Doua surse confirma: Dancila este manevrata de un pion al Chinei. Un personaj inecat in mister, prieten cu premierul Chinei, fost nomenclaturist comunist
Deputatul PSD Liviu Plesoianu a acuzat, vineri, ca Viorica Dancila se afla total sub influenta lui Ica Voinea. Senator „independent”, Ica Voinea este un potent om de afaceri care a reusit sa se fereasca de atentia presei. Fost nomenclaturist comunist, prieten cu Nicu Ceausescu, Ica Voinea are relatii extrem de apropiate cu conducerea Chinei.
„Inteleg ca azi se reuneste CEX pentru a pregati mini-congresul de sambata, intrat zdravan la apa, unde vor participa doar cei dispusi sa o aplaude frenetic pe doamna Dancila#2. Draga CEX, eu nu mai am nicio asteptare, ci doar o sugestie: la sedinta de azi ar fi normal sa participe si presedintii partidului, domnii Ica Voinea si Cristian Burci (zis si ‘baby broker’). Ar fi pacat ca o sedinta atat de importanta sa se desfasoare in absenta eminentelor lor mult prea cenusii”, a scris Plesoianu pe Facebook.
Despre rolul lui Ica Voinea in manevrarea lui Dancila a scris si Dan Andronic, fostul sot al fostei consiliere a premierului PSD, Anca Alexandrescu.
”Viorica Dancila este premierul perfect pentru Klaus Iohannis. A devenit docila de cand a plecat Liviu Dragnea la puscarie, influenta ofiterilor superiori de informatii (r) care au populat Palatul Victoria fiind evidenta. ‘CERCUL DE FIER’ cum este denumit anturajul premierei Dancila este format din:
– COSTIN MIHALACHE (fost diplomat si ofiter SIE), actualul sef al Cancelariei Primului-Ministru;
– ANDREI-MARIUS DIAMESCU (DGIA), general de informatii si contraspionaj;
– ICA VOINEA (PSD, interese in zona apelor minerale – Borsec, prieten cu Mihalache si Isarescu);
– ANTON PISAROGLU (fost bodyguard al unui mogul si partener de afaceri cu Alan Blaine Stone, fondator si fost CEO al firmei americane de aparare Circinus Defense LLC interesata de contractele de armament);
– FLORIN CIOCANELEA, ex-Petrom, venit direct din anturajul lui Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu. Toti sunt oameni cu legaturi vechi in structurile de informatii”, a explicat Andronic in EVZ.
Cine este Ica Voinea
Ica Voinea este senator „independent”, un puternic om de afaceri care a reusit sa se tina departe de luminile reflectoarelor. El a intrat in politica in anul 2000, fiind ales pe listele PUR, partidul lui Voiculescu. Ulterior a trecut la PSD si apoi la ALDE, pe listele caruia a fost ales senator in 2016. Ulterior a parasit si ALDE.
Intr-un interviu pentru Radio Romania Internationa, in limba chineza, Ica Voinea a dezvaluit ca are relatii stranse cu conducerea comunista a statului chinez. Mai mult, el a spus ca este „prieten personal” al premierului Chinei, Li Keqiang.
„Pe prietenul Li Keqiang il cunosc de multi ani. Si eu, si el am fost lideri ai organizatiilor de tineret din tarile noastre. In anul 1986 Romania a organizat probabil una dintre cele mai mari delegatii bilaterale care a ajuns in China. Si am avut privilegiul ca cel care m-a insotit in cele doua saptamani ale vizitei sa fie actualul premier al Chinei, Li Keqiang.
(…) Dupa ce am petrecut impreuna doua saptamani in China, in 1986, si doua saptamani in Romania, in anul 1987 – pentru ca la randul lor si chinezii au avut o delegatie in Romania – ne-am despartit prieteni. La vremea respectiva, relatiile dintre Romania si China erau foarte bune. Eu conduceam activitatea economica a CC al UTC, conduceam la vremea respectiva vreo 29 de santiere nationale. Am avut prilejul sa-i cunosc si pe Hua Guofeng (n.red: premier — 1976-1980 — si presedinte — 1978-1981 — al RP Chineze), Hu Yaobang (n.red: secretar general al CC al PCC, 1982-1987), Li Peng (n.red: premier, 1988-1998), i-am cunoscut pe toti acesti lideri pentru ca si in China, ca si la noi, atentia care se acorda organizatiilor de tineret era deosebita”, spunea Ica Voinea.
Alte declaratii despre relatia lui Ica Voinea cu conducerea Chinei:
– Va marturisesc ca in 1986, cand Deng Xiaoping, mintea luminata care a facut din China ceea ce este astazi si a trasat linia care trebuie urmata din punct de vedere politic, economic, strategic, prezentandu-ne sala biroului politic si aratandu-ne locul fiecarui membru al biroului politic, la un moment dat s-a intors catre Li Keqiang si mi-a spus ca este un om de mare viitor, este un tanar foarte bine pregatit si daca nu se intampla ceva si nu face o greseala majora, linia lui este clar trasata. Si va marturisesc ca am urmarit cu interes evolutia lucrurilor si am constatat cu multa bucurie ca a fost exact asa cum a fost viziunea lui Deng Xiaoping. Ma bucur din suflet pentru ca asa si este, Li Keqiang este un om extrem de bine pregatit, ma bucur ca a fost reales si el, si presedintele Xi Jinping, la ultimul congres din octombrie. I-am si transmis felicitari cu ocazia forumului de la Budapesta, le-a retransmis, si m-am bucurat ca am avut prilejul unui nou contact chiar daca nu am fost prezent acolo.
– In vara anului 2016, presedintele Senatului, domnul Calin Tariceanu, intentiona sa faca o vizita oficiala si eu m-am ocupat de acest lucru. Ar fi trebuit sa aiba loc intre 23 si 29 iunie 2016, a fost aprobata, trebuia sa plecam, si cu o zi inainte – nu stiu din ce considerente, presedintele Tariceanu nu mi le-a dezvaluit – a fost anulata aceasta vizita oficiala. Anul trecut, in semn de scuza ca nu a mai ajuns delegatia oficiala a Senatului in China, iar partea chineza s-a straduit pentru succesul vizitei, eu i-am trimis premierului Li Keqiang un tablou realizat de Popa Popas, un portret extrem de reusit, iar acum, in noiembrie, cu ocazia schimbului de mesaje prin intermediul vicepremierului Stanescu, la Budapesta, i-am trimis o sticla de vin de Segarcea din 1955, anul nasterii premierului chinez, cu urarile mele de la multi ani.
– In plenul Camerelor reunite, in discursul pe care l-a tinut in fata parlamentarilor (premierul Chinei), le-a marturisit ca abia asteapta sa vina seara, ca la dineul care va avea loc sa il intalneasca pe un vechi si drag prieten, in prezent senator. Eu eram in sala; sigur ca primul impuls a fost sa merg la el si sa-l imbratisez, dar am rezistat tentatiei pentru ca era un moment solemn, oficial. In schimb, seara, am avut o intalnire extrem de emotionanta. Nici chiar primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, nu credea ca dupa atatia ani ma va recunoaste premierul chinez. Si toata lumea a apreciat caracterul premierului chinez, acesta m-a recunoscut imediat, a fost un moment de bucurie si, in plus, pentru mine a fost o mare onoare.
– In anul 2012 am aflat ca Li Keqiang a avut o vizita in Ungaria, in calitate de vicepremier, si vorbise acolo de contracte de peste un miliard de dolari pentru un tren rapid si alte investitii in Ungaria. Atunci am vorbit prima data cu Victor Ponta, desemnat premier in primavara lui 2012, si i-am spus ca ar trebui sa ne intalnim si noi cu Li Keqiang, pe care il cunosc si, cred si sper, mai suntem, inca, prieteni. Premierul Ponta a dat curs ideii mele, eu am inceput demersurile necesare, iar Li Keqiang, cu modestia si cu eleganta care il caracterizeaza, a spus ca nu se poate intalni cu un premier pentru ca el este numai vicepremier, dar atunci cand va fi posibil, va accepta cu mare placere organizarea unei intalniri. In toamna lui 2012 a fost desemnat premier al Chinei si a dat curs invitatiei de a participa la forumul 16+1, iar delegatia chineza a venit si cu foarte multe propuneri. Ulterior, in primavara lui 2014, am fost in China impreuna cu vicepremierul de atunci, actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. In timpul vizitei s-au discutat si stabilit foarte multe lucruri care, din pacate, au ramas doar pe hartie.
– In afara de fostul premier Victor Ponta si, pentru o scurta perioada de timp, actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, nimeni nu mi-a solicitat sprijinul, nimeni nu si-a manifestat niciun interes pe aceasta relatie pe care tineretea mi-a daruit-o. Am avut acest privilegiu sa cunosc o seama de oameni care in tinerete au lucrat in organizatiile de tineret si care, la maturitate, au ajuns sa conduca guvernele tarilor lor.
– Si pentru mine este o enigma de ce noi nu am continuat colaborarea cu China, de ce nu colaboram cu ei si de ce nu realizam proiecte impreuna cu ei. Va marturisesc ca Zhang Gaoli a spus, acum 4-5 ani, ca pentru ei nu este o problema sa sprijine dezvoltarea Romaniei, ne pot imprumuta chiar fara garantii guvernamentale si putem sa platim cu orice. Ori cand ai o asemenea oferta si nu o fructifici, marturisesc ca nu stiu care sunt cauzele. Eu nu pot sa-mi explic de ce Romania, care a avut relatii diplomatice extraordinare, legaturi economice extraordinare, nu fructifica experienta pe care a dobandit-o cu greu, de-a lungul anilor, si pe care in foarte multe randuri a folosit-o cu succes. Stiti foarte bine ca noi am construit in multe tari si am avut trust de constructii international, practic, si ne-am lasat amprenta… centrale electrice, drumuri, poduri, locuinte… Dintr-o data nu mai stim sa construim? De ce au plecat din tara trei milioane si ceva de oameni, forta de munca adevarata? Un sfert din populatia Romaniei apta de munca a plecat. De ce oare? Am vazut tot felul de declaratii cum ca nu vor sa se mai intoarca. De ce nu se mai intorc? De ce tot timpul trebuie sa fim in demonstratii? Chiar nu se poate organiza activitatea in asa fel incat Romania sa mearga inainte? Nu avem atatea exemple si in Europa, si in Asia? De ce nu copiem, daca nu suntem in stare sa inventam si sa inovam? Nu-mi explic. Marturisesc ca e o intrebare grea.
– Imi amintesc ca la Shanghai am fost cazati la un hotel construit in cinstea venirii delegatiei noastre. In seara in care am ajuns, autocarul a trebuit sa opreasca exact langa scara hotelului pentru ca nu era terminat peronul hotelului, erau noroaie. Am coborat din autocar direct pe scari si asa am intrat in hotel. Dimineata, in fata acelui hotel, acolo unde cu o seara inainte fusese noroi, era un parc. Si pentru ca noaptea, din cauza zgomotului, si eu si liderul delegatiei, Nicu Ceausescu, nu am putut dormi si am iesit sa ne plimbam, am vazut ce n-am vazut in viata mea: un furnicar de oameni care lucrau exact ca furnicile, nu exagerez cu nimic. Carau cu cosurile de nuiele dale, nisip, aduceau cu camioanele pomi de 15-20 de ani pe care ii plantau in gropi… Pana dimineata a aparut un parc cu alei, copaci, gazon… Pentru mine a insemnat foarte mult. Atunci am inteles ce inseamna, cu adevarat, munca organizata. Ne-au facut si parc in fata hotelului pe care, repet, l-au construit in cinstea venirii noastre. De cealalta parte, stiti ca noi aveam, pe vremea aceea, statiunile tineretului la Costinesti, Paraul Rece… Li Keqiang si delegatia chineza a vizitat aceste locuri, au vizitat si un judet limitrof, era un program bine stabilit. Le-a placut, asa cum am mai spus, portul popular, muzica populara, bucataria romaneasca, relieful din Romania. Stiti ca ei sunt si foarte diplomati, au cuvinte de lauda la adresa gazdelor, intotdeauna ei gasesc ceva frumos sa spuna despre ceea ce vad. Ce va pot spune este ca relatia noastra a fost foarte frumoasa si, sper eu, sa continuie si de-acum inainte la fel de frumos.
– pentru mine, China, Li Keqiang, Li Ming si ceilalti prieteni din China au fost cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat in viata. Le doresc sa le dea Dumnezeu puterea sa duca mai departe proiectele pe care si le-au propus si dezvoltarea Chinei sa fie in continuare exemplu pentru noi. Si poate ca uitandu-ne la ei, chiar daca suntem o tara asa de mica, si in noi se declanseaza aceasta dorinta de a face ca Romania sa arate intr-un anume fel
Vezi aici interviul integral.
Dancila, intalnire cu premierul Chinei
In iulie 2018, Viorica Dancila a avut o prima intalnire cu premierul Chinei, „prietenul” lui Ica Voinea.
Potrivit unui comunicat al Executivului, intrevederea bilaterala a premierului Viorica Dancila cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, s-a desfasurat in marja celui de-al 7-lea Summit al formatului de cooperare R.P. Chineza – Europa Centrala si de Est („16+1″), la Sofia.
”A fost apreciata relevanta deosebita a dinamicii bilaterale favorabile in contextul apropierii anului 2019, moment de aniversare a 70 de ani de relatii diplomatice neintrerupte si a 15 ani de la lansarea Declaratiei Parteneriatului Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si R. P. Chineza. Cei doi demnitari au exprimat hotararea de a mentine la un nivel ridicat si de a intensifica dialogul politic, mijloc esential pentru stimularea colaborarii in ansamblu si valorificarea potentialului major pe care il are relatia romano-chineza. Prim-ministrul Viorica Dancila a reliefat importanta acordata de Guvernul de la Bucuresti dezvoltarii cooperarii pragmatice cu China, cu accent pe consolidarea relatiilor economice bilaterale in plan investitional si comercial. Doamna prim-ministru a exprimat interesul Romaniei de a echilibra balanta comerciala printr-o dinamica superioara a exporturilor romanesti. A punctat potentialul relevant al Romaniei de a exporta produse agroalimentare in China, pledand pentru consolidarea cadrului juridic bilateral in domeniu”, se arata in comunicat.
De asemenea, premierul roman apreciat faptul ca nivelul investitiilor chineze in Romania se mentine inca sub nivelul potentialului real si a exprimat speranta ca dialogul bilateral sa se concretizeze intr-o prezenta mai activa a investitorilor chinezi in Romania.
”Au fost evaluate oportunitatile oferite de o serie de proiecte investitionale in sectoare cheie pentru Romania, precum cel energetic si cel al infrastructurii de transport, fiind evidentiata deschiderea partii romane fata de implicarea companiilor chineze in materializarea proiectelor aflate in diverse stadii. In context, cei doi premieri au salutat semnarea, in marja Summit-ului, a Memorandumului de Intelegere privind cooperarea in domeniul transporturilor si infrastructurii intre Ministerul Transporturilor din Romania si Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma din R. P. Chineza”, mai arata Executivul in comunicatul citat.
Totodata, a fost exprimat interesul pentru finalizarea cat mai rapida a negocierilor pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda si a unui nou grup energetic la Termocentrala Rovinari, precum si in ceea ce priveste construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti.
”A fost remarcata oportunitatea intensificarii cooperarii in domeniul financiar bancar ca masura de sprijin pentru reusita aprofundarii relatiei economice bilaterale, precum si utilitatea reluarii zborurilor directe intre Romania si China ca mijloc de facilitare a schimburilor interumane prin turism, schimburi de oameni de stiinta si calatorii de afaceri. Premierul roman a reiterat dorinta Romaniei de implicare in proiectele vizand cooperarea in formatul 16+1. Totodata, seful Executivului a afirmat interesul pentru participarea la implementarea initiativei Noilor Drumuri ale Matasii (Belt and Road Initiative), inclusiv prin prisma valorificarii pozitiei geografice a Romaniei, care poate deveni o componenta relevanta a conexiunilor energetice, de transport, comerciale si interumane dintre Europa si Asia”, se precizeaza in comunicat.
Pe 18 iunie 2018, adjunctul secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Wess Mitchell, a avertizat, chiar la Bucuresti, asupra pericolelor care le reprezinta mai nou China in estul Europei.
„Romania este un simbol al libertatii la frontiera estica, ceea ce demonstreaza ca Romania s-a dezvoltat in regiune si a devenit un actor geopolitic important. Rusia nu mai este singura, exista si China, influenta Chinei se extinde in zona Marii Negre, Beijingul foloseste politica diplomatica pentru a crea asocieri in politica europeana.
China si Rusia vor sa intre in Est, China vrea sa submineze si Rusia vrea sa incalce. Obiectivele lor sunt politice, sociale si economice. Mesajul strategiei de securitate americana e ca aceasta amenintare care creste trebuie luata in serios”, a spus Mitchell, intr-un discurs centrat pe pericolele pe care le reprezinta China si Rusia in regiunea de Est.