Categories: news

Dragnea, lovit unde doare mai tare. Anunt de la Bruxelles: „Actiunile la purtator vor fi interzise”. Ce trebuie sa faca Tudorel Toader

Europarlamentarul Monica Macovei considera ca Ministerul Justitiei ar trebui sa propuna de urgenta modificarea Legii 31/1990, in sensul eliminarii actiunilor la purtator, masura necesara pentru combaterea coruptiei, evaziunii fiscale si spalarii banilor.

In conditiile in care presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a convocat o sesiune parlamentara extraordinara in aceasta saptamana, modificarea legii poate fi facuta rapid, ministrul Justitiei putand sa pregateasca amendamentul care sa elimine actiunile la purtator. Monica Macovei aminteste ca, la Bruxelles, discutiile privind eliminarea actiunilor la purtator in toate statele membre sunt avansate, iar ministerul Justitiei cunoaste aceste demersuri.

“Suntem deja in faza de trialog, Parlamentul European – Consiliul – cu facilitarea Comisiei Europene, adica ultimul nivel de negociere inainte de votul final, cu Directiva nr.5 impotriva spalarii banilor, iar discutiile pe care le purtam sunt legate de asigurarea accesului public la beneficiarii reali ai tuturor companiilor, eliminarea actiunilor la purtator pentru ca acestea impiedica accesul public la beneficiarii reali si eliminarea sau limitarea drastica a anonimitatii platilor online cu cartele preplatite.

Toate sunt masuri necesare pentru combaterea coruptiei, evaziunii fiscale si a retelelor de spalare de bani. Ministerul Justitiei este la curent cu aceste demersuri, prin informarile pe care le primeste in Consiliul JAI si de la Reprezentanta Romaniei pe langa Uniunea Europeana. Firesc ar fi ca, data fiind discutia din Romania privind anonimitatea actiunilor la purtator, Ministerul Justitiei sa aiba initiativa eliminarii actiunilor la purtator din legislatia romaneasca”, declara Monica Macovei, raportor de grup pentru Directiva nr. 5 impotriva spalarii banilor.

Monica Macovei reafirma ca actiunile la purtator sunt hartii anonime, niste cecuri in alb, care se plimba de la o persoana la alta fara ca aceste tranzactii sa fie inregistrate undeva, fara sa se cunoasca beneficiarul si proprietarul real al afacerii, companiilor, conturilor sau bunurilor.

Intr-un articol publicat de RISE Project in 2016, se precizeaza ca 364 de firme romanesti au emis actiuni la purtator, multe dintre ele obtinand contracte cu statul de sute de milioane de euro.

“Nu stim cine detine actiuni la purtator, daca sunt sau nu politicieni. Tot RISE Project a dezvaluit ca unul dintre beneficiarii unor actiuni la purtator este liderul PSD, Liviu Dragnea. Am vazut ca si fiul lui Dragnea a decis sa emita actiuni la purtator pentru ferma de porci pe care o detine.

Cati politicieni or mai fi ca familia Dragnea, sa aiba actiuni la purtator? Atunci cand proprietarii unor afaceri sunt politicieni si se ascund in spatele unor actiuni la purtator, iar firmele lor primesc contracte cu statul, adica din banii nostri, nu mai este vorba doar de o simpla afacere, ci de un tratament preferential, avantaje pe piata si conflicte de interese la nivel politic.

Ar fi absurd sa ii cer lui Liviu Dragnea sa fie moral, a aratat ca nu poate fi, dar ii pot cere ministrului Justitiei sa asigure un mediu de afaceri transparent, cu reguli si tratament egal pentru toate companiile, de stat sau private”, adauga Monica Macovei.

Monica Macovei aminteste ca, la nivel mondial, peste 3 trilioane de euro pe an se pierd din cauza evaziunii fiscale si a spalarii de bani.

“Trebuie inchisa aceasta usa. Macar de data aceasta, Romania sa ajunga din urma statele membre care au interzis actiunile la purtator. Nu poti ramane opac, total netransparent, cat timp in joc sunt si multi bani publici. Cei care detin actiuni la purtator in Romania nu mai au nevoie de paradisuri fiscale pentru a-si ascunde banii sau detinerea controlului unei companii. Ascund prin actiunile la purtator”, considera Monica Macovei.

Romania a ramas printre cele 4 tari care inca nu au interzis sau restrictionat in niciun fel actiunile la purtator. Germania, de exemplu, le-a interzis anul trecut.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Opt morti si 17 raniti, in urma unui atac intr-un colegiu din China. Ucigasul, un student de 21 de ani

Opt persoane au fost ucise si alte 17 ranite intr-un atac cu cutitul comis sambata…

12 minute ago

“Warren Buffett stie ceva ce noi nu stim?” WSJ se intreaba daca nu cumva venerabilul investitor american se pregateste de un colaps economic ca in 2008

“Berkshire Hathaway acumuleaza numerar intr-un mod vazut doar inainte de criza financiara, dar de data…

50 de minute ago

Federatia de fotbal din Kosovo: Jucatorii „au ales in mod corect”, in conformitate cu „regulile anti-rasiste ale UEFA”

Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…

O oră ago

Ucraina a distrus inca un sistem rusesc “Buk” in valoare de 10 milioane de dolari. Rusia a pierdut in razboi 1000 de lansatoare de rachete

O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …

2 ore ago

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

5 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

7 ore ago