externe

Doi prizonieri Wagner au turnat la CNN tot ce stiau, nu se mai opreau din vorbit: „Au vorbit mai bine de o ora desi puteau pune capat interviului in orice moment” – Video

Doi fosti luptatori ai companiei militare private rusesti Wagner au povestit pentru CNN experientele lor ingrozitoare pe campul de lupta din estul Ucrainei si cum oricine se dadea inapoi era imediat impuscat de proprii comandanti.

Cei doi luptatori au fost capturati de fortele ucrainene la sfarsitul anului trecut. CNN nu le dezvaluie identitatea pentru propria lor siguranta. Ambii sunt casatoriti si au copii si au fost recrutati in timp ce se aflau in inchisoare. Unul dintre ei ispasea o pedeapsa de 20 de ani pentru omor prin imprudenta.

Din motive de securitate, ucrainenii au mentinut garzi in camera in care a avut loc interviul. CNN le-a spus luptatorilor ca pot pune capat interviului in orice moment doresc. Dar acestia au vorbit in detaliu timp de mai bine de o ora.

Cei doi luptatori au povestit despre pierderi uriase in asalturi de tip „primul val” care amintesc de Primul Razboi Mondial. „Eram in numar de 90. 60 au murit in acel prim asalt, ucisi de focuri de mortier. O mana de oameni au ramas raniti”, a spus unul dintre ei, amintindu-si de primul sau asalt din apropierea satului Bilohorivka. „Daca un grup nu reuseste, se trimite imediat un altul. Daca al doilea nu reuseste, se trimite un alt grup”.

Celalalt luptator a fost implicat intr-un asalt care a durat cinci zile, printr-o padure din apropierea orasului Lysychansk, la granita Luhansk-Donetsk, in estul Ucrainei.

„Primii pasi in padure au fost dificili din cauza tuturor minelor de teren imprastiate. Din 10 baieti, sapte au fost ucisi imediat”, a spus el.

„Nu poti sa-i ajuti pe cei raniti. Ucrainenii trageau puternic asupra noastra, asa ca, chiar daca ranile lor erau minore, trebuie sa continui sa mergi inainte, altfel tu esti cel care este lovit de foc. Stai cinci zile, oamenii mor chiar langa mine, se roaga la Dumnezeu, cersesc apa. Crezi ca poti lasa arma jos si nu se va mai intampla nimic. Si apoi lupta incepe din nou 10 minute mai tarziu, iar [ucrainenii] continua sa vina dupa tine. Nu exista niciun sentiment legat de asta. Doar val dupa val. Patru sute [de luptatori wagnerieni] au fost adusi acolo, iar apoi tot mai multi, tot timpul.”

Prizonierul a spus ca, in cazul sau, s-a activat instinctul de conservare, dar altii au inghetat. „Unii se opreau chiar acolo, in padure, si isi aruncau armele. Dar sa arunci armele inseamna sa ajungi sub tirul lunetistilor si sa mori.”

Nu a existat nicio evacuare a ranitilor, a adaugat el. „Daca esti ranit, te rostogolesti de unul singur la inceput, cum poti, intr-un loc neutru, unde nu exista focuri de arma, iar daca nu este nimeni prin preajma, iti administrezi singur primul ajutor”, a spus el.

Victimele s-au adunat cu zecile, au spus barbatii. „Cand sosesc victimele, primesti ordin sa le incarci si nu te gandesti cu adevarat cine este mort si cine este ranit”, a spus unul dintre luptatori.

De-a lungul celor cateva saptamani petrecute pe linia frontului, cei doi barbati au spus ca au avut un singur instinct. „Am avut doar dorinta de a supravietui, indiferent de costuri”, a declarat prizonierul implicat in atacul din padure.

Ei au devenit insensibili la victimele si la uciderea soldatilor ucraineni cu care s-au confruntat. „Ai crede ca ai simti ceva [dupa ce ai ucis pe cineva], dar nu, pur si simplu continui sa mergi mai departe”.

Alternativa de a merge prin campuri minate spre artileria ucraineana era la fel de letala, potrivit relatarilor barbatilor. „Nu puteam sa ne retragem fara ordine, pentru ca daca nu respectam ordinul, urma sa fim ucisi”, a spus unul dintre prizonieri.

„Un barbat a ramas pe o pozitie, era foarte speriat, era primul lui asalt. Am primit ordin sa fugim inainte. Dar omul s-a ascuns sub un copac si a refuzat. Acest lucru a fost raportat la comandament si asta a fost tot. A fost dus la 50 de metri distanta de baza. Si-a sapat propriul mormant si apoi a fost impuscat„.

Celalalt luptator a raportat o situatie similara: „Comandantului nostru i s-a spus ca, daca cineva se da in laturi, va trebui sa fie eliminat. Iar daca nu reuseam sa-l eliminam, vom fi eliminati pentru ca nu l-am eliminat”.

Cei doi barbati au descris modul in care au fost recrutati de Wagner. In august si septembrie anul trecut, seful grupului, Evgheni Prigojin, a sosit cu elicopterul la inchisorile in care erau detinuti, oferindu-le contracte pe sase luni in schimbul gratierii.

Pe unul dintre barbati il mai asteptau inca 10 ani de inchisoare dupa o condamnare pentru omor prin imprudenta. „Am cantarit ca sase luni erau mai bune decat cei 10 sau 11 ani pe care ii puteam petrece inca in inchisoare… Am vrut doar un nou inceput in viata”, a spus el.

La acea vreme, campania de recrutare a lui Prigojin in inchisorile din Rusia era in plina desfasurare. Oficialii serviciilor de informatii occidentale  estimeaza ca au fost recrutati intre 40.000 si 50.000 de barbati.

„Doar o mana de oameni din unitatea mea au venit pentru bani, majoritatea au venit pentru ca aveau sentinte lungi”, a declarat unul dintre luptatori. „Dar au fost si unii care mai aveau doar 12 zile din pedeapsa si au mers oricum. I-au aliniat pe toti in curte si Prigojin a inceput sa recruteze oameni”, a spus el. „[Prigojin] a spus ca avea autoritatea din partea organelor superioare de a lua pe oricine din inchisoare, indiferent de infractiuni sau de perioada de detentie. Candidatii ideali sunt criminalii, hotii”.

Procesul de selectie era atat de rudimentar incat detinutii mai in varsta trebuiau doar sa demonstreze ca pot marsalui cativa metri, a declarat unul dintre detinuti. „Au luat aproape pe toata lumea”. „Unii dintre ei erau cazuri de nebuni, cei care atunci cand primesc o arma in mana nu ar sti cum sa o manuiasca”, a adaugat el.

Pentru detinutii cu ani de inchisoare de ispasit, oferta era tentanta.

Unul dintre detinuti a spus: „Pentru libertatea noastra a trebuit sa luptam timp de sase luni in Ucraina, sa ne luptam cu nazistii. In acelasi timp, el ne-a promis salarii, rambursarea imprumuturilor si un trecut curat”.

La scurt timp dupa vizitele lui Prigojin, sute de prizonieri au fost dusi cu autobuzul si cu avionul la un teren de antrenament din regiunea Rostov din Rusia, potrivit celor doi barbati.

Acolo a existat o interdictie stricta privind drogurile si alcoolul, a declarat unul dintre prizonieri. Unii dintre comandanti au spus ca au luptat pentru Wagner in Africa si Siria.

Antrenamentul a fost scurt si de baza – manuirea armelor. Barbatii au spus ca era clar ca erau pregatiti pentru misiuni pentru care nu se inscrisesera.

„Nu a mentionat nimic despre pericol”, a spus unul dintre ei. „A vorbit despre stergerea tuturor condamnarilor, ca vom servi sase luni, ca toate condamnarile vor fi sterse, despre un avans de 240.000 de ruble (aproximativ 3.300 de dolari) si, de asemenea, ca sarcina noastra era sa tinem apararea pe linia a doua.”

Cei doi barbati se simt, de asemenea, inselati cu privire la natura conflictului. „Am crezut ca vom lupta cu polonezi si diversi mercenari. Germani. Credeam ca nu a mai ramas nimeni in armata ucraineana acolo. Am crezut ca au parasit tara„, a spus unul dintre ei.

„Asa ca a devenit clar ca nu faceau decat sa inventeze minciuni pentru a ne determina sa intram in lupta cu ucrainenii. Nimeni nu credea cu adevarat ca AFU [Fortele Armate ale Ucrainei] vor lupta cu adevarat pentru propria tara, pentru cei dragi lor. Am aflat acest lucru abia dupa ce am ajuns acolo”.

A fost aproape o usurare sa fii capturat, au spus prizonierii. Unul dintre ei a spus ca el si un camarad ranit au fost singurii supravietuitori din grupul sau, prinsi „intre doua mortiere ucrainene si un lunetist”.

„Comandamentul mi-a ordonat sa ma adapostesc la pozitia mea, asa ca m-am adapostit la pozitia mea, asteptand evacuarea. Au trimis un grup de 10 persoane, iar lunetistul i-a eliminat pe toti 10„, si-a amintit el. „Apoi, comandamentul ne-a spus pe walkie-talkie: Iesiti cum puteti, sunteti pe cont propriu”.

Atunci, a spus el, soldatii ucraineni „au venit si au tras un foc de arma langa piciorul meu, au spus ‘mainile sus’ si asta a fost tot.”

Cand au fost intrebati daca ar lua din nou aceeasi decizie, prizonierii au facut o pauza de cateva momente. „Cred ca a fost o alegere gresita… Nu am participat niciodata la o operatiune militara, mai ales luptand impotriva Ucrainei, care refuza sa renunte la pamanturile sale. Ne-au adus aici sub un pretext fals. Si astfel suntem in razboi, dar nu cred ca este o cauza justa”, a spus unul dintre ei.

Celalalt prizonier a fost de acord. „Nu cred ca a meritat. Acum sper sa pot intoarce o noua pagina”. El a spus ca a reusit sa contacteze familia sa de cand a fost luat prizonier. „Au crezut ca sunt mort, pana cand i-am contactat. Au plans si au fost surprinsi ca sunt in viata”.

Ambii barbati au spus ca doresc sa se intoarca in Rusia. Unul dintre ei a spus: „Nu-mi pasa de Rusia, dar vreau doar sa ma intorc acasa”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

4 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

5 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

4 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

4 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

5 ore ago