Doi aliati ai Rusiei, la un pas de razboi intre ei. Schimburi de focuri intre Kargazstan si Tadjikistan. In ambele tari se afla baze militare rusesti
Garzile de frontiera din Kargazstan si Tadjikistan au facut schimb de focuri dupa o disputa la granita dintre cele doua natiuni din Asia Centrala, au declarat oficiali de ambele parti, citati de postul Al Jazeera.
Confruntarea de miercuri, care a avut loc in ajunul unei reuniuni a unui organism regional de securitate si pe fondul luptelor dintre Rusia si Ucraina, precum si dintre Azerbaidjan si Armenia, a inceput dupa ce politistii de frontiera kargazi i-au acuzat pe tadjici ca au luat pozitii intr-o parte a frontierei care nu a fost demarcata.
Partea tadjica a declarat intr-un comunicat ca politistii de frontiera kargazi au tras focuri de arma si mortiere fara motiv asupra avanpostului lor, ucigand un politist de frontiera si ranind alti doi, a relatat agentia de presa RIA Novosti.
Kargazstanul nu a raportat nicio victima. Mai mult de o treime din cei 1.000 km de frontiera dintre cele doua tari ramane disputata.
Atat Kargazstanul, cat si Tadjikistanul, sunt aliate cu Rusia si gazduiesc baze militare rusesti, dar luptele la frontiera sunt frecvente, iar anul trecut aproape ca au dus la un razboi total intre fostele republici sovietice.
Rusia a cerut aliatilor sai din Asia Centrala sa ia masuri urgente pentru a readuce sub control situatia de la granita dintre cele doua tari, a relatat miercuri agentia de stiri RIA Novosti, citand o sursa din cadrul Ministerului de Externe.
O ciocnire similara din iunie a ucis un politist de frontiera tadjik. Escaladarile serioase sunt rare, dar temerile legate de un conflict mai amplu au reaparut anul trecut, cand zeci de persoane au murit in cea mai grava confruntare dintre cele doua tari in mai mult de 30 de ani de independenta post-sovietica.
Liderii kargaz si tadjik sunt asteptati sa participe la un summit al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai in Uzbekistan in aceasta saptamana, alaturi de presedintele rus Vladimir Putin side liderul chinez Xi Jinping, precum si de o serie de alti lideri mondiali.
Pentru prima data in ultimii trei ani, summitul se desfasoara in intregime cu prezenta fizica, cu participarea a 15 lideri din toate cele opt state membre ale OCS – China, India, Kazahstan, Kargazstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan si Uzbekistan; trei state observatoare – Belarus, Iran si Mongolia; si trei tari partenere de dialog – Armenia, Azerbaidjan, Turcia si Turkmenistan.