Doi candidati pe un loc la examenul de rezidentiat de astazi. Cele mai multe posturi alocate, pentru medicina de familie

news

10.575 de candidati s-au inscris pentru a sustine duminica examenul de intrare in Rezidentiat, dintre care 3.993 de absolventi ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie vor concura la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

La nivel national, concursul de rezidentiat organizat de Ministerul Sanatatii se va desfasura in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara si va aduna la start 10.575 de candidati (10.194 de candidati/an 2023) care isi vor disputa sansele pentru ocuparea celor 4.961 (4.925 / an 2023) de locuri si 237 (365/an 2023) de posture, transmite Agerpres.

In centrul universitar Bucuresti, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” sustin concursul de intrare in Rezidentiat cei mai multi candidati, peste 37% din totalul candidatilor inscrisi la nivelul intregii tari – 3.993: 2.405 pentru domeniul medicina, 929 pentru domeniul medicina dentara si 659 pentru farmacie.

La nivel national, pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicina s-au inscris 6.243 de candidati, pentru cele 534 de locuri alocate domeniului medicina dentara 2.360 candidati, in timp ce pentru cele 345 de locuri din domeniul farmacie s-au inscris 1.972 de concurenti.

„Pentru toti absolventii universitatilor de medicina si farmacie din tara concursul de intrare in Rezidentiat reprezinta principala poarta de intrare in multiplele specialitati medicale, dar si un test extrem de greu ce se va reflecta in performantele pe care fiecare dintre acestia le-au obtinut in anii de studiu si evident prin cantitatea si calitatea cunostintelor pe care si le-au insusit.

Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidatilor si am convingerea ca, si anul acesta, absolventii Universitatii noastre vor traversa cu brio, in numar cat mai mare, dar si cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesionala”, a declarat Viorel Jinga, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, potrivit unui comunicat.

Concursul se va derula sub forma de test-grila, cu 200 de intrebari pentru fiecare domeniu, pe o durata de 4 ore.

Dupa expirarea timpului alocat concursului si o pauza de 15 minute, va incepe corectura in sali, iar pentru a depune contestatii, candidatii vor avea la dispozitie 24 de ore.

Acestea pot viza intrebarile de concurs, recorectarea lucrarilor sau organizarea concursului. Raspunsul contestatiilor se va da in 48 de ore de la depunerea acestora.

Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu si 150 de tip complement multiplu.

Candidatii au intrat in sala de concurs unde au fost repartizati incepand cu ora 8,30, pentru ca la ora 10,00 sa inceapa concursul.

Ocuparea locurilor in specialitatile medicale se va face in ordinea punctajului de promovare obtinut, in limita locurilor publicate, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Afisarea rezultatelor se va face numai dupa semnarea ordinului Ministerului Sanatatii de confirmare a rezultatelor.

Intr-un top 5 al numarului de locuri scoase la concurs, pe specialitati, in domeniul medicina se afla: medicina de familie – 555 de locuri (643 locuri / an 2023), anestezie si terapie intensiva – 205 de locuri, pediatrie – 168 de locuri, cardiologie – 157 de locuri si chirurgie generala – 145.

La polul opus se afla: medicina sportiva – 4 locuri, expertiza medicala a capacitatii de munca – 6, neurologia pediatrica – 9, cardiologie pediatrica – 11 si medicina nucleara – 15.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: