Dorneanu, atac fara precedent la adresa premierului si presedintelui tarii. Seful CCR: „Nu am sa ajung sa spun ca la asa prim-ministru, asa hotarari”
Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a lansat un atac fara precedent la adresa premierului Romaniei, Ludovic Orban, pentru ca acesta a indraznit sa critice decizia de azi privind nominalizarea sa ca prim-ministru.
„Ce am reprosat noi este faptul ca persoana nominalizata nu a fost propusa pentru a forma un Guvern, ci a fost propus, cum declara si candidatul, ca sa pice. Noi am spus care este sensul constitutional al desemnarii de catre presedinte a unui premier care sa fie supus investirii. Ce face Parlamentul este decizia lui. Rostul nostru este daca Parlamentul sau presedintele, in derularea procedurilor constitutionale, ne va sesiza, vom fi obligati sa ne sesizam si atunci. Ii remarc pe cei care asteapta cu respect si retinere motivarea unei institutii precum CCR si imi pare rau de cei care arunca cu anateme la adresa CCR pentru a o decredibiliza”, a atacat Dorneanu la Antena 3.
Seful CCR l-a atacat apoi si pe premierul Ludovic Orban, pentru ca a indraznit sa critice decizia CCR.
„Eu il respect, il cunosc de vreo 30 de ani. Nu am sa ajung sa spun ca la asa prim-ministru, asa hotarari. La suparare a spus ce a spus. Am in vedere ca mai multi membri PNL s-au comportat mai mult decat civilizat. Il inteleg, stiu ca este temperamental, nu vreau sa ma pronunt la calificativele nedrepte fata de CCR.
(…) Sa se uite cineva la procentul in care am admis sesizarile PNL si ale presedintelui. Suntem obiectivi, in pofida acuzatiilor care ni se aduc, functionam in principiul ingratitudinii, adica nu conteaza cine ne sesizeaza, conteaza juramantul in fata Constitutiei”, a mai spus Dorneanu.
Dorneanu l-a acuzat apoi pe Iohannis ca nu a fost „sincer” cand l-a propus premier pe Orban.
„Conteaza buna noastra credinta, onestitatea si profesionalisnul si juramantul pe care l-am depus in fata presedintelui.
Propunerea de premier trebuie facuta sincer, ca acesta sa poata sa coaguleze o majoritate in jurul sau. Cum a facut cu Orban data trecuta. Apropo de principiul colaborarii loiale intre autoritati, constat ca este mereu invocat, dar des incalcat. Am recomandat ca presedintele sa procedeze conform articolului 101 si sa desemneze un nou candidat. Nu va spun cine sa fie acest candidat, nici daca aceasta candidatura este valabila, ci doar ca el trebuie sa respecte spiritul Constitutiei”, a acuzat Dorneanu.
Premierul Ludovic Orban a acuzat CCR de partizanat politic, dupa ce judecatorii au decis din nou in favoarea PSD in privinta desemnarii candidatului pentru postul de premier. „Ca un fir rosu, de cativa ani CCR afecteaza atributiile constitutionale ale presedintelui”, a spus Orban.
Premierul a mai spus ca va incerca sa „formeze o noua majoritate parlamentara”.
„Nu exista nici o prevedere constitutionala sa il impiedice pe presedintele Romaniei sa nominalizeze un candidat cum sunt eu. CCR a tratat de pe pozitii partizane sesizarile, dand satisfactie PSD, fie grupurilor parlamentare, fie presedintilor celor doua Camere. Constat un partizanat evident in favoarea PSD manifestat sistemic.
Este un partizanat evident in favoarea PSD, manifestat sistemic de ani buni de CCR. Nu pot sa inteleg pe ce text constitutional se bazeaza aceasta decizie
In cuprinsul comunicarii facute de CCR, Curtea se contrazice, invoca o decizie a CCR privitoare la un proiect de revizuire a Constitutiei din 2014, uitand ca in 2018 a statuat ca acele pronuntari privitoare la initiative de revizuire neadoptate nu pot face parte din jurisprudenta.
Ca un fir rosu, de cativa ani CCR afecteaza atributiile constitutionale ale presedintelui. Presedintele nu este constrans sa numeasca un premier, exista o procedura constitutionala foarte bine stabilita. Daca un partid obtine in alegeri peste 50% plus unu, abia atunci presedintele este obligat sa numeasca un premier de la acel partid.
Eu cred ca in toate deciziile pe care le ia CCR, cel mai important este litera si spiritul Constitutiei. (…) Vointa oamenilor nu poate fi infranta nici de o majoritate parlamentara nociva, conjuncturala, nici de deciziile CCR, pentru ca mai devreme sau mai tarziu aceasta vointa se va exprima”, a declarat Orban dupa sedinta Parlamentului care a fost boicotata de PSD.
„Vointa oamenilor va fi manifestata inclusiv prin modificari de Constitutiei, astfel incat institutiile sa fie aduse in spiritul Constitutiei”, a mai spus Orban