Doctrina Tudorel in justitie, respectata slugarnic de candidatii la sefia Sectiei staliniste. Nu ii deranjeanza atacurile anti-justitie
Procurorul Ioan Viorel Cerbu, candidat la functia de procuror-sef al Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, spune ca infiintarea acestei sectii reprezinta o oportunitate pentru a creste atat increderea magistratilor, cat si increderea cetatenilor in profesionalismul si obiectivitatea cu care se face urmarirea penala, in conditiile in care, sustine el, este nefiresc ca in sistemul judiciar sa existe aceasta neincredere.
Procurorul a sustinut vineri interviul pentru functia de procuror-sef al Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.
El a spus ca vor exista, cel putin la inceput, dificultati in functionarea noii Sectii de investigare a magistratilor, insa s-a declarat convins ca in cateva saptamani Sectia va deveni pe deplin functionala.
„Este vorba de spatii, de personalul conex, auxiliar, de preluarea si inregistrarea dosarelor, ma astept la cateva sute de dosare. Ancheta nu trebuie sa treneze, trebuie sa se lucreze ritmic. Vom avea dificultati in mod sigur in ceea ce priveste dosarele care presupun deplasari in tara. E o dificultate si va trebui sa gestionam situatia. Avem nevoie si de lucratori de politie care sa ne sprijine, de politisti care sa presteze activitatile specifice, care sa ne ajute la utilizarea metodelor speciale de investigatie, daca va fi cazul. Nu e o misiune usoara, sunt convins, insa cred ca acest lucru se poate face si in cateva saptamani se va asigura deplina functionalitate a acestei sectii”, a declarat Ioan Viorel Cerbu, citat de news.ro.
Procurorul spune ca infiintarea Sectiei reprezinta o oportunitate pentru a creste increderea magistratilor, dar si a cetatenilor in profesionalismul si obiectivitatea cu care se va face urmarirea penala, in conditiile in care exista o neincredere in aceasta impartialitate cu care se desfasoara urmarirea penala.
„Cred ca este nefiresc ca in sistemul judiciar sa existe neincrederea in obiectivitatea cu care se desfasoara urmarirea penala. Nu am fost judecator, dar increderea asta trebuie sa existe si in regularitatea actului de sesizare, sa nu existe suspiciuni”, a spus procurorul.
Intrebat daca dezbaterile din spatiul public despre abuzurile din justitie pot slabi lupta anticoruptie, procurorul a ocolit raspunsul, spunand ca nu se simte afectat de critici.
„Va fi foarte important ca intr-un termen scurt procurorii sa se apuce de treaba. Un prim moment delicat, dificil este acela ca procurorii vor prelua anchetele deja incepute de alti procurori. In mod clar, procurorul va stabili ce trebuie sa faca mai departe. In ceea ce priveste criticile, nu am fost niciodata deranjat de criticile care au privit munca mea si nici nu am considerat ca trebuie sa am o replica publica la critici, chiar daca de multe ori au fost nedrepte. Acum, exista CSM si alte mijloace prin care sa se ia masuri atunci cand aceste critici depasesc limita”, a explicat procurorul.
Candidatii pentru posturi de procurori si procuror-sef in cadrul Sectiei de investigare a magistratilor, printre care este si Adina Florea, propusa de ministrul Justitiei pentru sefia DNA, sustin interviul in fata comisiei de concurs vineri, de la ora 10:00, la sediul CSM.
Adina Florea, propusa de Tudorel Toader pentru postul de procuror-sef al DNA, care a primit aviz negativ de la CSM, candideaza pentru functia de procuror in cadrul Sectiei de investigare a magistratilor.
Pentru functia de executie de procuror mai candideaza Codruta Simona Chindea, Sorin Eugen Iasinovschi, Iuliana Magdalena Olteanu si Florentina Pilos, iar pentru functia de procuror-sef candideaza Ioan Viorel Cerbu, Elena Iodache, Iuliana Magdalena Olteanu, Florentina Pilos si Florena Esther Sterschi.
Sunt in total opt candidati. Cinci dintre ei aspira la postul de procuror – sef, cinci la postul de procuror, in conditiile in care doi dintre ei si-au depus candidaturile pentru ambele pozitii. Pentru acesstia din urma, durata interviului este de 45 de minute, iar pentru ceilalti este de 30 de minute.