Potrivit unui nou studiu, se asteapta ca miliarde de oameni sa fie stramutati in urmatorii 25 de ani din cauza efectelor grave ale schimbarilor climatice, relateaza Newsweek.
Oamenii de stiinta si politicienii continua sa traga semnale de alarma cu privire la impactul ingrijorator al incalzirii globale, pe masura ce tot mai multe cercetari arata ca schimbarile climatice sporesc gravitatea unor dezastre naturale, de la inundatii si incendii de padure la uragane si seceta.
Unele zone ale lumii sunt mai expuse decat altele riscului de a suferi din cauza incalzirii climei, iar un studiu realizat de Ipsos a aratat ca aproape patru din zece persoane cred ca isi vor pierde locuintele din cauza efectelor asociate cu schimbarile climatice.
Studiul Ipsos a fost publicat luni, cu doar cateva zile inainte de Conferinta COP28 a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice. Studiul, care a intervievat 24 220 de adulti din 31 de tari in perioada 22 septembrie – 6 octombrie, ofera o privire asupra modului in care oamenii din intreaga lume se simt in legatura cu schimbarile climatice.
Majoritatea participantilor la sondaj au varste cuprinse intre 16 si 74 de ani.
Treizeci si opt la suta dintre participantii la sondaj au declarat ca este probabil ca in urmatorii 25 de ani sa fie stramutati din cauza impactului schimbarilor climatice, desi acest numar creste vertiginos in zone precum Turcia, Brazilia si India, unde 68%, 61% si, respectiv, 57% dintre cei chestionati cred ca isi vor pierde casele.
Rezultatele din fiecare dintre cele 31 de tari echivaleaza cu peste 2 miliarde de persoane care se tem ca vor fi stramutate, daca sondajul este reprezentativ pentru populatia globala.
Statele Unite s-au clasat sub medie in ceea ce priveste preocuparile legate de stramutare, 35% dintre americani crezand ca isi vor pierde locuintele din cauza schimbarilor climatice. Dintre cele 31 de tari intervievate, locuitorii din Olanda au fost cei mai putin ingrijorati ca isi vor pierde casele, 19 % dintre respondenti crezand ca vor fi stramutati in urmatorii 25 de ani.
„In timp ce liderii lumii se reunesc la COP, acest ultim studiu Ipsos releva o realitate cruda – majoritatea oamenilor nu numai ca sunt martori ai impactului sever al schimbarilor climatice, dar se pregatesc pentru escaladarea acestuia”, a declarat Lauren Demar, Chief Sustainability Officer al Ipsos, intr-un comunicat. „Un numar impresionant de sapte din 10 se asteapta ca schimbarile climatice sa afecteze profund zonele in care traiesc in urmatorul deceniu”, a mai spus el.
Dintre cei intervievati, 57% au afirmat ca au fost deja martori la „un impact sever al schimbarilor climatice acolo unde locuiesc”, un numar mult mai mare de persoane raportand efecte severe in zone precum Mexic, Brazilia si Turcia. Anul acesta, Brazilia s-a luptat cu o seceta fara precedent, Mexicul a fost lovit de mai multe uragane devastatoare – dintre care unul s-a intensificat intr-un timp record – iar Turcia a fost lovita de un cutremur ingrozitor care a facut mii de victime.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…