Donald Trump, miting la locul tentativei de asasinat din 13 iulie: “Nu ma voi opri niciodata”

externe

Donald Trump a revenit sambata la Butler, unde a fost victima tentativei de asasinat impotriva pe 13 iulie, asigurand, pe un ton provocator, ca nu va renunta „niciodata” chiar daca adversarii sai incearca sa il „reduca la tacere”, au transmis AFP si ABC News, in timp ce sustinatorii sai au numit acest miting drept “un moment de vindecare.”

„Acum 12 saptamani, chiar aici, un asasin a incercat sa ma reduca la tacere, pe mine, precum si pe miscarea noastra. Acel monstru vicios a fost aproape de a reusi, dar mana Providentei l-a impiedicat”, a declarat Trump, in fata unei multimi entuziaste.

Dar fostul presedinte i-a asigurat: „Nu voi renunta niciodata, nu ma voi pleca niciodata, nu ma vor sfarama niciodata”.

Candidatul republican si fost presedinte al Statelor Unite s-a adresat unei multimi de cateva mii de oameni adunati in orasul Butler, in statul crucial Pennsylvania, cu o luna inaintea alegerilor prezidentiale din 5 noiembrie unde o va infrunta pe vicepresedinta democrata Kamala Harris.

In cursul mitingului, Trump a pastrat un minut de reculegere, exact la ora la care s-au auzit impuscaturile pe 13 iulie, cu un omagiu adus victimei, Corey Comperatore, inainte de a-si relua discursul de acolo de unde s-a intrerupt.

De asemenea, i-a denuntat pe cei pe care ii descrie drept „dusmanii din interior, mult mai periculosi decat cei din afara”.

„In ultimii opt ani, cei care vor sa ne opreasca m-au calomniat, au incercat sa ma destituie, m-au dat in judecata, au incercat sa-mi fure buletinele de vot si, cine stie, poate chiar au incercat sa ma omoare. Dar nu am incetat niciodata sa lupt pentru voi si nu ma voi opri niciodata”, si-a asigurat suporterii fostul presedinte.

Mitingul s-a desfasurat in conditii de securitate foarte inalta, lunetisti fiind instalati pe acoperisurile mai multor cladiri din jur si o drona zburand deasupra multimii, a putut constata un jurnalist al AFP.

Au venit mai multi oameni sa-l asculte pe Trump decat la intalnirea anterioara de la Butler, multi purtand un tricou cu imaginea fostului presedinte imediat dupa tentativa de asasinat, altii cu urechea acoperita, amintind de bandajul pe care l-a purtat in zilele urmatoare.

Inainte de a intra pe scena, Donald Trump a fost precedat de candidatul republicanilor la vicepresedintia SUA, J.D.Vance, sub ochii celui mai bogat om din lume, Elon Musk, ai rudelor victimelor impuscaturilor si politistilor care l-au protejat.

Elon Musk: “Presedintele Trump trebuie sa castige, altfel ar fi „ultimele alegeri”

Invitat de Trump sa ia cuvantul, miliardarul a prezentat alegerile americane drept „o lupta care nu trebuie pierduta”, temandu-se ca altfel ar fi „ultimele alegeri, asta e previziunea mea”.

„Presedintele Trump trebuie sa castige, pentru a pastra Constitutia si democratia”, a insistat Elon Musk.

Tentativa de asasinat a fost vazuta ca un moment esential in campania electorala, in timp ce Donald Trump conducea sondajele de opinie in fata lui Joe Biden dupa dezbaterea dezastruoasa de la televiziune, pentru ca doua zile mai tarziu sa pozeze in „martir politic” la conventia republicana.

Apropiatii candidatului ii acuza de atunci pe democrati ca incita la violenta cu discursul lor in care il prezinta pe Trump drept un risc existential pentru democratie.

Pe 13 iulie, in plin miting, un tanar a reusit sa traga mai focuri spre Trump, care a suferit o rana usoara la urechea dreapta. Un spectator a fost ucis, iar alti doi au suferit rani grave.

Pentru echipa sa, Donald Trump „a luat un glont pentru democratie”.

Tribunul populist a inteles imediat amploarea acestui soc: urechea sangeranda, zdrobita de un glont, protejat si evacuat de agentii Secret Service, septuagenarul a ramas in picioare cu pumnul ridicat sfidator in fata camerelor, indemnandu-si sustinatorii „sa lupte, sa lupte, sa lupte”.

Scena, imortalizata sub un mare drapel american, a facut inconjurul lumii.

Secret Service l-a impuscat atunci pe tanarul atacator Thomas Crooks, 20 de ani, urcat pe acoperisul unei cladiri aflate la cateva sute de metri distanta. Sefa Secret Service, Kimberly Cheatle, a fost fortata sa demisioneze.

Aceasta tentativa de asasinat, urmata de o a doua in septembrie pe terenul de golf din Florida al fostului presedinte, a provocat un soc in tara si in strainatate. Statele Unite sunt marcate de o istorie politica violenta: ultimul presedinte ucis a fost John Kennedy in 1963.

In acelasi timp cu al doilea miting din Butler, Kamala Harris a vizitat Carolina de Nord, un alt stat cheie in aceste alegeri, lovit de un uragan puternic care a facut cel putin 220 de morti in sud-estul Statelor Unite, unde s-a intalnit cu echipe de salvatori si victime.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: