Dragnea, batut bine de „statul paralel” chiar in Parlament. Nici macar cei din Coalitie nu au votat cum si-a dorit el
Comisiile de Buget-Finante au respins, marti seara, amendamentul lui Liviu Dragnea pentru diminuarea bugetului SRI cu 295 milioane de lei pentru a finanta un program pentru asigurarea de vitamina D. Coalitia PSD-ALDE nu a reusit sa adune voturile necesare in comisii pentru acest amendament, dupa ce deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut in timpul dezbaterilor prudenta in legatura cu taierea masiva a bugetului serviciilor.
Membrii comisiilor parlamentare au aprobat insa amendamentul care vizeaza diminuarea bugetului SRI cu 150 de milioane de lei, bani ce vor fi alocati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru implementarea unui program de diabet juvenil.
Reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a transmis ca bugetul, in urma scaderilor, este nesustenabil.
„Situatia a luat o turnura grava. Este pentru prima oara cand e un buget total nesustenabil. Din pacate, cu cifrele actuale, SRI nu are nicio solutie. Am prezentat aseara cum era in prima faza bugetul institutiei. Toate ca urmare a modificarii legislative produse in 2018. Este o perceptie eronata, generalizata in spatiul public.
In acest moment, o scadere cu 445 milioane inseamna blocajul efectiv al activitatii serviciului. Inseamna ca nu vom avea fondurile necesare platii salariilor pe 4 luni, nu vom avea pentru 3 luni platile facturilor, inseamna blocarea proiectelor. Pe 15.04 avem un obiectiv care trebuie pus in functiune, pentru care trebuia sa platim… Ne intrebam cum trebuie sa procedam.
Securitatea cetateanului este un element esential si multe lucruri care ni se par normale vor fi puse in pericol de constrangerile bugetare. Nu ne putem face reclama si nu putem pune succesele pe masa, fara SRI Romania ar arata altfel astazi.
Va invit sa faceti o analiza si sa decideti care sunt zonele serviciului care nu ar trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui investigate? Tara noastra este una dintre putinele tari europene in care nu a avut loc niciun atentat terorist. In 2018 am intrerupt intrarea in Romania a aproximativ 6.000 de persoane, mai bine de jumatate erau teroristi”, a spus generalul Voinescu.
Claudiu Nasui, deputat USR, a afirmat ca sursa de finantare nu exista.
„Exista o problema cu amendamentul care a fost votat ieri. Faptul ca ieri face referire la o sursa de finantare care nu exista. Amendamentul trebuie eliminat. Asa cum e acum, noi luam bani de unde nu exista. Nu putem sa scadem 10 milione din 3”, a spus Nasui.
Varujan Vosganian, deputat ALDE, a declarat, in timpul dezbaterilor, ca bugetul SRI este mare in comparatie cu alte state.
„Aceasta este o discutie extrem de delicata, nu ar trebui sa invocam lipsa de patriotism. Faptul ca facem aceasta discutie este rezultatul faptului ca pana acum nu am avut o astfel de discutie. Din 2014 si pana acum, bugetul SRI s-ar fi dublat. Comparatia cu alte tari arata ca SRI este raportat la numarul de locuitori destul de consistent in raport cu numarul de angajati si finantarile altor servicii din Europa”, a spus Vosganian.
Liviu Dragnea a depus, in Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminueaza bugetul SRI cu 445 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sanatatii.
De asemenea, liderul PSD propune diminuari, chiar daca putin mai mici, si din bugetele SIE si SPP, bani care sustine ca sunt necesari la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Seful PSD vrea ca 295 de milioane de lei sa fie luate de la SRI si transferate Ministerului Sanatatii, sustinand ca banii vor fi folositi pentru 3 programe: Programul Vitamina D, Programul Panorama si Programul Testare markeri tumorali.
De programul pentru Vitamina D liderul PSD a vorbit la CEx-ul PSD de la inceputul lunii, insa taierea bugetelor serviciilor nu a fost operata de Guvern, lasand acest lucru la latitudinea Parlamentului. Astfel, Dragnea s-a vazut nevoit sa depuna amendamente la bugetul la care si el a lucrat.
Panorama este un test de diagnostic noninvaziv prin care este analizat ADN-ul bebelusului prezent in sangele mamei. In ce priveste testele pentru markeri tumorali, acestea se fac pentru a stabili daca exista prezenta unui anumit tip de cancer sau predispozitia dezvoltarii unei astfel de boli.
Dragnea vrea un program de acordare gratuita de vitamina D pentru toti copiii
Ponta arata ca Dragnea a trecut direct in buget sa dea bani de la servicii unei firme americano-israeliene
Printr-un al doilea amendament, Dragnea propune sa fie luati bani de la SRI, SIE si SPP – in total 230 de milioane de lei, si alocati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru implementarea unui program de diabet juvenil.