Dragnea, acuzat de o publicatie franceza de prestigiu ca scoate Romania din UE: „Pericolul unui derapaj in maniera lui Erdogan in insusi interiorul UE este palpabil pentru aceasta tara”
In urma unei realegeri lipsite de surprize (si de concurenta) in fruntea Partidului Social Democrat (PSD) pe 10 martie, Liviu Dragnea tocmai a anuntat ca lucreaza la un proiect de lege vizand pedepsirea tuturor persoanelor ale caror afirmatii denigreaza Romania in strainatate, scrie piublicatia franceza Liberation, citata de Rador.
In colimatorul lui Dragnea se afla cu siguranta Monica Macovei. In forurile de la Bruxelles, aceasta deputata europeana dezvaluie de o luna de zile derapajele tarii sale in ce priveste independenta justitiei. „Modificand constant legislatia, Dragnea transforma Romania intr-un paradis al coruptilor. Romanii sunt oameni cinstiti, care au iesit in strada pentru a manifesta contra derapajelor puterii. Ei au scandat: ‘Nu suntem o natie de hoti’, iar Dragnea i-a acuzat de defaimarea tarii. Proiectul lui de lege reflecta un derapaj dictatorial”, se ingrijoreaza Macovei.
Fost ministru al justitiei, Monica Macovei nu se afla la prima ei lupta. In 2006 ea a abrogat o lege similara cu cea propusa astazi de PSD. Istoria Romaniei este marcata de legi punitive care au erodat neincetat libertatea de exprimare. O mostenire a trecutului care reiese cu regularitate la suprafata, cum a fost in 2016, cand Dragnea a propus o lege similara cu cea care se pregateste astazi, dar fara succes. „Sub comunism exista o lege care interzicea sa creezi o imagine proasta tarii. Ea a fost abrogata dupa caderea lui Ceausescu, pentru a fi din nou instituita de PSD in 1996, sub o alta forma”, isi aminteste fostul ministru, adaugand: „Aceasta lege ne-a adus numeroase condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si a impiedicat aderarea tarii la UE. Au existat jurnalisti bagati la inchisoare pentru ca au criticat puterea.”
Attila Biro este jurnalist de investigatii la Rise Project, o platforma care a dezvaluit mai multe afaceri privindu-l pe Dragnea, si in special cea a averilor sale ascunse in Brazilia. Iar Attila Biro avertizeaza: „Este o amenintare la adresa libertatii de exprimare. A afirma ca Romania este o tara cu un nivel ridicat al coruptiei, cu siguranta in sanul clasei politice, ar putea deveni o infractiune.” Insa, pentru Macovei, un lucru e sigur: „Dragnea nu este statul, iar a afirma ca el a fost condamnat penal sau ca este cercetat in anchete penale in diverse dosare, acestea sunt realitati! El nu le va putea nega si nu va putea reduce la tacere intreaga lume. Statul este poporul, nu liderii politici, care trebuie sa se acomodeze cu critica in democratie”, a apreciat ea.
Deocamdata Dragnea mareste presiunea, insa se fereste sa precizeze ce intelege el printr-o „imagine proasta a tarii”. Intr-un moment in care conditiile de munca pentru jurnalistii din Romania devin mai rele, pericolul unui derapaj in maniera lui Erdogan in insusi interiorul UE este palpabil pentru aceasta tara, pana acum un model de integrare. Iar Macovei conchide: „Oricine ar putea sa cada sub incidenta unei asemenea legi, inclusiv jurnalistii straini!”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.