Doi membri ai trupelor Navy SEAL sunt dati disparuti si presupus morti dupa ce o nava de razboi americana a interceptat in largul coastelor Somaliei o nava care transporta arme din Iran destinate miscarii Houthi din Yemen, a anuntat marti Pentagonul.
Nava americana Lewis Puller efectua patrulari in Oceanul Indian pentru a intrerupe fluxul de arme din Iran catre aliatii lor Houthis, care au vizat in mod repetat transportul maritim international in ultimele doua luni.
Saptamana trecuta, SUA si Marea Britanie au lovit zeci de tinte houthi intr-un efort de a opri atacurile, care au pus in dificultate rutele internationale de navigatie prin limitarea accesului navelor internationale la Marea Rosie si la Canalul Suez.
Dupa ce a stabilit ca o nava de transport de mici dimensiuni – denumita „Dhow” – alata in apropierea Somaliei si Yemenului nu avea actele necesare, Marina SUA a trimis mai multe ambarcatiuni mici pline cu comandouri SEAL pentru a perchezitiona nava, la 11 ianuarie. In timp ce urca la bordul Dhow-ului pe o mare agitata – astfel de cautari sunt considerate printre cele mai periculoase misiuni navale – un membru al echipei SEAL a cazut in ocean, iar un al doilea a incercat sa il recupereze. Amandoi sunt in continuare disparuti in Oceanul Indian si exista putine sanse de optimism ca au supravietuit celor cinci zile pe mare.
„Desfasuram o cautare ampla a colegilor nostri disparuti”, a declarat generalul Michael Erik Kurilla, comandantul fortelor americane din regiune, citat de Vice.
Nava atacata transporta o serie de armament despre care Pentagonul a spus ca erau destinate militantilor Houthi, inclusiv focoase de rachete balistice, rachete anti-nava si „componente de aparare aeriana”.
„Analiza initiala indica faptul ca aceleasi arme au fost folosite de Houthi pentru a ameninta si ataca marinarii nevinovati de pe navele comerciale internationale care tranziteaza in Marea Rosie”, se arata in comunicatul Pentagonului. „Aceasta este prima captura de arme conventionale avansate (ACW) letale, furnizate de Iran catre Houthi de la inceputul atacurilor Houthi impotriva navelor comerciale in noiembrie 2023”.
In noiembrie, Houthi, care controleaza o mare parte din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, au inceput sa tinteasca navele din Marea Rosie cu rachete lansate de pe tarm si drone in semn de protest fata de ofensiva Israelului in Gaza. Mai multe nave au fost lovite, iar un cargobot sub pavilion japonez a fost deturnat si ramane in mainile Houthi.
Marea Rosie si Canalul Suez reprezinta aproximativ 15% din comertul international, iar intreruperile au determinat coalitia SUA si Marea Britanie sa efectueze o serie de lovituri aeriene in ultimele cinci zile, fara prea mare efect. Luni, Houthi au tras asupra unor nave de razboi din Marea Britanie si SUA si au ratat tinta, dar marti au fost raportate informatii potrivit carora o nava comerciala sub pavilion grecesc ar fi fost lovita, probabil de o racheta lansata de Houthi.
„Este clar ca Iranul continua expedierea de ajutoare letale avansate catre Houthi. Acesta este inca un exemplu al modului in care Iranul sadeste in mod activ instabilitate in intreaga regiune. Vom continua sa lucram cu partenerii regionali si internationali pentru a demasca si a intercepta aceste eforturi,si in cele din urma pentru a restabili libertatea de navigatie”, a declarat Kurilla.
Pe 7 noiembrie, presedintele rus Vladimir Putin a spus audientei de la Clubul International de…
Surse oficiale au declarat, miercuri, dupa ce a avut loc autopsia in cazul Silviu Prigoana…
Rusia a lansat noaptea trecuta cel mai puternic atac combinat cu drone si rachete asupra…
Un tribunal districtual din Kursk a amendat un localnic cu 20.000 de ruble (200 de…
Intr-o postare publicata pe pagina sa de Facebook, jurnalistul de investatii Cornel Ivanciuc dezvaluie ceea…
Alegatorii americani de origine araba, care l-au votat masiv pe Donald Trump la recent incheiatele…