Donald Trump nu va beneficia de imunitate pentru actiunile de natura penala pe care le-a intreprins ca presedinte al SUA
Donald Trump nu poate beneficia de imunitate in fata acuzatiilor penale pentru actiunile pe care le-a intreprins in calitate de presedinte, a decis vineri un judecator american, respingand incercarea acestuia de a respinge procesul intentat de procurorul special Jack Smith care il acuza ca a incercat in mod ilegal sa anuleze pierderea alegerilor din 2020.
Judecatoarea districtuala americana Tanya Chutkan nu a gasit niciun temei juridic pentru a concluziona ca presedintii nu pot fi acuzati de acuzatii penale dupa ce nu mai sunt in functie. Trump, favorit la nominalizarea republicana pentru a-l infrunta pe presedintele democrat Joe Biden in alegerile americane din 2024, si-a exercitat mandatul intre 2017 si 2021.
„Oricare ar fi imunitatile de care se poate bucura un presedinte in exercitiu, Statele Unite au un singur sef al executivului la un moment dat, iar aceasta pozitie nu confera un permis de „scapare de inchisoare” pe viata”, a scris Chutkan in hotararea sa, citata de Reuters.
Deoarece Trump este primul presedinte actual sau fost presedinte al SUA care se confrunta cu acuzatii penale, decizia lui Chutkan este prima decizie a unei instante americane care afirma ca presedintii pot fi acuzati de infractiuni ca orice alt cetatean.
Judecatorul a respins, de asemenea, argumentul lui Trump potrivit caruia acuzatiile ii incalca dreptul la libera exprimare, conform Primului Amendament al Constitutiei SUA. Avocatii lui Trump au sustinut ca dosarul intentat de Smith „incearca sa incrimineze discursul politic de baza si sustinerea politica”.
Decizia lui Chutkan il aduce pe Trump cu un pas mai aproape de a se confrunta cu un juriu pentru acuzatiile ca a complotat sa intervina in numararea voturilor electorale si sa obstructioneze certificarea de catre Congres a victoriei lui Biden. Trump a pledat nevinovat si i-a acuzat pe procurori ca au incercat sa ii afecteze campania.
Procesul este programat sa inceapa in luna martie. Trump poate face imediat apel la hotarare, ceea ce ar putea intarzia procesul in timp ce o curte de apel si, eventual, Curtea Suprema va analiza problema.
In plus fata de cazul instrumentat de Smith, Trump se confrunta, de asemenea, cu acuzatii penale in statul Georgia legate de actiunile sale care urmareau sa anuleze infrangerea din 2020 si cu alte doua acuzatii. El a pledat nevinovat si in aceste cazuri.
Departamentul de Justitie al SUA are de mult timp o politica interna de a nu pune sub acuzare un presedinte in exercitiu, dar procurorii au declarat ca nu exista astfel de restrictii odata ce un presedinte paraseste Casa Alba.
Avocatii lui Trump facusera o afirmatie ampla potrivit careia acesta este „absolut imun” fata de acuzatiile care decurg din actiunile oficiale pe care le-a intreprins in calitate de presedinte, argumentand ca adversarii politici ar putea folosi amenintarea cu urmarirea penala pentru a interfera cu responsabilitatile unui presedinte.
Echipa sa de aparare a sustinut ca imunitatea de care beneficiaza presedintii americani in fata proceselor civile ar trebui sa se extinda si la acuzatiile penale.
Procurorii au sustinut ca argumentul lui Trump l-ar plasa, in esenta, pe presedintele SUA deasupra legii, incalcandu-se astfel principiile fundamentale ale Constitutiei.