Dosar penal DNA: un fals general SRI a imprumutat doi politisti cu peste 100.000 euro. Unul este comisar sef si a dorit sa dea inregistrari audio in locul banilor

news

Interventie mascati

Dosarul penal la DNA in care afaceristul Dan Constantin Grigoriu, care era prezentat pe vremuri drept „general SRI”, a denuntat un comisar sef de politie din Vrancea pentru ca i-a imprumutat bani, iar acesta a dorit in schimb sa ii dea inregistrari cu un alt afacerist din Vrancea, implicat in afaceri dubioase.

Comisarul sef este Andrica Marius Coriolan. Celalalt politist caruia Grigoriu i-a imprumutat bani este Rosca Nicolae, au precizat surse pentru aktual24.ro. Andrica a dorit apoi ca, in locul banilor, sa ii dea lui Grigoriu inregistrari cu Daniel Emil Von Hillebrandt, un focsanean trimis in judecata de procurorii vranceni pentru escrocherii cu masini de lux si imobiliare.

Andrica a fost retinut de DNA, procurorii solicitand arestarea preventiva a acestuia.

Grigoriu Constantin Dan a denuntat faptul ca, la insistentele comisarului sef de politie Andrica Marius Coriolan, i-a imprumutat acestuia suma de 56.000 euro, iar prietenului sau, Rosca Nicolae, despre care a afirmat ca este un fost politist iesit la pensie,  suma de 65.000 euro.

Din suma totala de 121.000 euro, Grigoriu si-a recuperat doar 20.000 euro de la Andrica Marius Coriolan, ramanand sa isi recupereze o diferenta de 101.000 euro.

Din denuntul formulat reiese si faptul ca acestia incearca, in contul sumei de bani pe care o au de returnat, sa ii dea numitului Grigoriu Constantin Dan diverse terenuri care nu sunt inregistrate la O.C.P.I.

Mai mult, comisarul de politiei s-a oferit sa il ajute pe Grigoriu sa il intercepteze pe Von Hillebrandt Daniel-Emil, fara ca denuntatorul sa inainteze vreo plangere in acest sens, punandu-i la dispozitie, cu o saptamana inainte de depunerea denuntului, convorbirile telefonice rezultate in urma punerii in aplicare a unor mandate de supraveghere tehnica privindu-l pe Von Hillebrandt Daniel-Emil.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 24 iulie 2024 fata de ANDRICA MARIUS CORIOLAN, comisar sef de politie in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru savarsirea infractiunilor de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in forma continuata, si transferul neautorizat de date informatice.

In ordonanta procurorilor se arata ca in cauza exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada aprilie-iunie 2024, inculpatul Andrica Marius Coriolan, in calitate de ofiter de politie in cadrul Directiei de combatere a criminalitatii organizate, Brigada de combatere a criminalitatii organizate Bucuresti, Serviciul de combatere a criminalitatii organizate Ilfov, fiind delegat sa efectueze cercetari intr-un dosar penal, in scopul obtinerii de foloase necuvenite pentru o alta persoana, martor in cauza, ar fi pus la dispozitie inregistrari ale discutiilor purtate de un fost partener de afaceri al martorului cu terte persoane, si i-ar fi permis accesul acestuia la informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

In concret, comisarul de politie Andrica Marius Coriolan i-ar fi inmanat martorului un hard disk continand inregistrari audio ale convorbirilor telefonice purtate de fostul partener de afaceri cu terte persoane, inregistrari rezultate in urma unor activitati de supraveghere tehnica desfasurate in respectivul dosar penal.

Inculpatului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 25 iulie 2024, inculpatul ANDRICA MARIUS CORIOLAN urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile”.

Dan Constantin Grigoriu a fost prezentat deseori in presa ca fiind „general SRI”, arata Curentul. Grigoriu nu era niciun fel de general, pentru ca, in conformitate cu art.45 din Legea 80/1995, inaintarea in gradele de general si amiral in activitate si in rezerva, in timp de pace si in timp de razboi, se face prin decret al Presedintelui Romaniei. In Monitorul Oficial nu exista niciun decret de inaintare la gradul de general al lui Dan Grigoriu.

De altfel nici nu avea cand sa devina general Grigoriu pentru ca incepand cu anul 1995 a tot fost implicat in diverse dosare penale pentru infractiuni economice, fiind chiar si arestat preventiv ultima oara pentru unsprezece luni in anul 2002. De altfel, in rechizitorii, Grigoriu este prezentat de procurori ca fiind cu „stagiul militar nesatisfacut”.

Numele lui Dan Constantin Grigoriu a aparut pentru prima data in spatiul public in anii ’90, atunci cand, potrivit presei vremii, ar fi fost arestat, la varsta de 32 de ani, pentru contrabanda de motorina, in „Afacerea Jimbolia“ (1994-1995). Grigoriu a fost implicat si in devalizarea Bancorex, judecatorii din Vrancea obligandu-i in 2008, „pe inculpatii Albu Radu (fost director Bancorex Focsani – n.a.) si Dan Constantin Grigoriu, in solidar, la despagubiri civile in suma de 1.204.894,27 USD catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului Bucuresti“, pentru un credit ilegal, in valoare de un milion de dolari, luat de falsul general. Pedepsele aplicate in dosar s-au constatat a fi gratiate colectiv printr-o lege votata de majoritatea PSD in 2002.

In ianuarie 2002, Grigoriu a fost arestat din nou preventiv in dosarul Tracia-Asesoft, unde a fost judecat alaturi de Sebastian Ghita timp de 14 ani pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni si, desi nu a mai putut fi condamnat, intervenind prescriptia, instanta a decis sa-l oblige pe falsul general SRI la plata catre ANAF a sumei de „1.730.951,10 lei noi, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii calculate de la data scadentei obligatiei si pana la data platii efective, in solidar cu alti inculpati”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: