Donald Trump poate fi vazut ca un atu rusesc, desi nu in sensul traditional al unui agent activ sau al unei resurse recrutate, a spus un fost director adjunct al FBI, relateaza The Guardian.
Intrebat daca crede ca este posibil ca Trump sa fie un activ rus, Andrew McCabe, pe care Trump l-a concediat din functia de director adjunct al FBI in 2018, a spus: „Da, da”.
El a adaugat: „Nu stiu daca l-as caracteriza drept [un] spion activ, recrutat si in cunostinta de cauza, in felul in care oamenii din comunitatea de informatii cred despre acel termen. Dar cred ca Donald Trump ne-a dat multe motive sa punem la indoiala abordarea sa cu privire la problema Rusiei in Statele Unite si cred ca modul lui de a interactiona cu Vladimir Putin, fie ca este vorba de apeluri telefonice, intalniri fata in fata, lucrurile pe care le-a spus in public despre Putin, toate ridica intrebari semnificative.”
McCabe a facut aceste afirmatii la podcastul One Decision, co-gazduit de Sir Richard Dearlove, un fost sef al MI6, serviciul de informatii britanic.
Pretinzand ca Rusia nu ar fi invadat Ucraina daca ar fi fost presedinte, Trump nu crede ca o victorie ucraineana este in interesul SUA. „Cred ca este in interesul SUA sa se termine acest razboi si sa-l duca la bun sfarsit”, a spus el. „Negociati o intelegere”, a mai spus fostul presedinte.
Pretinzand ca are relatii bune cu Putin si Volodimir Zelenski, presedintele ucrainean, Trump a spus in mod fals ca adversarul sau, Kamala Harris, nu a reusit sa evite razboiul prin discutii personale.
Vicepresedintele a replicat ca a ajutat „la pastrarea capacitatii lui Zelenski si a ucrainenilor de a lupta pentru independenta lor. Altfel, Putin ar sta la Kiev cu ochii pe restul Europei, incepand cu Polonia”.
Intr-una dintre cele mai memorabile replici ale noptii, Harris a adaugat: „Si de ce nu le spui celor 800.000 de polonezi americani de aici, din Pennsylvania, cat de repede ai renunta la Polonia si ce crezi ca este o prietenie cu un dictator care te-ar manca la pranz.”
McCabe a facut parte din conducerea FBI, pentru scurt timp ca director interimar, in timpul investigatiilor privind interferenta Rusiei in alegerile din 2016 si legaturile dintre Trump si Moscova. Trump l-a concediat pe McCabe in martie 2018, cu doua zile inainte ca acesta sa se pensioneze. McCabe a fost atunci subiectul unei anchete penale, pentru ca ar fi mintit in legatura cu o scurgere de informatii in media. Ancheta a fost abandonata in 2020.
Spunand ca are „ingrijorari foarte serioase” cu privire la perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump, McCabe a spus ca va fi intotdeauna ingrijorat de capacitatea Rusiei de a interveni in afacerile SUA.
El a spus: „Dorinta lor de a face ravagii sau rau in sistemul nostru politic este ceva care se intampla de ani, decenii si decenii”.
„Interesul lor este de a semana pur si simplu haos, divizare si polarizare. Daca pot face asta, este o victorie. Daca pot rani un candidat care nu le place sau sa-l ajute pe unul care le place, acesta este un castig si mai mare”, a continuat el.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…