Doi din trei parinti sustin ca bugetul alocat pentru cumparaturile cu inceperea anului scolar va fi mai mare decat anul trecut, rezulta dintr-un sondaj realizat de CEC Bank, in parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. Potrivit unui comunicat al bancii, citat de Agerpres, peste 38% vorbesc despre o crestere a cheltuielilor cu 30%, in timp ce aproximativ 28% apreciaza ca aceasta suma a crescut cu 10%.
Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu imbracamintea si incaltamintea. Cei mai multi respondenti aloca intre 300 si 500 lei pentru imbracaminte si incaltaminte, adica 36,36% din bugetul alocat. Pe locul secund dar aproape similar, rechizitele acopera un procentaj de 36,25% din bugetul alocat, urmat de manuale si caiete speciale (22,14%).
Doar 19,16% dintre parintii respondenti sustin ca au reusit sa puna bani deoparte pentru inceputul anului scolar in timp ce 49,34% vor acoperi cheltuielile din salariul lunii curente. Circa 17% sustin ca nu dispun de fonduri si ca nu stiu cum se vor descurca in timp ce o proportie mai redusa sustine ca se vor imprumuta de la prieteni sau vor folosi cardul de credit/overdraft.
La intrebarea despre bugetul alocat pentru inceperea noului an scolar, 35,17% dintre parinti sustin ca bugetul este de 300 – 500 de lei, 29,4% cheltuie 500 – 1.000 de lei, 20% aloca intre 100 si 300 de lei si doar 13% aloca peste 1.000 de lei.
Mall-urile si supermarketurile raman in continuare destinatia preferata pentru cumparaturile de inceput de an scolar – fiind mentionate de 43,07% dintre parinti, urmate de magazinele specializate (24,48%) si librarii (21%). Doar 12% dintre respondenti prefera varianta achizitionarii online pentru cumparaturile de scoala.
Peste jumatate dintre parinti (52%) le cumpara in fiecare an un ghiozdan nou copiilor in timp ce 42% dintre parinti le cumpara abia la cativa ani, atunci cand cel vechi se strica. Foarte putini dintre acestia considera ghiozdanul un accesoriu de moda si cumpara de mai multe ori pe an in timp ce, pe de alta parte, tot un procentaj redus dintre parinti folosesc ghiozdanele de la fratii mai mari.
Totodata, 1 din 3 parinti spune ca va apela la meditatii pentru copilul sau, iar materiile la care copii fac meditatii sunt matematica – peste 42% dintre respondenti, limba romana – aproape 25%, limbi straine – aproape 24%. Bugetul lunar alocat pentru meditatii este de 300 – 500 lei – pentru mai mult de jumatate dintre respondenti, sub 300 de lei – pentru circa 33% si peste 500 de lei pentru aproape 16%.
Trei din patru parinti sustin ca le-au cumparat deja copiilor tehnologii moderne, iar dintre acestia, 37% le-au cumparat smartphone, 31% – tableta, 24% – laptop si aproape 8% dintre respondenti le-au achizitionat copiilor computer cu desktop.
Sondajul privind pregatirile pentru inceperea anului scolar a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a condus un test cu drone autoexplozive si a ordonat fabricarea…
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…
Washingtonul nu exclude cresterea arsenalului sau nuclear in viitor, insa decizia in acest sens va…
Elon Musk, noul consilier al presedintelui ales al SUA Donald Trump, s-a intalnit luni cu…
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…