Dosar DNA: Varul lui Cioaba a scapat cu suspendare dupa ce a dat spaga ca sa obtina un contract de 1 milion de euro cu Complexul Energetic Oltenia pentru gestionarea deseurilor

news

Mihutescu Cioaba

DNA a anuntat miercuri ca l-a trimis in judecata pe Liviu Catalin Stanculescu, directorul Directiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia – CEO, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata.

Alti trei inculpati, cei de la care Stanculescu a luat mita, si-au recunoscut vinovatia si au scapat cu pedepse cu suspendare. Surse judiciare au declarat pentru aktual24.ro ca acestia sunt Mihutescu Cioaba Ion (om de afaceri, var cu Cioaba de la Sibiu, fostul socru al Danielei Crudu), Pavel Gheorghe (om de afaceri) si Vlad Dorica (angajata lui Pavel Gheorghe).

Comunicatul DNA

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 422/VIII/3 din 26 aprilie 2024, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a inculpatului

STANCULESCU CATALIN-LIVIU, directorul Directiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia – CEO, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

In perioada 25.07.2022 – 23.03.2023, la diferite intervale de timp, inculpatul Stanculescu Catalin-Liviu, in calitatea mentionata, ar fi primit in mod direct, pentru sine, suma totala de 13.000 euro de la administratorul unei societati comerciale aflate in raporturi contractuale cu CEO (martor in cauza), lasand sa se creada ca ar avea influenta asupra Directoratului CEO, cu atributii in aprobarea platilor, si ca ii va determina pe acestia sa urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri intr-un termen cat mai scurt de la data emiterii lor.

Anterior, pe parcursul urmaririi penale, s-au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu trei inculpati.

1. In cazul unuia dintre ei, cercetat pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, a fost stabilita o pedeapsa cu inchisoarea de 2 (doi) ani si 6 (opt) luni suspendata sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani si 6 (trei) luni.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 06.01.2024, in municipiul Bucuresti, inculpatul a promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor in cauza) suma de 200.000 de euro in legatura cu atribuirea catre societatea inculpatului, in conditii neconcurentiale, a unui contract in valoare de 1.000.000 euro, avand ca obiect lucrari de demolare si gestionare deseuri. Cu aceeasi ocazie, inculpatul i-a indicat martorului si modalitatea prin care urma sa intre in posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achizitie prin inserarea in caietul de sarcini a unor cerinte preferentiale, care sa avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intentiona sa se inscrie in procedura si transmiterea de catre inculpat a altor oferte cu un pret mai mari fata de cel al societatii cu care intentiona sa castige procedura.

2. In cazul celorlalti doi inculpati au fost aplicate pedepse cu inchisoarea de 4 (patru) luni, suspendate sub supraveghere pe durata unor termene de supraveghere de 2 (doi) ani, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv instigare la savarsirea acestei infractiuni.

In acordurile de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Unul dintre inculpati, angajat al unei societati comerciale administrata de celalalt inculpat, la instigarea acestuia din urma, ar fi falsificat sub aspectul datei o factura si o comanda de produse pe care apoi le-ar fi trimis la o companie de stat, cu care societatea se afla in raporturi comerciale, in scopul evitarii platii unor penalitati de intarziere si incheierii unei tranzactii extrajudiciare.

Toti cei 3 inculpati care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei au fost obligati la prestarea unei munci neremunerate, in folosul comunitatii, pe perioade de 120, respectiv 60 zile.

In cauza s-a instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 13.000 euro apartinand inculpatului Stanculescu Catalin Liviu.

Dosarele de urmarire penala privind pe cei 3 (trei) inculpati impreuna cu acordurile de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti, iar dosarul cauzei privindu-l pe inculpatul Stanculescu Catalin Liviu a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: