Dragnea minte, dovada ca NN Pensii avea motive de ingrijorare. PSD a luat in calcul nationalizarea pensiilor inca din 2014

opinii

Scandalul starnit dupa ce NN Pensii si-a anuntat clientii prin e-mail ca exista pericolul nationalizarii activelor fondurilor de pensii administrate privat nu este unul nou. Precedentul Guvern PSD a mai luat in calcul aceasta varianta in 2013 si 2014.

Premierul PSD de atunci, Victor Ponta, declara, intr-un interviu pentru revista Capital, ca “am discutat-o de multe ori cu Fondul Monetar (n.r – nationalizarea fondurilor de pensii administrate privat – Pilonul 2). Nu eu personal, ci ministrul de Finante. Din punctul meu de vedere, e treaba viitorului Guvern sa decida, e mult mai inteligent sa gasesti o cale legislativa prin care fondurile private de pensii sa investeasca in Romania, fie in piata de capital, fie in diverse alte proiecte, astfel incat sa nu fie nevoie sa nationalizam niciun leu din pilonul de pensii private”, spunea Ponta in iulie 2014.

De altfel, in scrisoarea semnata de Guvern cu Fondul Monetar International in 2013 se arata ca ”am inceput sa intreprindem o analiza exhaustiva pentru a evalua performanta pilonului II de pensii (pensiile private obligatorii) si implicatiile acestuia pentru sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii, precum si asupra dezvoltarii pietei de capital romanesti. Evaluam, de asemenea, optiuni de reducere a poverii fiscale intr-un mod neutru pentru buget”.

Potrivit surselor citate de Mediafax atunci, aceasta analiza includea posibilitatea de a ingheta sau reduce cota distribuita catre fondurile de pensii private obligatorii, si chiar de a nationaliza integral sau partial sumele deja stranse de acestea (sursa).

In cele din urma, Guvernul PSD a renuntat la aceasta idee si chiar a laudat fondurile de pensii din Pilonul 2 pentru performantele lor, considerandu-le importante pentru Romania.

Vicepremier era atunci Liviu Dragnea, liderul PSD, care acum ameninta NN Pensii cu o comisie de ancheta parlamentara  si ataca insasi Ambasada Olandei (tara in care este inregistrata compania-mama NN).

El a acuzat si Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru aceasta situatie, adaugand ca il va demite pe seful acesteia, Misu Negritoiu. ASF a reactionat imediat, amendand NN Pensii cu 750.000 de lei si pe presedintele acestei companii, Raluca Tintoiu, cu 100.000 de lei, considerand ca au difuzat “informatii false”.

De fapt, NN Pensii isi informase contributorii ca exista aceasta discutie in spatiul public, in conditiile in care prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu ridicase aceasta ipoteza anterior, asa cum o facusera si oameni de presa precum Moise Guran.

Fondurile de pensii administrate privat au aproximativ 7 milioane de contributori si administreaza active de 7.2 miliarde euro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: