Comisia Europeana a transmis marti, in legatura cu ordonanta anuntata de Tudorel Toader, ca ”stabilitatea raporturilor juridice, inclusiv respectul pentru sentintele definitive (”res iudicata” – autoritatea de lucru judecat), este o componenta esentiala a statului de drept. Asa cum a decis Curtea Europeana de Justitie, e important ca deciziile instantelor care devin definitive sa nu mai poata fi puse in discutie”.
„Comisia urmareste indeaproape discutia din Romania cu privire la o eventuala ordonanta de urgenta privind caile extraordinare de atac pentru cauze penale in urma a doua hotarari recente ale Curtii Constitutionale. Comisia a luat act deja de prima hotarare privind completurile de 5 judecatori (8 noiembrie), in ultimul sau raport in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV). Amintim ca presedintele Juncker s-a exprimat clar privind problema unei posibile ordonante de urgenta privind amnistia, in timpul recentei sale vizite la Bucuresti”, a transmis marti Comisia Europeana.
Comisia avertizeaza din nou ca „este esential ca Romania sa revina pe drumul cel bun in lupta impotriva coruptiei, sa asigure o justitie independenta si sa evite orice pasi inapoi”.
Guvernul va da „in cel mai scurt timp posibil” o Ordonanta de Urgenta in baza careia cei care au fost condamnati definitiv de catre completuri de judecata nelegal constituite sa poata face recurs in anulare, a anuntat, duminica seara, la Romania TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus ca asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale privind protocoalele intre Ministerul Public si SRI si ca, cel mai probabil, se va proceda la fel – va fi data o Ordonanta de Urgenta.
Legat de o posibila reactie a institutiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonante, ministrul Justitiei a sustinut ca „atat timp cat Curtea Constitutionala a spus ca justitia s-a infaptuit pe langa lege, acestia nu vor putea spune altceva, deoarece ar insemna implicit o invalidare a deciziei CCR”.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a facut luni dimineata noi precizari privind Ordonanta de Urgenta in baza careia cei care au fost condamnati definitiv de catre completuri de judecata nelegal constituite, din 2014 pana acum, sa poata face recurs in anulare, afirmand ca premierul va decide cand si daca aceasta va fi adoptata. Tudorel Toader a spus ca, in cazul in care va fi emisa OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate solutiile completelor de 5 judecatori de la ICCJ, chiar si cele in care au fost pronuntate solutii de achitare. Contestatia in anulare in privinta achitarilor poate fi facuta de procuror.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Majoritatea producatorilor ucraineni de arme intentioneaza sa-si mute activitatile in strainatate, relateaza Le Figaro. In…
Un tanar din Bihor a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a furat…
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…
Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…