Dragnea, esec major in procesul intentat Comisiei Europene. France Presse a obtinut informatii apropiate dosarului

politica

Presedintele partidului aflat la putere in Romania, Liviu Dragnea, a intentat o procedura impotriva Comisiei Europene la Curtea de Justitie a UE (CJUE), in urma unei anchete in care este acuzat in legatura cu folosirea de fonduri europene, a precizat miercuri CJUE pentru agentia France Presse.

Plangerea presedintelui Camerei Deputatilor din Romania a fost depusa la 11 decembrie la tribunalul Uniunii Europene, a declarat un purtator de cuvant, confirmand informatii aparute in presa care au dezvaluit aceasta actiune, intr-un moment in care Romania a preluat presedintia Consiliului UE, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Liderul Partidului Social Democrat (PSD) este suspectat de abuz de putere si folosirea de documente ori declaratii false intr-un dosar care vizeaza, printre altele, utilizarea de fonduri europene, conform Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), adauga agentia. Aceste fonduri care erau destinate unor proiecte de infrastructura ar fi fost deturnate cand el era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, intre 2000 si 2012, noteaza AFP.

Procedura se bazeaza in special pe o ancheta a Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), care in septembrie 2016 a recomandat UE sa „recupereze in totalitate 21 de milioane de euro” oferite pentru proiectele de infrastructura in cauza. Liviu Dragnea respinge acuzatiile.

El a atacat in instanta Comisia Europeana ca autoritate sub tutela careia se afla OLAF, organism care ancheteaza fraudele la bugetul UE, reaminteste agentia de presa.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, apararea lui Dragnea a contestat validitatea raportului OLAF si a cerut, in van, deschiderea unei anchete interne, adauga AFP. Apararea considera ca drepturile la aparare nu au fost suficient respectate in cursul acestei proceduri.

Romania a preluat presedintia Consiliului UE pentru sase luni, iar in aceasta saptamana presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va afla la Bucuresti pentru a lansa oficial aceasta presedintie, reaminteste AFP.

Potrivit agentiei franceza de presa, guvernul roman este in relatii reci cu Bruxellesul in special din cauza unei reforme controversate a sistemului judiciar, destinata, potrivit detractorilor sai, sa ii disculpe pe oficialii politici acuzati de coruptie, printre care si Dragnea.

De la aderarea sa la UE in 2007, Romania este supusa unui dispozitiv de control intarit in materie de lupta impotriva coruptiei, pe care il considera o atingere adusa suveranitatii sale, incheie AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: