Dragnea a dat ordin, Orlando executa. Guvernul introduce „taxa pe lacomie”, chipurile impotriva bancilor

pagina verde

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a spus, marti, ca, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul doreste sa le impuna bancilor o „taxa pe lacomie”, daca nivelul ROBOR la 3 luni si la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

Mai exact, daca nivelul ROBOR la 3 si 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci bancile vor avea o taxa de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 – 2,5% vor achita o taxa de 0,4% din active.

La un ROBOR la 3 si 6 luni de 2,51 – 3,%, taxa pe lacomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 – 3,5%, aceasta taxa va fi de 0,9%.

Aceasta masura va fi inclusa intr-un proiect de Ordonanta de Guvern, care se va aplica de la inceputul anului viitor.

Guvernul mizeaza ca va obtine suplimentar 3,6 miliarde lei, anul viitor, din aceasta sursa. In prezent, Robor la 3 luni se situeaza la 3,04%, in timp ce Robor la 6 luni se afla la nivelul de 3,34%. Media din ultimele 3 luni ale valorilor ROBOR 3 si 6 luni este de 3,18%, respectiv 3,42%.

„Zisa taxa pe lacomie va fi platita cu varf si indesat de clientii bancilor, nu de infractorul Dragnea si de sluga lui de la Finante.

Toate masurile populiste anuntate azi vor fi decontate scump de contribuabili, toate. Cu dobanzi uriase”, a comentat jurnalistul Mircea Marian.

Introducerea acestei taxe pe sistemul bancar survine dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, intr-un discurs duminica la Consiliul National al PSD, a atacat bancile si companiile straine prezente in Romania, afirmand ca acestea nu platesc suficient impozit pe profit in tara.

„E nevoie de un Guvern, de o coalitie, care sa le spuna atat bancilor, cat si multinationalelor din Romania, ca si aceasta tara are dreptul sa ceara ca din profiturile uriase pe care le fac aici, taxele sa le plateasca aici, nu in paradisuri fiscale sau in tarile de origine, ca banii ii fac aici, in Romania, cu romani”, a spus Dragnea. Presedintele PSD a indicat posibilitatea taxarii veniturilor companiilor cu afaceri semnificative, dar care obtin profituri reduse in Romania.

ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicele se stabileste zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de BNR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: