Dragnea, gesticuland disperat in fata judecatorilor. Video in premiera cu Liviu Dragnea in fata instantei de judecata

politica

Imagini din timpul depozitiei sustinute de Liviu Dragnea in fata judecatorilor ICCJ, pe 15 aprilie, au fost publicate pe Facebook. Sunt primele imagini care apar cu Liviu Dragnea in sala de judecata.

Liviu Dragnea gesticula foarte nervos, incercand sa ii convinga pe judecatori ca el nu stia ce se intampla in sediul PSD Teleorman.

Procesul lui Liviu Dragnea a inceput in 2016.  Pe 21 iunie, ICCJ l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive la Protectia Copilului Teleorman a unor persoane care, de fapt, au lucrat la filiala judeteana a PSD.

El a fost condamnat pentru instigare de abuz in serviciu si a fost achitat pentru instigare la fals intelectual.

De asemenea, in prima instanta ICCJ a anulat suspendarea executarii pedepsei primite in Dosarul ”Referendumul”, astfel ca cele doua pedepse s-au contopit.

Lupta lui Dragnea pentru a scapa de condamnare a inceput la finalul anului 2018, cand a contestat, prin Guvern, completul de cinci judecatori la care a fost repartizat in apelul din dosarul angajarilor fictive de la Directia pentru Portectia Copilului Teleorman. Astfel, avocatul lui Dragnea a cerut modificarea completului care a fost tras la sorti dupa decizia CCR, acuzand formarea ilegala a acestuia.

Pe 7 noiembrie, CCR a decis ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si ICCJ pe tema constituirii completurilor de cinci judecatori.

Noua lege 304/2004, modificata de PSD-ALDE in Parlament, prevede ca cele doua compleuri de cinci judecatori de la ICCJ se compun prin tragerea la sorti a tuturor membrilor la inceputul fiecarui an. Anterior, legea prevedea ca presedintele si vicepresedintele ICCJ sunt membri de drept, iar restul membrilor erau desemnati prin tragerea la sorti, tot la inceputul anului.

La o zi dupa decizia Curtii, pe 8 noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anuntat ca va trage la sorti desenarea membrilor completurilor de cinci judecatori. Tragerea la sorti a fost realizata de presedintele Instantei supreme, Cristina Tarcea, in prezenta celor doi vicepresedinti.

Ulterior, Florin Iordache, in calitate de presedinte interimar al Camerei Deputatilor, a sesizat in martie Curtea Constitutionala pentru a invoca un conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, sustinand ca toate procesele de coruptie din prima instanta de la Curtea Suprema ar fi trebuit judecate de completuri specializate in fapte de coruptie.

O hotarare favorabila a CCR il putea scapa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani si jumatate de inchisoare in procesul angajarilor fictive. Lipsa completului specializat a fost, de altfel, invocata si de avocatii liderului PSD, care au cerut desfiintarea sentintei de condamnare si rejudecarea cauzei de catre un complet specializat pentru judecarea cauzelor de coruptie.

Liviu Dragnea nu s-a prezentat pe 20 mai la proces, el fiind reprezentat de doi avocati – Flavia Teodosiu si Marian Nazat. Initial, avocatii lui Dragnea au solicitat amanarea procesului dupa 5 iunie, cand Curtea Constitutionala ar trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste modul de constituire a completurilor de 3 de la Instanta suprema. De asemenea, avocatii au ridicat mai multe cereri si exceptii, inclusiv de sesizare a Curtii Constitutionale.

Dragnea a fost condamnat definitv pe 27 mai la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: