Document, de ce a fost lichidat Vlad Voiculescu. Acum 2 saptamani, el a demarat procedura de transparentizare totala a achizitiilor publice din Sanatate

news

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a fost demis dupa exact doua saptamani de la data in care a demarat procedura de transparentizare totala a achizitiilor publice din sanatate.

Pe 31 martie, Vlad Voiculescu a transmis Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei o solicitare prin cerea sprijin pentru a publica pe pagina data.gov.ro toate datele cu privire la achizitiile publice derulate in sistemul de sanatate.

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, a anticipat cu doar 24 de ore inainte demiterea lui Vlad Voiculescu,  dezvaluind ca miza uriasei campanii de discreditare a acestuia o reprezinta accesul la bugetul administrat de casele judetene de asigurari de sanatate.

„Mi-ar placea sa va spun ca Vlad Voiculescu va ramane ministru al Sanatatii pana-n luna mai-iunie anul asta, dar nu pot. Am 30 de ani de experienta, sa zicem, cel putin observationala, in politica romaneasca, si nu am vazut o asemenea dezlantuire impotriva unui ministru. N-am nicio miza personala sa-l victimizez sau sa-l apar.

Ii vad greselile, le-am si spus public. Am vazut ministri care nu -si puteau lega sireturile (pe unii i-ati vazut si voi), peste care se prabusea institutia, dar o asemenea furtuna politico-mediatica n-am vazut impotriva niciunuia dintre ei.

E o ofensiva generalizata, concertata si aproape disperata, cazuta deja in registrul tragi-comic (imi imaginez un regiment de tancuri impotriva unui omulet). Toata emotia negativa (fireasca, la apogeul pandemiei) e orientata contra lui prin mijloacele de comunicare la dispozitie. The hell was unleashed.

Miza sunt cele 10 mld. de euro, bugetul care va fi administrat de casele judetene de asigurari, unde, din ce am citit azi intr-o stire, seful de la CNAS intentioneaza sa organizeze concursuri de-adevaratelea (hahaha) pana-n iunie. Poate n-ati vazut toate zerourile. 10 urmat de noua zerouri! Euro! Ma rog, una din mize. Celelalte sunt legate tot de bani si interese. Factorul politic e marginal si mai degraba oportunist in ecuatie. Se mai regleaza conturi in PNL, il mai subrezeste Orban pe Citu, mai spera aripa PSD din PNL intr-o guvernare minoritara etc. Dar astea sunt nesemnificative. E vorba de bani si interese, in principal.

Poate va reusi sa supravietuiasca, dar sunt sceptic”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Citeste si: Monstruoasa coalitie pentru lichidarea lui Vlad Voiculescu. Ce se afla in spatele noului scandal de la Spitalul „Foisor”

In 2018, Laura Codruta Kovesi anunta ca „cele mai mari spagi se dau in sistemul medical”, subliniind ca pe primul loc se afla achizitiile publice.

”S-au identificat 5 domenii de coruptie in sistemul de sanatate din Romania. Este vorba in primul rand despre achizitiile publice, despre spitale, farmacii, medici sau personal auxiliar.

In domeniul sanatatii se primesc mite mult mai mari, cu procente intre 5-20% din valoarea facturilor. Atunci cand vorbim de procentul mitei putem constata din investigatiile DNA ca in domeniul sanatatii pare ca procentul este mult mai mare fata de alte domenii, cum este infrastructura, unde de obicei este 2 % sau achizitii publice unde procentul este intre 10 si 15 %. De obicei mita se da direct managerului sau este mascata prin plata unor servicii fictive de consultanta, catre firme care sunt controlate de managerii de spital prin alte firme, care sunt in legatura cu acesi manageri. Am constatat ca sunt infiintate si firme offshore pentru a ascunde mita.

Am intalnit si cazuri in care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung in aceasta functie, managerul de spital a primit in decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mita”, dezvaluia Kovesi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: