femei au fost tinta hartuirii sexuale din partea colegilor, 30% dintre femei au fost agresate sexual de un coleg, 11% dintre femei au raportat contact fizic fortat in legatura cu oportunitatile de cariera, cel putin 11 incidente de viol au fost raportate, 90% dintre femei si 81% dintre barbati au fost martori la o anumita forma de comportament sexual neadecvat.

Desi raportul arata ca si barbatii sunt supusi unor astfel de comportamente (24% au fost hartuiti sexual), raportul concluzioneaza ca barbatii si femeile chirurg „traiesc realitati diferite”.

„Constatarile noastre sunt de natura sa zdruncine increderea publicului in profesia de chirurg”, a declarat Dr. Christopher Begeny, de la Universitatea din Exeter.

Intre timp, un al doilea raport – intitulat Breaking the Silence: Abordarea comportamentului sexual neadecvat in sistemul de sanatate – face recomandari cu privire la ceea ce trebuie schimbat.

Cele doua rapoarte sugereaza ca proportia relativ scazuta de femei chirurg (aproximativ 28%), combinata cu faptul ca chirurgia este profund ierarhizata, ofera unor barbati o putere semnificativa, iar acest lucru se combina prost cu mediul de inalta presiune din chirurgie.

„Acest lucru duce la faptul ca oamenii se pot comporta cu impunitate si multe dintre acestea raman necontrolate”, a declarat profesorul Carrie Newlands, chirurg consultant la Universitatea Surrey.

Ea a fost motivata sa abordeze astfel de comportamente dupa ce a auzit experientele colegilor ei mai tineri.

Ea a declarat pentru BBC: „Scenariul cel mai frecvent este acela ca o femeie stagiara debutanta este abuzata de un barbat cu vechime, care este adesea supervizorul ei.”

„Iar acest lucru duce la o cultura a tacerii, in care oamenii se tem cu adevarat de viitorul si de cariera lor daca vorbesc”.

„Incredibil de suparator”

O alta tema care a reiesit din date a fost lipsa de incredere in organisme precum NHS Trusts, General Medical Council (care gestioneaza registrul britanic al medicilor cu drept de practica) si Royal Colleges (care reprezinta specialitatile din medicina) – pentru a aborda problema.

„Avem nevoie de o schimbare majora in procesele de investigare, astfel incat acestea sa devina externe si independente si sa se bucure de incredere pentru ca asistenta medicala sa devina un loc de munca mai sigur”, a adaugat profesorul Newlands.

Tim Mitchell, presedintele Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia, a declarat pentru BBC ca rezultatele sondajului sunt „profund socante si vor fi o sursa de mare jena pentru profesia de chirurg”.

El a recunoscut ca este „clar ca este o problema comuna” care nu a fost abordata.

„Trebuie sa punem in aplicare o cultura a tolerantei zero pentru a ne asigura ca exista mecanisme prin care oamenii afectati sa se simta increzatori ca pot sa se prezinte, sa raporteze aceste incidente si ca acestea vor fi luate in serios”, a spus el.

Dr. Binta Sultan, de la NHS England, a declarat ca raportul este „incredibil de dificil de citit” si prezinta „dovezi clare” ca sunt necesare mai multe actiuni pentru a face spitalele „sigure pentru toti”.

Ea a spus: „Luam deja masuri semnificative pentru a face acest lucru, inclusiv prin angajamente de a oferi mai mult sprijin si mecanisme clare de raportare celor care au suferit hartuire sau comportament inadecvat”.

Luna trecuta, Consiliul Medical General si-a actualizat standardele profesionale pentru medici.

Directorul sau executiv, Charlie Massey, a declarat ca „a actiona intr-un mod sexual fata de pacienti sau colegi este inacceptabil” si ca „un comportament grav este incompatibil” cu continuarea practicarii medicinei in Marea Britanie.

Dar este chirurgia un loc sigur pentru femeile care lucreaza astazi? „Nu intotdeauna. Si acesta este un lucru ingrozitor de recunoscut”, spune Judith.

 

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Grecia se alatura tarilor care interzic acordarea de noi licente pentru Airbnb. In Atena, interdictia va dura cel putin un an

O interdictie a privind acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt…

7 ore ago

Incepand din 2025, Amazon le va cere angajatilor sa vina la birou cinci zile pe saptamana

Compania Amazon le va cere angajatilor de la birourile din SUA sa se intoarca la…

7 ore ago

Petrolierul Sounion a fost remorcat in siguranta departe de Yemen, fara scurgeri de petrol

Salvatorii au remorcat cu succes petrolierul Sounion, sub pavilion grecesc, aflat in flacari de cateva…

6 ore ago

Cum il lauda Roberta Metsola pe Ciuca: „Am admirat intotdeauna angajamentul sau, respectul sau pentru valorile democratice si eforturile sale de a consolida vocea Romaniei in Europa”

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, declara intr-un clip video de sustinere pentru liderul PNL Nicolae…

5 ore ago

Presedintele Iranului promite ca politia morala nu va mai „deranja” femeile

Presedintele iranian Masoud Pezeshkian a promis luni ca se va asigura ca politia morala nu…

6 ore ago

Stare de alerta in judetele Galati si Vaslui

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a anuntat luni seara ca a fost aprobata…

6 ore ago