Ministrul justitiei, Tudorel Toader, a sustinut in Parlament ca recomandarile GRECO sunt facultative, continuand apoi sa afirme aceeasi teorie si cand in presa au aparut precizari ale expertilor de la organismul Consiliului Europei. Insa statutul GRECO afirma clar ca recomandarile sunt obligatorii.
In statutul GRECO se afirma negru pe alb ca „membrii GRECO trebuie sa se conformeze cu recomandarile facute in raportul de evaluare si sa le puna in practica in intregime intr-o limita de timp stabilita de GRECO”.
De asemenea, „in conformitate cu articolul 15, paragraful 6, al Statutului, membrii trebuie, in decurs de 18 luni dupa adoptarea raportului de evaluare, sa transmita GRECO un raport de prezentare a situatiei care sa arate masurile luate pentru a da curs recomandarilor din raportul de evaluare. GRECO va examina aceste rapoarte si va decide daca s-a dat curs sau nu recomandarilor facute”.
Intr-o postare publicata pe Facebook vineri seara, ministrul justitiei anunta ca a cerut Grupului sa-i transmita comunicatul oficial in care ar fi transmis Romaniei ca are obligativitatea de a se conforma recomandarilor. Ministrul spune ca ar fi primit drept raspuns doar confirmarea unei corespondente electronice cu presa la nivelul secretariatului GRECO. Pozitia lui vine dupa ce GRECO a comunicat, intr-un raspuns trimis catre Digi24, ca recomandarile institutiei nu sunt optionale, asa cum afirmase ministrul justitiei, in Senat.
„Echipa GRECO care a pregatit proiectul de raport al evaluarii ad hoc s-a intalnit cu toate autoritatile nationale relevante, inclusiv cu ministrul justitiei, si a ascultat cat mai multe pareri cu putinta. Proiectul de raport a fost ulterior discutat in amanunt si adoptat de GRECO, tinandu-se cont de parerea autoritatilor romane si a tuturor celorlalte 48 de state membre. Recomandarile GRECO nu sunt optionale”, se afirma in raspuns.
Reactia institutiei europene vine dupa ce ministrul justitiei a spus ca raportul este unul orientativ si nu poate impune reguli legiuitorului roman.
In raportul publicat de GRECO, tara noastra figureaza printre tarile care au regresat in lupta impotriva coruptiei. In bilantul activitatii pe anul trecut, institutia noteaza ca au fost initiative legislative care au anulat reformele aplicate anterior in acord cu recomandarile anticoruptie ori au fost lansate reforme ale caror consecinte ar putea duce la incalcarea standardelor anticoruptie. De asemenea, GRECO spune ca increderea cetatenilor in institutiile statului s-a erodat.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…