Doua tari din Europa pot functiona cu energie 100% regenerabila pentru perioade scurte de timp. Surpriza mare oferita de Albania

pagina verde

parcuri eoliene pe mare, energie curata

Anul trecut a fost cel mai bun an inregistrat vreodata in ceea ce priveste instalarea de noi instalatii de energie eoliana, relateaza Euronews.

La nivel mondial au fost instalate 116 gigawati de noi capacitati de energie eoliana in 2023, potrivit celui mai recent raport global privind energia eoliana realizat de asociatia comerciala din industrie, Global Wind Energy Council (GWEC). Aceasta reprezinta o crestere de 50% fata de 2022, ceea ce il face sa fie cel mai bun an inregistrat pentru noi proiecte eoliene.

China a condus cursa atat pentru instalatiile eoliene offshore, cat si pentru cele onshore, urmata de SUA, Brazilia si Germania. Datorita cresterii puternice din Tarile de Jos, Europa a avut, de asemenea, un an record in 2023, cu 3,8 gigawati de noi capacitati eoliene offshore.

Raportul noteaza ca, in timp ce cresterea energiei eoliene este foarte concentrata in cateva tari mari, alte cateva regiuni si natiuni au inregistrat o crestere record. Africa si Orientul Mijlociu au instalat aproape 1 gigawatt de capacitate de energie eoliana in 2023, aproape triplu fata de anul precedent.

Autorii studiului afirma ca lumea „se indreapta in directia corecta in combaterea schimbarilor climatice”. Cu toate acestea, autorii avertizeaza ca cresterea anuala trebuie sa fie de cel putin 320 de gigawati pana in 2030 pentru a respecta tinta COP28 de a tripla energia regenerabila pana la sfarsitul deceniului.

„Este minunat sa vedem ca se relanseaza cresterea industriei eoliene si suntem mandri ca am atins un nou record anual”, a declarat Ben Backwell, directorul general al GWEC. „Cu toate acestea, mai sunt insa multe de facut pentru a impulsiona cresterea”, a mai spus el.

Sapte tari isi produc in prezent intreaga energie din surse regenerabile, potrivit cifrelor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) si ale Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile (IRENA).

In Albania, Bhutan, Etiopia, Islanda, Nepal, Paraguay si Republica Democratica Congo, peste 99,7% din energia electrica provine din energie geotermala, hidro, solara sau eoliana.

Norvegia s-a apropiat cu 98,38% din energia sa provenita din vant, apa sau energie solara, potrivit datelor compilate de profesorul Mark Jacobson de la Universitatea Stanford.

Alte 40 de tari au obtinut cel putin jumatate din electricitatea lor din surse regenerabile in 2021 si 2022, inclusiv 11 din Europa. Altele, cum ar fi Germania sau Portugalia, sunt capabile sa functioneze 100% cu energie eoliana, hidraulica si solara pentru perioade scurte de timp.

Desi multe dintre aceste tari folosesc in prezent o cantitate mare de energie hidroelectrica sau eoliana, expertii prezic ca energia solara ar putea prelua rolul de sursa majora in viitorul apropiat. Tehnologia s-a imbunatatit, iar costurile scad rapid.

Energia solara a dominat expansiunea capacitatii de energie regenerabila in 2023, reprezentand 73% din intreaga crestere, urmata de energia eoliana, cu 24%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: