Dosarul Coldea-Dumbrava. DNA acuza ca un primar le-a promis 600.000 euro pentru a-l scapa de pedeapsa, a livrat 234.000 euro

news

judecatoare, Coldea-Dumbrava, schimbata

DNA a anuntat, luni, extinderea urmaririi penale in cazul fostilor generali SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, acestia fiind acuzati ca „ar fi pretins de la un ales local (martor in cauza) suma de 600.000 de euro plus TVA, in schimbul careia ar fi lasat sa se creada ca au influenta asupra unor magistrati din cadrul unor instante de judecata si ca i-ar putea determina pe acestia pronunte hotarari favorabile martorului intr-un dosar penal in care acesta era judecat”.

Este vorba despre primarul PNL din Rovinari, Robert Filip, trimis in judecata de Parchetul European pentru coruptie intr-un dosar cu fonduri europene.

„In continuarea comunicatului nr. 500/VIII/3 din 24 mai 2024, va aducem la cunostinta faptul ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus extinderea urmaririi penale fata de cele patru persoane mentionate in comunicatul initial (doi fosti militari, in prezent asociati in cadrul unor societati, un avocat din cadrul Baroului Bucuresti si o persoana fara calitate speciala), sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta (fata de trei persoane) si constituire a unui grup infractional organizat.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2023, trei dintre inculpati (cei doi oameni de afaceri si avocatul din cadrul Baroului Bucuresti) ar fi pretins de la un ales local (martor in cauza) suma de 600.000 de euro plus TVA, in schimbul careia ar fi lasat sa se creada ca au influenta asupra unor magistrati din cadrul unor instante de judecata si ca i-ar putea determina pe acestia pronunte hotarari favorabile martorului intr-un dosar penal in care acesta era judecat.

In contextul mentionat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpati o plata partiala din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro.

In acelasi timp, inculpatii ar fi folosit o societate de avocatura pentru a transfera sumele de bani provenite de la potentialii beneficiari ai presupusului trafic de influenta catre societatile de consultanta pe care le controleaza, creand aparenta de legalitate a acestui circuit financiar, prin incheierea unor contracte de asistenta juridica, respectiv contracte de consultanta.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane juridice, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a anuntat DNA.

In decembrie 2022, primarul din Rovinari  a fost trimis in judecata intr-un dosar EPPO, pentru o presupusa frauda de 3 milioane de euro din bugetul UE, sub masura preventiva a controlului judiciar pe cautiune.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: