externe

Doi apropiati ai lui Putin critica dur masinaria de razboi a Rusiei: „Generali mediocri, sa li se retraga medaliile/ Toti acesti ticalosi ar trebui trimisi desculti pe front cu arme automate”

Retragerea fortelor rusesti dintr-un oras de importanta strategica din estul Ucrainei a determinat doi aliati puternici ai presedintelui Vladimir Putin sa faca un lucru rar intalnit in Rusia moderna: sa ridiculizeze in mod public varfurile de comanda ale masinariei de razboi, scrie Reuters.

Pierderea de catre Rusia a bastionului Liman, fiind astfel sub amenintare partile vestice ale regiunii Luhansk, a atins un nerv pentru Ramzan Kadirov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei.

Kadirov, care este apropiat de Putin de cand tatal sau si fost presedinte al Ceceniei, Akhmad, care a fost ucis intr-un atac cu bomba in 2004 la Groznii, in care a murit si un fotograf al Reuters, a sugerat ca Rusia ar trebui sa ia in considerare folosirea unei mici arme nucleare tactice in Ucraina ca raspuns la aceasta pierdere.

Avertismentul nuclear a tinut prima pagina a ziarelor, dar dispretul sau public fata de generalii de top ai Rusiei este semnificativ intr-o Rusie in care critica publica a efortului de razboi din partea esaloanelor superioare ale elitei a fost tabu.

„Nepotismul in armata nu va duce la nimic bun”, a declarat Kadirov, adaugand ca comandantul fortelor rusesti din zona ar trebui sa fie deposedat de medalii si trimis pe linia frontului cu o arma pentru a-si spala rusinea cu sange.

Un astfel de dispret public fata de generalii care conduc razboiul Rusiei este semnificativ, deoarece indica nivelul de frustrare din cadrul elitei lui Putin cu privire la desfasurarea razboiului, strapungand in acelasi timp naratiunea atent controlata a Kremlinului.

Kadirov, care sustine razboiul si a trimis multe dintre unitatile sale cecene sa lupte, a declarat ca critica sa reprezinta adevarul amar despre o forta de lupta rusa care, potrivit lui, a permis unor mediocritati fara talent sa dezamageasca tara.

Ministerul Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii rusi spun ca istoria razboiului rusesc arata ca luptele incep adesea prost pana cand armata poate fi organizata corespunzator.

Intrebat despre comentariile lui Kadirov cu privire la utilizarea unei arme nucleare, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni:  „Sefii de regiuni au dreptul de a-si exprima punctul de vedere”, a declarat Peskov reporterilor. „Chiar si in momentele dificile, emotiile ar trebui totusi excluse din orice evaluare”.

Dupa mai bine de sapte luni de razboi care a ucis zeci de mii de oameni si a declansat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, chiar si cele mai elementare obiective de razboi ale Rusiei sunt departe de a fi atinse.

Vasta armata a unei foste superputeri a fost umilita pe campul de lupta de o forta ucraineana mult mai mica, sustinuta cu arme, informatii si consiliere din partea puterilor occidentale conduse de Statele Unite.

Luni, intr-un nou esec pentru Moscova, un oficial instalat de Rusia a confirmat avansurile ucrainene de-a lungul malului vestic al raului Dnipro in regiunea Herson din sudul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Putin a afirmat saptamana trecuta ca le-a anexat.

Putin spune ca Rusia este acum blocata intr-o batalie existentiala cu Occidentul, pe care il acuza ca incearca sa ii distruga tara. Rusia, spune el, va invinge in Ucraina – si a avertizat ca abia acum incepe sa devina serios.

La televiziunea de stat rusa, umilinta a parut sa se infiltreze in retorica obisnuita. „Mi-ar placea foarte mult sa atacam Kievul si sa il luam maine, dar sunt constient ca mobilizarea partiala va lua timp”, a declarat prezentatorul Vladimir Soloviov la televiziunea de stat Rossiya 1. „Pentru o anumita perioada de timp, lucrurile nu vor fi usoare pentru noi. Nu ar trebui sa ne asteptam la vesti bune chiar acum”.

Liderul cecen a declarat ca a evocat posibilitatea unei infrangeri la Liman in urma cu doua saptamani cu Valeri Gerasimov, seful Statului Major General al Rusiei, dar ca Gerasimov a respins aceasta idee.

Gerasimov, in varsta de 67 de ani, este al treilea cel mai puternic om din armata rusa, dupa Putin si ministrul apararii Serghei Soigu. Soigu i-a obtinut lui Gerasimov postul militar de varf la doar cateva zile dupa ce a fost numit ministru al apararii in 2012.

„Nu stiu ce raporteaza ministrul apararii comandantului suprem suprem (Putin), dar, in opinia mea personala, ar trebui luate masuri mai drastice”, a declarat Kadirov, care a varsat lacrimi pentru cei cazuti la o ceremonie la Kremlin saptamana trecuta, in cadrul careia Rusia a anexat in mod oficial cele patru regiuni ucrainene.

Ca un indiciu al influentei sale, alte postari ale lui Kadirov il arata pe acesta intalnindu-se cu doi dintre cei mai puternici oameni de la Kremlin: seful de stat major al lui Putin, Anton Vaino, si Serghei Kirienko, puternicul prim-adjunct al sefului de stat major.

Intrebat despre remarcile lui Kadirov, puternicul fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, l-a felicitat pe liderul cecen.

„Ramzan – esti un om tare!” a declarat Prigojin, cunoscut ca bucatarul lui Putin datorita contractelor de catering ale companiei sale la Kremlin. „Toti acesti ticalosi ar trebui trimisi desculti pe front cu arme automate”.

Cand a fost intrebat daca cuvintele sale ar trebui sa fie considerate o critica la adresa Ministerului Apararii, Prigojin si-a stins raspunsul cu ironie: „Doamne fereste”.

„Aceste declaratii nu sunt o critica, ci doar o manifestare de iubire si sprijin”, a declarat Prigojin, despre care Statele Unite spun ca conduce o armata de mercenari care s-a implicat in conflictele din Mali, Republica Centrafricana, Libia si Siria. „Eu, si Ramzan Akhmatovici cu atat mai mult, suntem cei mai cultivati dintre oameni”, a spus Prigojin, folosind patronimicul lui Kadirov in semn de respect.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

3 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

43 de minute ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

3 ore ago

Politistii de penitenciare vor protesta luni in fata sediului ANP

Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…

21 de minute ago

Actrita Elena Caragiu, fosta sotie a lui Toma Caragiu, a decedat in SUA, la varsta de 87 de ani

Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…

38 de minute ago

Cel mai bogat candidat isi explica averea: „Sotul meu a lucrat pe Wall Street si in Hong Kong”. Ea a avut in ultimul an si un salariu de aproximativ 10.000 euro/luna

Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine ca aproape toate bunurile trecute in declaratia…

O oră ago