Doua „fisuri vulcanice”, deschise langa orasul islandez, evacuat, Grindavik. Evolutiile vulcanice din insula raman imprevizibile
La cateva ore dupa ce un crater vulcanic s-a deschis la nord de orasul evacuat din Islanda, o a doua fisura s-a deschis chiar langa o zona rezidentiala a acestuia, a anuntat, duminica, Biroul meteorologic islandez, conform ABC News.
Prima fisura s-a deschis in jurul orei opt dimineata, eliberand un rau de lava care s-a deplasat lent si care a inaintat spre sud, spre Grindavik, timp de cateva ore.
Lava parea sa se imparta in doua cai, acoperind terenul de langa digurile construite pentru a proteja orasul. Aceasta, pana la aproximativ 450 de metri de oras, au declarat oficialii locali din Grindavik, din vestul Islandei.
„Orasul a fost deja evacuat – din nou, n.n. – cu succes peste noapte si nicio viata nu este in pericol, desi infrastructura ar putea fi amenintata”, a declarat presedintele Islandei, Gudni Th. Johannesson, pe retelele de socializare. „Nu exista intreruperi ale zborurilor,” a mai comunicat acesta.
Apoi, Met Islanda a comunicat, la ora locala 12:40, ca o a doua fisura s-a deschis la sud de prima. Pe o transmisiune video in direct de la postul de televiziune de stat islandez RUV, exploziile lavei din cea de-a doua fisura puteau fi vazute in apropierea randurilor de case evacuate.
Eruptia de duminica a urmat unei serii intense de cutremure care a inceput in jurul orei 3 dimineata, in apropierea locului unde un vulcan a erupt in decembrie, a mai transmis biroul Met.
„La momentul publicarii acestei informatii, peste 200 de cutremure au fost masurate in zona, iar seismicitatea s-a deplasat spre orasul Grindavik”, au precizat oficialii intr-un anunt postat chiar inainte de eruptie.
Cutremurele au avut loc in craterul Sundhnuksgigar, o zona situata la nord de oras. Cel mai mare a fost un cutremur cu magnitudinea de aproximativ 3,5 grade, imediat dupa ora 4 dimineata, a precizat Met.
Datele preliminare arata ca eruptia de duminica a avut loc chiar la sud-est de Hagafell, un munte din peninsula Reykjanes, a precizat aceeasi sursa.
4000 de locuitori evacuati in noiembrie
Aproximativ 4.000 de locuitori din Grindavik au fost evacuati in noiembrie, in timp ce mii de cutremure au zguduit regiunea. Acele cutremure au semnalat o probabilitate ridicata de eruptie, au declarat atunci oficialii Met.
Unii locuitori s-au intors insa in ultimele saptamani, in timp ce guvernul a lucrat la construirea unui dig de kilometri lungime in incercarea de a proteja orasul de viitoare eruptii.
Orasul a primit, din nou, un ordin de evacuare sambata, au precizat oficialii intr-o declaratie inainte de eruptia de duminica.
In timp ce lava se indrepta spre oras, muncitorii au putut fi vazuti mutand din calea ei utilajele si echipamentele folosite in constructii.
„Aceasta evolutie continua sa ne surprinda”, a declarat Benedikt Feigsson, de la Met Office, pentru RUV, despre cursul lavei. „Lucrurile incetinisera dupa ce a inceput eruptia, dar in urma cu aproximativ o jumatate de ora sau o ora au inceput sa prinda din nou viteza. Nu mai observam o incetinire inspre oras”.
(Foto: X/Twitter/ Gudni Th. Johannesson, President of Iceland)